Google Trends verilerinden destek alarak ‘Blockchain’ kavramının son bir yıl içerisindeki arama sonuçlarının sunduğu veriler aşağıda detaylandırılmaktadır. Zaman içerisindeki ilgi düzeyi ise son bir yıldaki özellikle kripto para piyasalarındaki fiyat bazlı geri çekilmelerinde etkisiyle geri çekildi.
Dünya’da Bölgesel İlgi Alanları
Yapılan tüm aramalarda oransal olarak en fazla popülerliğe sahip ülkeler listelenmiştir. Sırasıyla ilk 10 ülkeye aşağıda ulaşabilirsiniz:
1) Nijerya
2) Gana
3) Çin
4) Singapur
5) Kamerun
6) Etiyopya
7) Kıbrıs
8) Hong Kong
9) Birleşik Arap Emirlikleri
10) Pakistan
Türkiye’de ‘Blockchain’ teriminin arama sonuçlarına göre 79 ülke arasında 63. sırada yer almaktadır. Ülke içerisinde ‘blokzincir’ veya ‘blok zincir’ şeklinde aramalarda yapıldığı için bu sıralamanın gerilerde çıkması normal karşılanabilir.
İlgili Konular
Son bir yıl içerisindeki arama sonuçlarında öne çıkan konu başlıkları ise sırasıyla aşağıda listelenmektedir:
· Web 3.0
· Metaverse
· Solidity
· OpenSea
· Decentralized Autonomous Organization
· Node.js
· Veri Bilimi
· Consensus
· Programlama Dili
· NFT
· Akıllı Sözleşme
Türkiye’de Bölgesel İlgi Alanları
Yapılan tüm aramalarda oransal olarak en fazla popülerliğe sahip şehirler listelenmiştir. Sırasıyla ilk 10 şehre aşağıda ulaşabilirsiniz:
1) İstanbul
2) Ankara
3) Karabük
4) Antalya
5) Bartın
6) Kırklareli
7) Eskişehir
8) İzmir
9) Şırnak
10) Bolu
Ülke içerisindeki arama yoğunlukları incelendiğinde ‘blokzincir’ veya ‘blok zincir’ terimlerinden ziyade ‘Blockchain’ kavramının daha fazla ön plana çıktığı gözlenmektedir.
İlgili Konular
Son bir yıl içerisindeki arama sonuçlarında öne çıkan konu başlıkları ise sırasıyla aşağıda listelenmektedir:
· Bilgi İşlem Platformu
· Bulut Bilişim
· Node.js
· Web 3.0
· Sosyal Medya
· Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu
· Açık anahtarlı Şifreleme
· React
· Used
· Büyük Veri
· Teknoloji Yol Haritası
· ERC-20
· Go
· OpenSea
· Şifreleme
· Bilgisayar Programcısı
· Metaverse
· NFT
· Veri
· Sözleşme
· Yazılım
· Zincir
Ayrıca ‘blokzincir’ şeklindeki aramalarda ise; proje, veri, TÜBİTAK, yapay zekâ, akıllı sözleşme, Ethereum ve zincir gibi konular ön plana çıkmaktadır.
Google Trends verileri haricinde 2022 yılındaki blockchain trendlerini incelersek:
Global Market Insights, Inc.’ın blockchain sektörü adına 2019 yılında yaptığı bir araştırmaya göre, 2019–2025 yılları arasında yüzde 69’un üzerinde YBBO (CAGR) (Yıllık Bileşik Büyüme Oranı) oranına sahiptir.
Global Market Insights, Inc., blockchain teknolojisinin piyasa değeri 2025 yılına kadar 25 milyar doları aşacağını ön görmektedir. Ayrıca blockchain teknolojisi süreçlerinin dijitalleştirilmesi, otomasyon, fiziksel kaynakların tokenleştirilmesi ve karmaşık sözleşmelerin faaliyetleri ve kodlanması ile şirketlerin dijital devrim yapacağı yönünde de bilgiler sunmaktadır.
Geçmişteki araştırmaları incelediğimizde öngörüler ile ortalama olarak gerçekleşen oranlar birbirleriyle uyumlu ilerlemektedir. Peki güncel raporları incelersek ne gibi sonuçlar verdiğini hemen aşağıda inceleyelim ?
The Business Research Company’nin 2022 yılında yaptığı araştırma sonuçlarına göre ise; küresel blockchain pazar büyüklüğünün, 2022 yılında 10,13 milyar dolardan 2023 yılında yüzde 70,0 bileşik yıllık büyüme oranıyla (CAGR) 17,21 milyar dolara çıkacağı ön görülmektedir.
Pandeminin yıkıcı sonuçları sonrasında ülkelerin aldığı politik ve ekonomik kararlar ve ülkeler arası savaş durumların ötürü dünya çapında birçok farklı sektör olumlu ve olumsuz yönde etkilendi. Tüm bu etkenler ve sonrasında olabilecek gelişmeler ele alındığında The Business Research Company’nin araştırma sonucuna göre, küresel blockchain pazar büyüklüğünün 2027’de yüzde 55,0’lik bir YBBO ile 99,37 milyar dolara çıkması beklenmektedir.
Ülkeler bazında yapılan çalışmaları incelediğimizde ise her ne kadar Çin’in gerek madencilik gerekse de borsa faaliyetleri konularında yasakçı tutumunu gözlemlesek de sektörün ve gelecek teknolojilerinin Blockchain’e entegre olmasıyla beraber birtakım yeni stratejiler oluşturduğu bilinmektedir. Detaylarına girersek ?
Çin, 2025 yılına kadar dünyanın en gelişmiş blockchain teknolojisine sahip ülke olmayı hedeflemektedir. Bu hedefini gerçekleştirebilmek için öncelikle ülke içerisinde rekabetçi düzeyde uluslararası şirketler kurmayı planlamaktadır. Bu çalışmaların başlaması da dünya genelinde blockchain’e olan ilgiyi gözler önüne sermektedir.
Dubai’de ise, devlet içi tüm finansal işlemler blokchain teknolojisiyle gerçekleştirilmektedir. Bu sebeple de blockchain ile güçlendirilmiş ilk ülke Dubai’dir.
Globalde özellikle 2022 yılında kurumsalların da blockchain fırsatlarını değerlendirdiği bir yıl oldu. 2020 yılı itibariyle kurumsalların ağırlıklı olarak kripto paralar özelinde yatırımcı bakış açısıyla ön planda bulunurken 2022 yılı itibariyle blockchain’in daha teknolojik yanlarına yönelim oldu. Bir örnek ile incelersek; Ağustos 2022’de ABD merkezli enerji şirketi Devon Energy Corporation, dev enerji şirketlerinin sektörel uzmanlarından oluşan -bir blockchain konsorsiyumu olan- Blockchain For Energy’ye katıldı. Bu konsorsiyum’da kurumlar arası iş birlikleri ön planda tutulurken blockchain teknolojisinin sunduğu yeniliklerle; işlem, kayıt ve veri yönetimi hususlarının geliştirmesine ve dönüştürülmesine katkı sağlayacaktır.
The Business Research Company’nin araştırma sonuçlarına göre Blockchain sektöründe; Amazon Web Services, Inc., BTL Group Ltd., r3, Bitfury, IBM, ConsenSys, LeewayHertz, 4IRE Labs, Factom, Synsoft Global, OpenLedger, Inn4Science, Titanium Blockchain, Blockchain Intelligence Group, Blockchangers, ChromaWay, Intellectsoft, Altoros, Deqode, Primechain, SoluLab, Accubits, SheerChain, Espeo, Software Mill. ve Venture Aviator gibi şirketler öne çıkmaktadır.
Pazar büyüklüğüne göre bir sıralama yapıldığı takdirde ise Kuzey Amerika 2022 yılında sektördeki en büyük dilimi oluşturmaktadır.
Blockchain sektöründe çalışmalarıyla ön plana çıkan ülkeler ise; Avustralya, Brezilya, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, Japonya, Rusya, Güney Kore, İngiltere ve ABD’dir.
The Business Research Company’nin araştırma sonuçlarına göre küresel blockchain pazarı bazı kategorilere ayrılmıştır. Aşağıda listelenmektedir:
1) Türe Göre: Özel, Kamu ve Hibrit
2) Sağlayıcıya Göre: Uygulama, Ara Yazılım ve Altyapı
3) Uygulamaya Göre: BFSI, Telekom ve BT ve Devlet olmak üzere 3 başlık altında değerlendirilmektedir.
Son olarak ise EU Science Hub’ın hazırladığı “Blockchain Now and Tomorrow” raporuna göre bazı önemli bulgular aşağıdaki şekilde paylaşılmıştır:
· Blockchain gelecek vaat eden bir teknolojidir. Fakat hala embriyonik aşamada ve birçok zorlukla karşı karşıyadır.
· Küresel bir ekosistem, start-up’lardan sermaye yatırımına doğru yükselmektedir.
· Blockchain’in tüm alanlarda ve sektörlerde bulunabilmesi için topluluğun; enerji ayak izini azaltması, geliştirici kullanılabilirliğini iyileştirmesi ve yaklaşan regülasyon ve hukuki mevzuatlara tam bir yanıt vermesi gibi zorlukların da üstesinden gelmesi gereklidir.
· Finansal uygulamaların ötesinde, blockchain başka sektörlerde de potansiyele sahiptir.
· Hükümetler ve kamu sektörü blockchain’den faydalanabilir.
· Öngörü ve öngörülü yönetişim, blockchain’de daha iyi politika oluşturmaya olanak sağlayabilir.
Riskiniz Az, Kazancınız Bol Olsun!
Uyarı: Bu yazıda yer alan her türlü bilgi, veri ile haberin doğruluğunu ve yeterli olduğunu garanti etmemektedir. Eksik bilgi, güncelleme ve herhangi hatalı bilgi de ortaya çıkabilecek zararlardan sorumluluk kabul etmemektedir. Yazıdaki bilgiler hiçbir şekil ve surette ön ihtar ve/veya ön ihbara gerek kalmaksızın değiştirebilir ya da yayından kaldırabilir. Kripto para piyasaları ve blockchain hakkında genel bir bilgi vermek amacıyla hazırlanan bu yazıdaki veri ve bilgiler hiçbir şekilde bu yazının herhangi bir taahhüdünü kapsamamakla beraber tüzel/gerçek kişiler tarafından alınacak karar ve riskler bu kişilere ait olacaktır. Yazıda yer alan analizlerin hiçbir surette yeterliliği ve doğruluğu garanti edilmemektedir. Oluşabilecek zarardan da sorumlu olmamakla beraber oluşabilecek herhangi bir zarar talep edilemez. Yazıda yer alan veriler ve paylaşımlar asla yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Sadece piyasalara ilişkin genel bir bilgi ve yorum içerir. Yazıdaki yazıları izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır.