GÜNLÜK KRİPTO PARA HABERLERİ

  • ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), düzenleyici süreçte önemli bir adım atarak altı firmadan spot Bitcoin borsa yatırım fonlarının (ETF) oluşturulması için başvuruları kabul etti. (investomania)

? İlk bitcoin vadeli işlemleri ETF’si Ekim 2021’de onay aldı ve aynı yılın Kasım ayında bitcoin fiyatının tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 69.000 $’a yükselmesine neden oldu.

  • Polygon, Ethereum’dan ilham alan merkezi olmayan bir modeli hedefleyerek yönetişimini yeniden şekillendiriyor.

Yeni ‘Üç Yönetişim Sütunu’ çerçevesi ve PIP mekanizması, topluluk katılımını teşvik ederek kilitlerin yönetimini sağlayacak.

Bu yaklaşım, blockchain sektöründe topluluk odaklı karar verme sürecine doğru büyük bir desteği işaret ediyor. (cryptopolitan)

  • Çin’in kuzeyindeki Shanxi eyaletindeki adli makamlar, 55 milyon doları aşan bir USDT kara para aklama olayını ortaya çıkardı.

Yerel basında çıkan haberlere göre, polis kara para aklama çetesiyle bağlantılı olarak 21 kişiyi tutukladı. (cryptodaily)

  • Kore Merkez Bankası, kısa bir süre önce, merkez bankası dijital para birimi (CBDC) için zemin hazırlarken mevcut sistemlerin başarılı bir şekilde denetlendiğini vurgulayan ve kapsamlı stablecoin düzenlemelerini tartışan 2022 Ödeme ve Mutabakat Sistemleri Raporunu yayınladı. (news.todayq)
  • Amerikalı dev elektrikli otomobil üreticisi Tesla, 19 Temmuz Çarşamba günü ikinci çeyrek raporlarını açıkladı. Görünüşe göre, Tesla’nın dijital varlıkları ikinci çeyrekte değerini korurken Tesla’nın cüzdanlarında sakladığı toplam dijital varlığın değeri ise mevcut piyasa konumu itibarıyla 184 milyon dolar seviyesinde bulunuyor.

Kripto para birimlerinde gerçekleşmemiş kazançların kaydedilmesine izin vermeyen muhasebe düzenlemeleri nedeniyle, Bitcoin fiyatı yaklaşık %7 artmasına rağmen varlıkların değeri çeyrek boyunca aynı kaldı. (coingape)

  • Küresel bir menkul kıymetler piyasası olan Nasdaq, kendi kripto para biriminin açıklama lansmanını iptal etti. Mevcut plana göre, 2023’ün ikinci çeyreğinin sonunda tanıtılması planlanıyordu. (financialexpress)

Güncel On-Chain Verileri

Chainalysis verilerine göre:

  • Düne göre borsa cüzdanlarında saklanan Bitcoin miktarı yüzde 58 oranında artış gösterdi. Bu artışla tekrar son 6 aylık ortalamalrın üzerinde seyrini sürdürmektedir.
  • Darkweb’te tutulan BTC miktarı son 7 günde ortalama 11,46 BTC artarak son 43 günün en büyük artışını kaydetti.
  • Son 24 saat içerisinde borsalara 76,26 milyon USDT girişi gerçekleşti ve buna rağmen son 180 günlük ortalamanın altında seyretmektedir.

Net Akış Tablosu

Net Akış Tablosu

İtibari ve stabil para birimlerinden kripto paralara para akışlarını incelediğimizde özellikle hangi ülkelerin vatandaşları ne kadarlık miktarlarda işlemlere giriş yapıyor ulaşabiliyoruz. Tabii ki tüm borsalardan alınmış verileri kapsayamadığı için sadece örnek teşkil edebilecek yorumlarda bulunabiliyoruz.

  • EUR, KRW, TRY, USD, GBP, JPY ve BRL para birimleri en yüksek net akış miktarlarından en düşük net akış miktarlarına doğru sıralanmaktadır.
  • Son 24 saatlik akışlara göre TRY üzerinden toplamda 6.4 milyon dolarlık USDT ve BUSD transferi gerçekleştirildi.
  • Son 24 saatlik akışlara göre USD üzerinden toplamda 20.9 milyon dolarlık transferler gerçekleştirildi.
  • Bitcoin’den itibari para ve stabil coinlere geçişi incelersek toplam 1.5 milyar dolarlık bir akış gözlenmektedir.
  • USDT’den TRY’ye 29.7 milyon dolarlık satış akışı gözlenmektedir.

Toplam Likidasyon Verileri

Likidasyon Haritası (24 Saatlik)
  • Son 24 saat içerisinde 22.383 yatırımcı tasfiye oldu.
  • Toplam tasfiye miktarı ise 61.45 milyon dolara ulaştı.
  • Tekte en büyük Liq olan emir 1.02 milyon dolarlık emir ile OKX — BTC-USDT-SWAP‘de gerçekleşti.
  • Son 24 saatlik veriler ışığında en büyük tasfiye 11.28 milyon dolar ile BTC’de gerçekleşirken; sırasıyla 11.15 milyon dolar ile ETH 2. sırada, 10.23 milyon dolar ile XRP 3. sırada, 3.96 milyon dolarla XLM 4. sırada, 3.09 milyon dolar ile LINK 5. sırada yer almaktadır.

Bitcoin Dominans Analizi

Bitcoin Dominans Analizi

Yukarıdaki görselde yer alan analizler özellikle kısa vadeli işlemler için geçerlidir. Anlık veriler ışığında yukarıdaki tabloyu sizler de işlemleriniz öncesinde değerlendirebilirsiniz.

Burada ilk önce ‘Bitcoin Dominans’ verisine bakıyoruz ve yönü belirliyoruz. Daha sonrasında Bitcoin fiyatını inceleyip tekrar yönü belirliyoruz. Çıkan sonuca göre altcoinlerde kısa vadeli işlemler açısından fiyat yönü hakkında bilgi alıyoruz.

Bu veriler her daim kesin sonuç vermese de analizleriniz ve işlemleriniz öncesinde değerlendirilebilir.

Tabloyu aktif kullanabilmek için TradingView verilerini inceliyorum. (Saat: 13.10)

  • Bitcoin Dominans %0,05 oranında Yükseliş’te
  • Bitcoin Fiyatı %1,60 oranında Yükseliş’te
  • O halde ilerleyen süre içerisinde Altcoinlerde Bitcoin’e nazaran geri çekilmeler gözlenebilir.

Uyarı: Bu bültende yer alan her türlü bilgi, veri ile haberin doğruluğunu ve yeterli olduğunu garanti etmemektedir. Eksik bilgi, güncelleme ve herhangi hatalı bilgi de ortaya çıkabilecek zararlardan sorumluluk kabul etmemektedir. Bültendeki bilgiler hiçbir şekil ve surette ön ihtar ve/veya ön ihbara gerek kalmaksızın değiştirebilir ya da yayından kaldırabilir. Kripto para piyasaları hakkında genel bir bilgi vermek amacıyla hazırlanan bu bültendeki veri ve bilgiler hiçbir şekilde bu bültenin herhangi bir taahhüdünü kapsamamakla beraber tüzel/gerçek kişiler tarafından alınacak karar ve riskler bu kişilere ait olacaktır. Bültende yer alan analizlerin hiçbir surette yeterliliği ve doğruluğu garanti edilmemektedir. Oluşabilecek zarardan da sorumlu olmamakla beraber oluşabilecek herhangi bir zarar talep edilemez. Bülten’de yer alan yazılar asla yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Sadece piyasalara ilişkin genel bir bilgi ve yorum içerir. Bültendeki yazıları izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır.