Kripto Varlık Alanında Gelişmeler
- Kripto cüzdanlarınızın özel bilgilerini ve şifrelerini asla ve asla kimse ile paylaşmayınız. Brezilyalı kripto yayıncısı Fraternidade Crypto, canlı yayın sırasında yanlışlıkla özel anahtarını izleyicilere açmasıyla yaklaşık 50.000 dolar değerinde 86.000 MATIC tokeni çalındı. (cmc)
- Robinhood, Sam Bankman-Fried’ın şirketteki hissesini 600 milyon dolar karşılığında geri satın almayı kabul etti. Bu hamle Robinhood’un hisse fiyatında %3’lük bir artışa yol açtı. (cmc)
- Bitcoin cüzdan adreslerinin toplam sayısı 48 milyonu aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Özellikle Bitcoin ETF haberleri ile birlikte Bitcoin’in dijital varlık olarak benimsenmesinde artış gözlendi.
- KuCoin’in yayınladığı rapora göre, Türkiye’de kripto para birimlerinin benimsenmesinde ciddi bir yükseliş gözlendi. Ülkedeki kripto varlık kullanıcı sayısı son bir buçuk yılda yüzde 40’tan yüzde 52’ye yükseldi.
Her ne kadar sektörde kadınların yatırımcı bazında cinsiyet oranlamasına kıyasla yeni yeni artış gösterdiği gözlense de %47’lik kısmı kadınlar oluşturuyor. (kucoin)
- Londra Menkul Kıymetler Borsası (LSE) Grubunun, geleneksel finansal varlıklar sunan blockchain tabanlı bir platform oluşturmayı planladığı bildirildi. (cointelegraph)
- İflas eden kripto borsası FTX’in Solana cüzdanı, son 4 gün içinde Wormhole köprüsü üzerinden 10 milyon dolarlık altocoin’i Ethereum ağına transfer etti. Kullanıcılar daha fazla kripto varlığın transferi ve satış dalgası konularında endişeli!
- Japonya, yerli kripto varlık şirketlerini vergilendirmeyi esas alana yeni bir kripto vergi reformuna doğru ilerliyor. Ülkenin resmi finansal kaynaklarının yaptığı açıklamaya göre, yerli şirketler için mevcut “gerçekleşmemiş kazançlar” sistemini ortadan kaldırmak için kripto kurumlar vergi sistemi değiştirilmek isteniyor.
Mevcut Japon hukuk sistemine göre, eğer bir şirket kripto varlıklara sahipse, her mali yılın sonunda gerçekleşmemiş kazançlar (coinlerin değerindeki artışlar) üzerinden vergi ödemek zorundadır.
Diğer ülkelerde ise şirketlerin yalnızca sattıkları veya fiat karşılığında takas ettikleri kriptolar için vergi ödemeleri gerekiyor. (cryptonews)
- Dijital varlık finansal hizmetler şirketi HashKey Capital’in Hong Kong tarafından düzenlenen fonu, varlıklarının önemli bir kısmını Bitcoin ve altcoinlere yatıracağını açıkladı.
Rapora göre, fonun yatırımlarının neredeyse yarısını en büyük iki kripto para birimi olan Bitcoin (BTC) ve Ethereum’a (ETH) olacağını bildirdi.
Singapur merkezli HashKey Capital , tamamen dijital varlıklara yatırım yapmak üzere 100 milyon dolar toplamayı hedeflediğini açıklamıştı. Bu haberle beraber ülkedeki düzenlemelerin yerli yerine gelmesiyle beraber Hong Kong’un küresel bir kripto varlık merkezi haline gelmesi bekleniyor.
- Türk lirası destekli TRYB dünyanın en büyük dolara sabit olmayan ikinci stablecoini oldu.
Coingecko verilerine göre, TRYB’nin piyasa değerinin üç haftada %325 artışla 136,10 milyon dolara yükseldiğini gösteriyor. Bu da TRYB’yi, Tether’in 224 milyon dolarlık piyasa değeri olan euroya sabitlenmiş stabilcoini EURt’nin hemen ardından, dünyanın USD’ye sabitlenmeyen ikinci en büyük stabilcoin’i yapıyor. (coindesk)
Geçen Haftaki Önemli Gelişmelerin Kısa Özeti
Kripto varlık piyasaları geçtiğimiz hafta baya volatil hareketler yaşadı. Önden gelen olumlu haber akışları ardından yeniden 30.000$ geliyor mu derken sevincimizi kursağımızda bırakan olumsuz haber akışları piyasaya düştü. Sebepleri ve sonuçlarını inceleyecek olursak:
- Grayscale, SEC Davasını Kazandı!
Dünyanın en büyük kripto para varlık yöneticisi olan Grayscale Investment, Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) ürününün Spot Bitcoin ETF’ine dönüştürülme talebinin SEC tarafından reddedilmesi üzerine bir karşı dava açmıştı.
Mahkeme SEC’nin GBTC ürününün Spot ETF başvurusu olarak reddedilmesi kararını iptal etti. Kararın ardından ise özellikle Bitcoin’de yüzde 8’e varan bir yükseliş gözlenirken, GBTC’nin hisse fiyatında ise %21’lik bir artış gözlendi. Bitcoin 25.950$ bandındaki yatay hareketliliğini yukarı yönde kıran BTC/USDT 28.000$’ın üzerine çıktı.
Normalde böyle bir haber sonrasında ilk önce 30.000$’ın sonra da yeni bir ralli sürecinin başlaması gerekiyordu. Fakat piyasaya yeni bir negatif haber baskılandı!
- SEC, Spot ETF Kararlarını Erteledi!
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), aralarında BlackRock, WisdomTree, Invesco Galaxy, Wise Origin, VanEck, Bitwise ve Valkyrie Digital’in de bulunduğu tüm spot Bitcoin borsa yatırım fonu (ETF) başvuruları hakkında kararını Ekim ayına kadar erteledi.
Bu karar, kripto pazarında hızlı bir gerilemeye yol açarak Bitcoin’in ayı yaklaşık %11’lik düşüşle kapatmasına neden oldu.
Burada dikkat edilmesi gereken husus şu, iptal etti yada reddetti değil, ERTELEDİ!
Bu haberin olumlu tarafı ise önümüzdeki aylarda Spot ETF’ler kabul edilirse başta Bitcoin olmak üzere tüm kripto varlık piyasasında boğa sezonuna çok hızlı bir giriş yapılabilir ki Halving öncesi bu adımlarda çok önemli.
Eski SEC Başkanı Jay Clayton ise ABD’de spot Bitcoin ETF’sinin kaçınılmaz olarak onaylanmasını gerektiğini söyledi.
Peki, Spot Bitcoin ETF onayı neden kaçınılmaz?
Eski SEC Başkanı Jay Clayton’a göre Bitcoin, hem perakende hem de kurumsal yatırımcıların erişmeye can attığı bir finansal araç olarak kendisini kesin olarak kanıtladı.
Peki bu kararda bir çelişki veya uyumsuzluk yok mu?
SEC’in vadeli işlemlere dayalı Bitcoin ETF’lerine izin verirken, özellikle her iki ürün türü de benzer piyasa riskleri sunduğu halde spot Bitcoin ETF’lerini reddetmesi konusunda ortaya bir uyumsuzluk çıkıyor.
Haftalık Investing Ekonomik Takvim
Haftalık Kripto Varlık Takvimi
Güncel On-Chain Verileri
Glassnode verilerine göre:
- Bitcoin Ortalama İşlem Hacmi (7 günlük MA) 3 ayın en düşük seviyesi olan 17.197,59 dolara geri çekildi.
- BUSD İşlem Hacmi (7 günlük MA) 1 ayın en yüksek seviyesi olan 12.441.152,83 dolara ulaştı.
Piyasadaki dalgalı süreç ve kriptolarda yaşanan geri çekilmeyle beraber stabilcoin aktivitesinde artış gözlendi.
- 1’den fazla miktarda Bitcoin saklanan adres sayısı 1.018.606’ya çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.
- ETH 2.0 yatırım sözleşmesindeki toplam değer, 28.537.842 ETH’ye çıkarak yeni bir ATH seviyesine ulatı.
Chainalysis verilerine göre:
- Son 24 saat içerisinde yatırımcıların kişisel cüzdanlarından borsa cüzdanlarına transfer ettikleri Bitcoin miktarı düne göre yüzde 34 oranında artarken, son 6 aylık ortalamaların üzerinde seyretmektedir.
- Borsa cüzdanlarında saklanan Bitcoin’deki değişim, son 64 gün içindeki en büyük günlük düşüşü (düne oranla yüzde 75) yaşadı. 19,35 bin BTC düşerek 6,44 bin BTC’ye geriledi.
- Yatırımcıların borsa cüzdanlarında sakladıkları Ethereum miktarı düne oranla yüzde 35 azaldı.
- 52+ hafta boyunca saklanan Litecoin miktarı, 259,85 bin LTC artarak 43,94 milyon LTC’ye yükselerek 9 haftanın en büyük bir haftalık artışını yaşadı.
Özellikle piyasada gözlenen haber baskılı geri çekilmelerle beraber yatırımcılarda zarara satışlardan kaçınıyor. Piyasada boğanın gelmesiyle beraber yukarıdaki tabloda tam tersi bir görünüm gözlenebilir.
Net Akış Tablosu
İtibari, stabil ve kripto para birimlerinin kendi aralarındaki akışlarını incelediğimizde özellikle hangi ülkelerin vatandaşları ne kadarlık miktarlarda işlemlere giriş yapıyor, hangi para birimleri arasında transferlerde artış gözleniyor gibi bilgilere ulaşabiliyoruz.
Tabii ki tüm borsalardan alınmış verileri kapsayamadığı için sadece örnek teşkil edebilecek yorumlarda bulunabiliyoruz.
- USD, TRY, EUR ve KRW para birimleri en yüksek satın alım net akış miktarlarından en düşük satın alım net akış miktarlarına doğru sıralanmaktadır.
- Son 24 saatlik akışlara göre TRY üzerinden toplamda 47.3 milyon dolarlık USDT ve CYBER alımı gerçekleştirildi.
- Son 24 saatlik akışlara göre USD üzerinden toplamda 182.1 milyon dolarlık transferler gerçekleştirildi.
- Bitcoin’den itibari para ve stabil coinlere geçişi incelersek toplam 1 milyar dolarlık bir akış gözlenmektedir.
- USDT’den TRY’ye 35.7 milyon dolarlık satış akışı gözlenmektedir.
Toplam Likidasyon Verileri
- Son 24 saat içerisinde 20.405 yatırımcı tasfiye oldu.
- Toplam tasfiye miktarı ise 40.08 milyon dolara ulaştı.
- Tekte en büyük Liq olan emir 4.90 milyon dolarlık emir ile OKX — BTC-USDT-SWAP‘de gerçekleşti.
- Son 24 saatlik veriler ışığında en büyük tasfiye 12.86 milyon dolar ile Bitcoin’de gerçekleşirken; sırasıyla 4.56 milyon dolar ile ETH 2. sırada, 2.60 milyon dolar ile AGLD 3. sırada, 1.17 milyon dolarla BCH 4. sırada, 1.02 milyon dolar ile GALA 5. sırada yer almaktadır.
Bitcoin Dominans Analizi
Yukarıdaki görselde yer alan analizler özellikle kısa vadeli işlemler için geçerlidir. Anlık veriler ışığında yukarıdaki tabloyu sizler de işlemleriniz öncesinde değerlendirebilirsiniz.
Burada ilk önce ‘Bitcoin Dominans’ verisine bakıyoruz ve yönü belirliyoruz. Daha sonrasında Bitcoin fiyatını inceleyip tekrar yönü belirliyoruz. Çıkan sonuca göre altcoinlerde kısa vadeli işlemler açısından fiyat yönü hakkında bilgi alıyoruz.
Bu veriler her daim kesin sonuç vermese de analizleriniz ve işlemleriniz öncesinde değerlendirilebilir.
Tabloyu aktif kullanabilmek için TradingView verilerini inceliyorum. (Saat: 15.00)
- Bitcoin Dominans %0,10 oranında Düşüş’te
- Bitcoin Fiyatı %0.30 oranında Düşüş’te
- O halde ilerleyen süre içerisinde Altcoinlerde Bitcoin’e nazaran daha yatay hareketlilik veya benzer oranlarda geri çekilme gözlenebilir.
⭐ Hafta içerisinde bu tabloyu kullanarak analizlerinizi değerlendirebilirsiniz.
Uyarı: Bu bültende yer alan her türlü bilgi, veri ile haberin doğruluğunu ve yeterli olduğunu garanti etmemektedir. Eksik bilgi, güncelleme ve herhangi hatalı bilgi de ortaya çıkabilecek zararlardan sorumluluk kabul etmemektedir. Bültendeki bilgiler hiçbir şekil ve surette ön ihtar ve/veya ön ihbara gerek kalmaksızın değiştirebilir ya da yayından kaldırabilir. Kripto para piyasaları hakkında genel bir bilgi vermek amacıyla hazırlanan bu bültendeki veri ve bilgiler hiçbir şekilde bu bültenin herhangi bir taahhüdünü kapsamamakla beraber tüzel/gerçek kişiler tarafından alınacak karar ve riskler bu kişilere ait olacaktır. Bültende yer alan analizlerin hiçbir surette yeterliliği ve doğruluğu garanti edilmemektedir. Oluşabilecek zarardan da sorumlu olmamakla beraber oluşabilecek herhangi bir zarar talep edilemez. Bülten’de yer alan yazılar asla yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Sadece piyasalara ilişkin genel bir bilgi ve yorum içerir. Bültendeki yazıları izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır.