GÜNLÜK KRİPTO PARA HABERLERİ

  • MicroStrategy’nin kurusu ortağı Michael Saylor, piyasa koşulları izin verdiği ölçüde Bitcoin satın almaya devam edeceğini açıkladı. (u.today)
  • 2 Ağustos çarşamba günü Litecoin yarılanması, ağ 2.520.000 işlem bloğuna ulaştığında gerçekleşti. Dört yılda bir gerçekleşen yarılanma ile madencilerin kazandıkları ödül miktarı 12,5 LTC’den 6,25 LTC’ye düşürülerek yarıya indirildi.

Yarılanma beklentisi ile rallilerin yaşandığı Litecoin’de beklentinin gerçekleşmesi ile beraber yüzde 8 oranında geri çekilme gözlendi. (cryptopotato)

  • Bitcoin madenciliği ile karbon ayak izinin nasıl düşürülebileceği üzerine KPMG yeni bir Bitcoin raporu yayınladı.

Tükettiği enerji ile tartışmaların konusu haline gelen Bitcoin madenciliğinde yeni bir fikir ortaya atıldı. KPMG’ye göre, petrol üretiminden kaynaklanan gaz emisyonlarının tüm Bitcoin ağını sürdürebileceğini tahmin ediyor. Kullanım alanı açısından şuan için ABD ve Kanada ön plana çıkmaktadır. ABD metan emisyonlarının %14’ünden fazlasını oluşturan çöplüklerle, bu atık metanın madencilik için kullanılması dünyanın karbon ayak izini önemli ölçüde azaltabileceği de raporda yer almaktadır. (news.bitcoin)

?Raporu detaylı incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Güncel On-Chain Verileri

Glassnode verilerine göre:

  • USDC ortalama işlem hacmi son bir ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Kripto varlık piyasasındaki dalgalı süreç stable coinlerin işlem hacminde de yükselişe sebep oldu.
  • Yatırımcıların borsa cüzdanlarından kişisel cüzdanlara transfer ettikleri Bitcoin miktarı haftalık ortalamalara göre son bir ayın en yüksek seviyesine ulaştı.
  • Ethereum Realized Cap yani Gerçekleşen Değeri son 8 ayın en yüksek değerlemesine ulaştı. Özellikle son bir haftalık dilimde her gün veri yenileyen gerçekleşen değerin bu denli yükselişiyle Ethereum’un değerinin daha uzun vadeli hareketlilikler adına olumlu yönde eğilim gösterdiğini belirtmektedir. Ayrıca kısa vadeli piyasa duyarlılığının da ortadan kalktığını gözlemliyoruz.

Chainalysis verilerine göre:

  • Bir yıldan daha uzun bir süredir cüzdanlarda saklanan Bitcoin miktarı, son bir yıl içerisinde en büyük bir haftalık düşüşünü yaşadı ve 124,62 bin BTC azalarak 12,73 milyon BTC’ye geriledi.

Piyasadaki alçalan kanal eğilimi yatırımcıları olası geri çekilmelere karşı harekete geçirdi. 

  • Bitcoin dünkü kapanış fiyatıyla beraber son 44 günün en düşük seviyesi olan 29.170 dolara kadar çekildi. 
  • Yatırımcıların borsa cüzdanlarında sakladıkları Ethereum miktarı düne oranla yüzde 40 oranında artarken son 6 aylık ortalamalarında üzerinde seyretmektedir.

Net Akış Tablosu

Net Akış Tablosu

İtibari ve stabil para birimlerinden kripto paralara para akışlarını incelediğimizde özellikle hangi ülkelerin vatandaşları ne kadarlık miktarlarda işlemlere giriş yapıyor ulaşabiliyoruz. Tabii ki tüm borsalardan alınmış verileri kapsayamadığı için sadece örnek teşkil edebilecek yorumlarda bulunabiliyoruz.

  • EUR, TRY, KRW, JPY, DAI, GBP, BRL ve USD para birimleri en yüksek net akış miktarlarından en düşük net akış miktarlarına doğru sıralanmaktadır.
  • Son 24 saatlik akışlara göre TRY üzerinden toplamda 13.4 milyon dolarlık USDT, BUSD ve TUSD transferi gerçekleştirildi.
  • Son 24 saatlik akışlara göre KRW üzerinden toplamda 16.7 milyon dolarlık BTC, ETH, MTL ve APT transferleri gerçekleştirildi.
  • Bitcoin’den itibari para ve stabil coinlere geçişi incelersek toplam 2.3 milyar dolarlık bir akış gözlenmektedir.
  • USDT’den TRY’ye 22.2 milyon dolarlık satış akışı gözlenmektedir.

Toplam Likidasyon Verileri

Likidasyon Haritası (24 Saatlik)
  • Son 24 saat içerisinde 20.679 yatırımcı tasfiye oldu.
  • Toplam tasfiye miktarı ise 62.97 milyon dolara ulaştı.
  • Tekte en büyük Liq olan emir 1.66 milyon dolarlık emir ile Bybit — BTCUSDT‘de gerçekleşti.
  • Son 24 saatlik veriler ışığında en büyük tasfiye 20.68 milyon dolar ile BTC’de gerçekleşirken; sırasıyla 8.33 milyon dolar ile ETH 2. sırada, 4.53 milyon dolar ile LTC 3. sırada, 4.11 milyon dolarla BCH 4. sırada, 2.72 milyon dolar ile XRP 5. sırada yer almaktadır.

Bitcoin Dominans Analizi

Bitcoin Dominans Analizi

Yukarıdaki görselde yer alan analizler özellikle kısa vadeli işlemler için geçerlidir. Anlık veriler ışığında yukarıdaki tabloyu sizler de işlemleriniz öncesinde değerlendirebilirsiniz.

Burada ilk önce ‘Bitcoin Dominans’ verisine bakıyoruz ve yönü belirliyoruz. Daha sonrasında Bitcoin fiyatını inceleyip tekrar yönü belirliyoruz. Çıkan sonuca göre altcoinlerde kısa vadeli işlemler açısından fiyat yönü hakkında bilgi alıyoruz.

Bu veriler her daim kesin sonuç vermese de analizleriniz ve işlemleriniz öncesinde değerlendirilebilir.

Tabloyu aktif kullanabilmek için TradingView verilerini inceliyorum. (Saat: 10.55)

  • Bitcoin Dominans %0,03 oranında Yükseliş’te
  • Bitcoin Fiyatı %0,60 oranında Düşüş’te
  • O halde ilerleyen süre içerisinde Altcoinlerde Bitcoin’e nazaran daha hızlı geri çekilmeler gözlenebilir.

Uyarı: Bu bültende yer alan her türlü bilgi, veri ile haberin doğruluğunu ve yeterli olduğunu garanti etmemektedir. Eksik bilgi, güncelleme ve herhangi hatalı bilgi de ortaya çıkabilecek zararlardan sorumluluk kabul etmemektedir. Bültendeki bilgiler hiçbir şekil ve surette ön ihtar ve/veya ön ihbara gerek kalmaksızın değiştirebilir ya da yayından kaldırabilir. Kripto para piyasaları hakkında genel bir bilgi vermek amacıyla hazırlanan bu bültendeki veri ve bilgiler hiçbir şekilde bu bültenin herhangi bir taahhüdünü kapsamamakla beraber tüzel/gerçek kişiler tarafından alınacak karar ve riskler bu kişilere ait olacaktır. Bültende yer alan analizlerin hiçbir surette yeterliliği ve doğruluğu garanti edilmemektedir. Oluşabilecek zarardan da sorumlu olmamakla beraber oluşabilecek herhangi bir zarar talep edilemez. Bülten’de yer alan yazılar asla yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Sadece piyasalara ilişkin genel bir bilgi ve yorum içerir. Bültendeki yazıları izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır.