Kripto Varlık Alanında Gelişmeler
- Kullanıcı hakları ve çıkarlarının korunmasını artırmak, küresel kripto düzenlemelerine uyum sağlamak ve güvenli bir ticaret ortamı oluşturmak amacıyla Bitget, KYC doğrulama gereksinimlerini 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren değiştirecektir. (Bitget)
- Ünlü hacker grubu Lazarus Group, altı farklı adrese 40,8 milyon dolar değerinde 1.580 Bitcoin transferi gerçekleştirdi. Aynı zamanda Kuzey Kore hükümeti tarafından desteklenen hackerların bu hamlesi olası bir satış baskısına hazırlık olarak yorumlandı. (cryptopotato)
- Visa’nın Binance ile olan ortaklığını Eylül ayında sona erdirmesinin ardından, Mastercard, Binance ile olan ortaklığını Eylül ayında sona erdireceğini açıkladı.
- PEPE ekibinin kendi içerisinde anlaşmazlık yaşamasının ardından 4 kişilik ekipten 3 kisi çoklu imzalı bir cüzdandan 16 trilyon PEPE (16 milyon dolar) çekip borsalara aktardığını bildirdi. PEPE hesabında 10 trilyon coin tek kişinin hesabında kaldı.
PEPE haberleri sonrasında ise BtcTurk’te ki hareketlilik çok dikkat çekti. Scopescan’ın raporuna göre, BtcTurk’e bağlı “0x628a” cüzdan adresi, PEPE haberi sonrasında 8 farklı borsadan değeri 2 milyon doları aşan miktarda PEPE transferi gerçekleştirildi.
- Kripto Para Piyasası Büyüklüğü, Payı ve Büyüme Analizi 2023–2030 Raporu yayınlandı!
SNS Insider’a göre, Kripto Para Piyasası büyüklüğünün 2022’de 2,03 Milyar ABD Doları olduğu tahmin ediliyor ve 2023–2030 tahmin dönemi boyunca %7,14 oranında büyüyen sağlıklı bir CAGR ile 2030 yılına kadar 3,53 Milyar ABD Dolarına ulaşması bekleniyor. (industrytoday)
- JPMorgan analistleri, kripto para piyasalarında tasfiyelerin de eşlik ettiği son düzeltme aşamasının tamamlanmış olabileceğini belirtti.
Bankacılık devinin CME Bitcoin Vadeli İşlem sözleşmeleri üzerine yaptığı araştırmaya göre, long pozisyonların çözülmesiyle beraber kısa vadeli de olsa piyasaların yalnızca minimum düzeyde olumsuzluk göreceğini tahmin etmelerine yol açtı.
Peki neden long pozisyonlarda artış gözlenmişti?
Yatırımcılar; XRP- SEC kararı, SEC’in spot Bitcoin ETF’lerini onaylaması beklentileri, PayPal’ın stablecoin pazarına girişi ve yaklaşan Bitcoin halving etkinliğine yönelik hazırlıklar gibi olumlu gelişmelere dayanarak long pozisyonlar oluşturmuştu.
Ancak son dönemdeki long pozisyonların tasfiye dalgası, piyasadaki iyimserliği azalttı. SEC, XRP kararına itiraz etme konusundaki güvenini dile getirirken aynı zamanda stabilcoinlerin yasal süreçleri tartışma konusu oldu. Bu da SEC’in Bitcoin ETF’lerini onaylayıp onaylamama konusundaki kararları ertelemesine neden oldu. (coinmarketcap)
Geçen Haftaki Önemli Gelişmelerin Kısa Özeti
BTC’de geçtiğimiz hafta neler yaşandı kısa bir özet geçelim. Hızlı bir geri çekilme gözlenen Bitcoin ve altcoinlerde sanılanın aksine teknik bir satış dalgası gözlenmekten ziyade haberlerin etkisi yüksekti.
Peki düşüşü hızlandıran haber neydi?
Fed sıkılaştırma haberleri!
Bu haberle beraber hisse piyasalarındaki düşüş kripto paraları da etkisi altına aldı.
Fakat Geçtiğimiz haftaki gelişmelere kısa bir özet çekersek:
ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, uygun olması halinde faiz oranlarını daha da artırmaya hazır olduklarını belirterek, “Enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde hedefimize doğru ilerleyeceğinden emin olana kadar politikamızı kısıtlayıcı bir seviyede tutma niyetindeyiz” dedi.
Bu aylarda enflasyon açısından daha sıkıntılı geçebilir çünkü okul harcamalarında da ciddi yükselişlerin gözleneceği bir süreç içerisindeyiz.
26 Ağustosta AVAX’ta beklenen kilit açılımı gerçekleşti. Sert satışlar gelebilir mi diye çok fazla paylaşım görmüştük. Bu da ister istemez yatırımcılarda panik duygusu oluşturabiliyor. Fakat burada dikkat etmeniz gereken unsur şu; bu kilit açılımı ilk defa olmadı. Zaten 3 ayda bir belli periyotlarda gerçekleştiği için sadece paniğe sürüklemek amacıyla bu kadar haber piyasaya pompalandı. Evet 100 milyon dolarlık AVAX gerçekten de çok fazla bir miktar. Yatırımcıların asıl korkusu borsalarda hacimlerin düşmesiyle beraber bu tarz haberler daha sert satışlara sebep olabilir miydi?
AVAX’ın güncel grafiğine göz gezdirdiğimizde ise diğer coinlere nazaran daha sert düşüşler ya da daha volatil hareketler yaşanmadığını gözlemleyebiliyoruz.
Haftalık Investing Ekonomik Takvim
Haftalık Kripto Varlık Takvimi
Haftanın Yazısı
Bu haftanın içeriği uzun zamandır beklediğimiz hatta varlığını unutmaya başladığımız ‘Boğa Piyasası’ hakkında olacak.
“Boğa Piyasası Nedir” isimli içeriğe buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Güncel On-Chain Verileri
Glassnode verilerine göre:
- Bitcoin madencilerinin cüzdan adreslerinden aktarılan toplam Bitcoin hacmi son 1 ayın en yüksek seviyesi olan 54.031 BTC’ye ulaştı.
- Borsa cüzdanlarına transfer edilen BUSD hacmi (7 günlük ortalamalara göre) son 1 ayın en düşük seviyesi olan 64.043,77 dolara geri çekildi.
- USDT ortalama işlem hacmi (7 günlük ortalamalara göre) 1 ayın en düşük seviyesi olan 28.393,168 USDT’ye geri çekildi.
- 0,1’den daha fazla miktarda Bitcoin saklanan adres sayısı 4.458.813’e çıkarak tüm zamanların en yükseğine ulaştı.
Chainalysis verilerine göre:
- Son 24 saat içerisinde yatırımcıların kişisel cüzdanlarından borsa cüzdanlarına transfer ettikleri Bitcoin miktarı düne göre yüzde 95 oranında artarken, 78 gün içindeki en büyük bir günlük yüzdesel artışını yaşadı.
- Düne oranla borsa cüzdanlarında saklanan Bitcoin’de ki değişim yüzde 57 oranında düşüş göstermesine rağmen son 6 aylık ortalamaların ortalamanın üzerinde seyretmektedir.
- Son günde madencilik havuzlarından transit geçen Bitcoin miktarı 81,4 BTC ile 245 günün en düşük seviyesine geriledi.
- Yatırımcıların cüzdanlarında sakladıkları ve henüz satışını gerçekleştirmedikleri Ethereum’ların kazanç ve kayıp oranları aşağıdaki görselde listelenmektedir.
Tablodaki verilere göre, gerçekleşmemiş kazançları -%25 ila -%5 olan ETH miktarı, 2,52 milyon ETH artarak 32,98 milyon ETH’ye yükselerek 10 haftadaki en büyük bir haftalık artışı yaşadı.
Net Akış Tablosu
İtibari, stabil ve kripto para birimlerinin kendi aralarındaki akışlarını incelediğimizde özellikle hangi ülkelerin vatandaşları ne kadarlık miktarlarda işlemlere giriş yapıyor, hangi para birimleri arasında transferlerde artış gözleniyor gibi bilgilere ulaşabiliyoruz.
Tabii ki tüm borsalardan alınmış verileri kapsayamadığı için sadece örnek teşkil edebilecek yorumlarda bulunabiliyoruz.
- USD, TRY, KRW ve EUR para birimleri en yüksek satın alım net akış miktarlarından en düşük satın alım net akış miktarlarına doğru sıralanmaktadır.
- Son 24 saatlik akışlara göre TRY üzerinden toplamda 28 milyon dolarlık USDT alımı gerçekleştirildi.
- Son 24 saatlik akışlara göre USD üzerinden toplamda 141.2 milyon dolarlık transferler gerçekleştirildi.
- Bitcoin’den itibari para ve stabil coinlere geçişi incelersek toplam 697 milyon dolarlık bir akış gözlenmektedir.
- USDT’den TRY’ye 23.4 milyon dolarlık satış akışı gözlenmektedir.
Toplam Likidasyon Verileri
- Son 24 saat içerisinde 19.171 yatırımcı tasfiye oldu.
- Toplam tasfiye miktarı ise 40.62 milyon dolara ulaştı.
- Tekte en büyük Liq olan emir 3.22 milyon dolarlık emir ile OKX — ETH-USD-SWAP‘de gerçekleşti.
- Son 24 saatlik veriler ışığında en büyük tasfiye 11.32 milyon dolar ile Ethereum’da gerçekleşirken; sırasıyla 4.65 milyon dolar ile BTC 2. sırada, 1.82 milyon dolar ile TRB 3. sırada, 1.60 milyon dolarla SOL 4. sırada, 1.36 milyon dolar ile SUI 5. sırada yer almaktadır.
Bitcoin Dominans Analizi
Yukarıdaki görselde yer alan analizler özellikle kısa vadeli işlemler için geçerlidir. Anlık veriler ışığında yukarıdaki tabloyu sizler de işlemleriniz öncesinde değerlendirebilirsiniz.
Burada ilk önce ‘Bitcoin Dominans’ verisine bakıyoruz ve yönü belirliyoruz. Daha sonrasında Bitcoin fiyatını inceleyip tekrar yönü belirliyoruz. Çıkan sonuca göre altcoinlerde kısa vadeli işlemler açısından fiyat yönü hakkında bilgi alıyoruz.
Bu veriler her daim kesin sonuç vermese de analizleriniz ve işlemleriniz öncesinde değerlendirilebilir.
Tabloyu aktif kullanabilmek için TradingView verilerini inceliyorum. (Saat: 12.30)
- Bitcoin Dominans %0,25 oranında Yükseliş’te
- Bitcoin Fiyatı %0.51 oranında Düşüş’te
- O halde ilerleyen süre içerisinde Altcoinlerde Bitcoin’e nazaran daha yüksek oranda geri çekilmeler gözlenebilir.
⭐ Hafta içerisinde bu tabloyu kullanarak analizlerinizi değerlendirebilirsiniz.
Uyarı: Bu bültende yer alan her türlü bilgi, veri ile haberin doğruluğunu ve yeterli olduğunu garanti etmemektedir. Eksik bilgi, güncelleme ve herhangi hatalı bilgi de ortaya çıkabilecek zararlardan sorumluluk kabul etmemektedir. Bültendeki bilgiler hiçbir şekil ve surette ön ihtar ve/veya ön ihbara gerek kalmaksızın değiştirebilir ya da yayından kaldırabilir. Kripto para piyasaları hakkında genel bir bilgi vermek amacıyla hazırlanan bu bültendeki veri ve bilgiler hiçbir şekilde bu bültenin herhangi bir taahhüdünü kapsamamakla beraber tüzel/gerçek kişiler tarafından alınacak karar ve riskler bu kişilere ait olacaktır. Bültende yer alan analizlerin hiçbir surette yeterliliği ve doğruluğu garanti edilmemektedir. Oluşabilecek zarardan da sorumlu olmamakla beraber oluşabilecek herhangi bir zarar talep edilemez. Bülten’de yer alan yazılar asla yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Sadece piyasalara ilişkin genel bir bilgi ve yorum içerir. Bültendeki yazıları izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır.
Bilgilendirme için teşekkürler.
Çok teşekkür ederiz geri dönüşünüz için ?