Genellikle hisse senedi piyasasında kullanılan boğa piyasası fiyatların ağırlıklı olarak yükseldiği finans piyasa durumunu ifade eder. “Boğa piyasası” terimini hisse senedi piyasası dışında forex, emlak, emtia ve kripto parada da kullanmak mümkündür. Piyasa genelinden daha özele çekilebilen bir varsayımla, boğa piyasası terimi Bitcoin ve altcoinler için ifade edilebilir.

Eğer bir trader, boğa yönlü piyasa hakimiyetini beklediğini söylüyorsa o trader long’dadır. Long İngilizce de uzun anlamına gelmekle beraber piyasalarda yukarı yönlü girilen işlemleri ifade etmektedir.

Pek çok “Wall Street” yatırımcısının “ayı yönlü” ve “boğa yönlü” terimlerini kullandıklarına şahit olabilirsiniz. Eğer bir yatırımcı boğa piyasasının hâkim olduğunu düşünüyorsa ve long’daysa piyasanın yükselmesini bekliyor demektir. Tam tersi durumda, eğer bir yatırımcı ayı yönlü olduğunu düşünüyorsa ve shot’taysa piyasanın düşeceği yönündeki beklentisi kuvvetlidir.

Piyasanın ana yönünü görebilmek için varlıkların uzun dönem performanslarına bakmak daha faydalı olacaktır. Bunun için de eğer ki grafikler üzerinden analizleri inceliyorsanız periyotların günlük veya haftalık olmasına da dikkat etmek gerekir. Çünkü ekran karşısında daha uzun bir periyodun hareketliliğini sunmaktadır.

Boğa piyasasında fiyatların hiç düşmeyeceğini söylemek yanlış olur. Fiyatlar yukarı giderken yaşanan tepki satışları ve kar realizasyonları piyasada bir süreliğine düşüş yani düzeltme hareketleri de yaratabilir.

Ancak, ana trend yukarı olduğu müddetçe bu düşüşler yatırımcıya ve boğa öngörüsü olanlara alım fırsatı yaratır. Bu sebeple, uzun zaman aralıklarında piyasaya bakmak ve doğru bir trend çizimi yapmak önemlidir. Özellikle kripto para piyasasında volatilite yüksek olduğu için boğa piyasası içerisinde de sert düşüşler yaşanmakta ve bu da piyasa içerisinde paniğe neden olmaktadır. Ancak, Bitcoin’in genel grafiğine baktığımız zaman sert düşüşlere rağmen ana trend görünümünde bozulma yaşanmadığı müddetçe yatırımcısına alım fırsatı sunduğunu söylemek yanlış olmaz.

Tabii ki unutulmamalıdır ki bu yazılan hiçbir şey yatırım tavsiyesi değildir ?

Boğa piyasasının temelinde hangi zaman aralığından söz edildiği önemlidir. Zaman aralığı yükseldikçe geçerlilik de aynı oranda artar. Aylar ya da yıllar göz önünde bulundurularak yapılan bir tahminlerde düşüşlerin de uzun sürmesi beklenebilir. Eğer piyasadaki genel görünüm bozulmadıysa yaşanan bu düşüşler “düzeltme” olarak adlandırılır.

Riski az kazancı bol yatırımlar dilerim.