Kripto Varlık Alanında Gelişmeler
- İngiltere Merkez Bankası Ripple’ın sahip olduğu ödeme teknolojisini entegre edeceğini açıkladı.
- CoinEx’in cüzdanları geçtiğimiz hafta dev bir hack saldırısına uğramıştı. Her ne kadar şirket çalınan fonların toplam fonumuzun çok küçük bir kısmı dese de yatırımcılar arasında panik oluşturmuştu.
Reuters’ın güncel olarak paylaşılan verilerine göre ise 70 milyon dolarlık hırsızlığın arkasında muhtemelen Kuzey Kore bağlantılı bilgisayar korsanlarının olduğu ortaya çıkıyor. (itnews)
- Ripple, SEC’e karşı mücadelesinde kararlılığını sürdürüyor. Ripple’ın menkul kıymet davasını kazanmasının üzerinden 2 ay geçmiş olsa da dava hala devamlılığını sürdürüyor.
Normalde bu denli bir haberin etkisinin uzun bir süreye yayılması gerekirken biz sadece birkaç günlük bir hareketlilik gözlemledik. Bu sebeple dava sürecinde max kazanç sağlanana kadar Ripple cephesinin mücadele etmesi bekleniyor.
SEC geçtiğimiz günlerde bir mahkeme dosyasında, Yargıç Torres’in verdiği özet kararın, federal bir temyiz mahkemesi tarafından ara incelemeyi hak eden “tam olarak ‘çelişkili yasal sorunlar’’ ortaya çıkardığını savundu.
Bu gelişmeyle beraber Ripple yöneticisi Monica Long, Ripple’ın SEC ile sonuna kadar savaşmaya hazır olduğunu dile getirdi. (zycrypto)
- FTX’te yaşanan kaosun ardından son bir yıllık dönemde borsa güvenlik ihlalleri sebebi ile faaliyetlerini durdurduğunu açıklamıştı. Bu dönemde yatırımcıların kaybına karşılık 16 milyar dolardan fazla müşteri talebi de dondurulmuştu.
Son gelişmeler neticesinde FTX’in Müşteri Talep portalını yeniden canlandırmasıyla beraber acaba borsa yeniden mi faaliyete geçecek sorusunu akıllara getirdi.
Geçen hafta yaşanan FTX gelişmeleri neticesinde bu haber neden önemli?
FTX’in çöküşüyle beraber kripto ekosisteminde çalkantılı bir süreç başlamıştı. Özellikle düzenleyicilerin ABD’deki kripto varlık platformlarına karşı daha sıkı önlemler alması sebebiyle FTX’in çöküşünden kaynaklanan yeni gelişmeler sektörü hâlâ etkiliyor. Talep portalının yeniden etkinleştirilmesi ile beraber kullanıcıların fonlarını geri almaları için yeni bir umut doğdu. (dailycoin)
- Geçtiğimiz ay Coinbase’in Base ağının resmi olarak halka açılmasıyla beraber ağdaki işlem hacmi ve yeni adres sayısındaki hızlı artış dikkatleri Base ağında topladı.
Base ağı yalnızca işlemlerde ve yeni adreslerde bir artışa tanık olmadı; Kilitli Toplam Değer (TVL) açısından da Solana’yı geride bıraktı. Şu anda Base, yaklaşık 374,43 milyon dolarlık etkileyici bir TVL’ye sahip. Bu rakam Solana’nın 306,93 milyon dolarını önemli ölçüde gölgede bırakmaya yetti. (dailycoin)
- Ethereum’un geliştiricileri, yaşlanan Goerli ağına alternatif olarak yeni bir test ağı başlattı. ‘Holešky’ olarak adlandırılan test ağı, stake etme, altyapı ve protokol geliştirmeyi kolaylaştırmak için tasarlandı.
Holesky, ana ağın kapasitesinin iki katı olan 1,46 milyon doğrulayıcı düğümüyle Ethereum’un şimdiye kadarki en kapsamlı test ağı olacak. Bu devasa ölçek, Ethereum geliştiricilerine merkeziyetsiz uygulamaları test etmek için sağlam bir altyapı ağı sunmayı amaçlıyor.
- Hong Kong merkez bankası kripto varlık şirketlerinin kendilerini banka gibi sundukları iddialarına karşı uyardı. (cryptonews)
- Milyarder Mark Cuban, bir saldırganın kendisine ait bir cüzdandan yaklaşık 870.000 dolarlık birden fazla kripto varlık birimini sızdırması sonucu bir hack saldırısının kurbanı oldu. Cuban daha sonra hacklemeyi doğruladı.
- Ethereum’un hisse kanıtı konsensüs mekanizmasına geçişinin ardından Ethereum 680.455,31 eter (ETH) bastı ve 980.377,87 eter yakarak net arzın 299.922,50 eter azalmasına neden oldu. Yıllıklandırılmış yüzde cinsinden arz %0,249 azaldı.
Ethereum iş kanıtı blok zinciri olarak çalışsaydı net arz 3,8 milyondan fazla veya %3 oranında artacaktı.
Bu yeni konsensüs mekanizması Ethereum’u deflasyonist bir para birimi haline getirdi. (coindesk)
- Crypto Valley Venture Capital (CV VC) tarafından yayınlanan bir rapora göre, Alman blockchain sektörü, küresel blockchain ekosistemindeki %50’nin üzerindeki gerilemenin aksine, finansmanda yıllık bazda %3’lük bir artış görerek dayanıklılık gösterdi. (cryptonews)
- RadyoKripto Twitter ?
⭐ Binance-SEC Davası bu hafta gündemi yoğun etkileyecek. Pazartesi günü dava duruşması yapılacak. Aynı zamanda cuma günü ise gizli belgeler açılacak.
SEC, Binance.US ve Binance arasındaki; cüzdan, sistem ve ekip ayrımı konusunda işbirliği eksikliği konusunda sıkıntıların varlığına değindi ve dava da dosyalanan bazı mühürlü belgelerin içeriği halk ile paylaşılacağını açıkladı.
? Peki bu hafta dava da hangi konular ele alınacak?
Geçtiğimiz hafta çarşamba günü dava hakimi Faruqui bir sontraki duruşmanın 18 Eylül pazartesi günü yapılmasına karar vermişti.
Duruşmada BAM Management US Holdings ve BAM Trading Services (Binance.US) tarafından verilen koruma emri talebine ilişkin her iki tarafında ortaya koycağı argümanlar incelenecek.
Yargıç ayrıca SEC’in Binance’in koruma talebine dönük yaptığı itiraz ve belgelerin mühürlenerek dosyalanmasına talebine ilişkin itirazını değerlendirecek.
? Olası bir senaryoda Binance iflas ederse sektörün sonu olur mu?
Yıllar önce benzer bir durumu Mt. Gox’ta görmüştük. Mt. Gox hacklenip iflas ettiği dönemde piyasadaki Bitcoinlerin çok büyük bir kısmı Mt. Gox’ta yer alıyordu. Bu sebeple sektörün sonu olmaz ama bu denli büyük bir piyasa da çalkantılı ve dalgalı bir süreç geçirilebilir.
Geçen Haftaki Önemli Gelişmelerin Kısa Özeti
?️ Kripto varlık piyasaları geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir izledi. Bunun en önemli sebeplerini ise; global piyasa verileri ve FTX haberleri oluşturdu. Verileri incelediğimizde ise artık tekniğin haber akışlarına göre daha güçlü ivme gösterdiği de gözden kaçmadı. Özellikle bir haftalık hareketlilikte Bitcoin’de geçtimiz bültenlerde ve paylaşımlarımızda da söylediğimiz üzere 25.211$ kritik seviyesi altında bir kırılma yaşanmazken ilk hedef direnç seviyesi olan 26.849$’a kadar yükselişini izledik.
? ABD Enflayon ve Faiz Verileri
ABD’de Ağustos ayında tüketici fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 3,7 arttı. Bloomberg’in yaptığı anket sonuçlarına göre ekonomistlerin beklentisi ise yıllık artışın yüzde 3,6 olması yönündeydi. Aylık bazda ise enflasyon yüzde 0,6 ile beklenti düzeyinde gerçekleşti.
Piyasada sürpriz bir faiz artışı gelebilir mi?
ABD’de altı ay sonra ilk kez aylık çekirdek enflasyonun yükselişe geçmesiyle beraber gözler FED’in bu hafta açıklayacağı faiz oranına çevrildi. Her ne kadar açıklanacak faiz oranının sabit oranda tutulması bekleniyor olsa da son enflasyon verisiyle FED’in şahin kanadından beklentilerin aksine yeni kararlar çıkabilir.
Ama şöyle de düşünebiliriz. Bu ay faiz artırım yönünde bir karar çıkmasa bile yılın geri kalanı için faiz artış seçenekleri masada olabilir.
Not: Goldman Sachs analistleri yılın geri kalanında faiz artışı öngördüklerini açıkladı!
Kripto paralara etkisi ne olur?
Piyasa her ne kadar faiz artırımlarına alışmış olsa da beklentiyi karşılamadığı için olası anı hareketlilikler gözlenebilir. Biraz daha piyasa bazlı bakacak olursak yatırımcılarda fon çıkışları ön plana gelebilir. İnsanlar biraz daha izle gör politası ile nakde geçişi hızlandırırsa stabilcoinler de de anlık normal değerinin üzerinde hareketlilikler gözlenebilir.
? FTX Borsası Varlıklarının Tasfiyesi için Gerekli Onayı Aldı!
FTX’in nisan ayındaki kripto varlıklarının toplam değeri 3.4 milyar dolar değerindeydi. Yani alınan karar ile beraber satışı beklenen 3.4 milyar dolarlık kripto varlık sırada bekliyor. Satış ise bir anda gerçekleşemeyecek. Haftalık periyotlarda 200 milyon dolar değerinde kripto para satması bekleniyor.
FTX portföyünde hangi coinlerden ne kadarlık bir satış bekleniyor?
FTX’in cüzdanlarında saklanan Bitcoin miktarı konuşuluyor olsa da 685 milyon dolarlık Solana (SOL) varlığı ön plana çıkıyor. Solana’yı ise 529 milyon dolarlık FTT takip ederken 268 milyon dolarlık Bitcoin de en büyük üçüncü varlık olarak ilk sıralarda yer alıyor.
Kripto varlıklardaki yıl sonu beklentilerini değerlendirecek olursak hem yeni bir faiz artış beklentisi hem de FTX borsasının olası yapabileceği satışlar ele alındığında piyasa da normalleşme süreci biraz daha yavaş ilerleyebilir. Fakat şunu da göz önünde bulundurmamız gerekiyor ki artık teknik beklentiler habersel süreçlerin önüne geçmeye başladı. Bu konuda geçen hafta Selcoin’in bir paylaşımı çok güzel örnek olabilir. ?
Peki Solana’da nasıl bir hareketlilik gözlendi?
Kritik 17,62$ desteğinin altına sarkacak şekilde satış baskısı ile karşılaşılmadı. Aksine bu bölgeden yüzde 10’a varan yükseliş gözlendi. 19,10$ üzerinde tutunabilirse tekrar 21.22$ direncine doğru yükseliş gözlenebilir.
Haftalık Investing Ekonomik Takvim
Haftalık Kripto Varlık Takvimi
Güncel On-Chain Verileri
Glassnode verilerine göre:
- Ethereum Toplam Gaz Kullanımı (7 günlük MA) 1 ayın en düşük seviyesine ulaştı.
? Toplam gas kullanımı, belirli bir zaman diliminde Ethereum ağında gerçekleştirilen tüm işlemler ve akıllı sözleşme yürütmeleri tarafından tüketilen gas’ın toplamını ifade eder.
- Bitcoin Ortalama İşlem Hacmi (7 günlük MA) 5 yılın en düşük seviyesine geriledi.
- Bitcoin SOPR endeksi (7 günlük MA) 1’i geçti. Piyasanın bütünüyle yükseliş hareketi gösterdiğini ve yatırımcıların karlı satışlar yaptığını bu indikatör ile anlayabiliyoruz.
Fakat SOPR Endeksi hızlı yükselişler gösterdiğinde piyasada oluşabilecek düşüşler adına da habercilik yapmaktadır.
Chainalysis verilerine göre:
- Borsa cüzdanlarında saklanan Bitcoin’deki değişim düne göre yüzde 66 oranında azalma gösterdi.
Bitcoin fiyatındaki yukarı yönlü ivme yatırımcılardaki satış baskısını da azalttı bu sebeple borsa cüzdanlarındaki hareketlilikte de azalma gözlendi.
- 52+ hafta boyunca saklanan Bitcoin miktarı, 70,07 bin BTC artarak 12,86 milyon BTC’ye yükseldi ve 32 haftadaki en büyük bir haftalık artışını yaşadı.
- Yatırımcıların kişisel cüzdanlarından borsa cüzdanlarınatransfer ettikleri Ethereum miktarı düne göre yüzde 28 oranında düşüş gösterdi.
Net Akış Tablosu
İtibari, stabil ve kripto para birimlerinin kendi aralarındaki akışlarını incelediğimizde özellikle hangi ülkelerin vatandaşları ne kadarlık miktarlarda işlemlere giriş yapıyor, hangi para birimleri arasında transferlerde artış gözleniyor gibi bilgilere ulaşabiliyoruz.
Tabii ki tüm borsalardan alınmış verileri kapsayamadığı için sadece örnek teşkil edebilecek yorumlarda bulunabiliyoruz.
- USD, EUR, TRY ve KRW para birimleri en yüksek satın alım net akış miktarlarından en düşük satın alım net akış miktarlarına doğru sıralanmaktadır.
- Son 24 saatlik akışlara göre TRY üzerinden toplamda 26 milyon dolarlık USDT alımı gerçekleştirildi.
- Son 24 saatlik akışlara göre USD üzerinden toplamda 187.6 milyon dolarlık transferler gerçekleştirildi.
- Bitcoin’den itibari para ve stabil coinlere geçişi incelersek toplam 561.6 milyon dolarlık bir akış gözlenmektedir.
- USDT’den TRY’ye 24.4 milyon dolarlık satış akışı gözlenmektedir.
Toplam Likidasyon Verileri
- Son 24 saat içerisinde 25.871 yatırımcı tasfiye oldu.
- Toplam tasfiye miktarı ise 53.37 milyon dolara ulaştı.
- Tekte en büyük Liq olan emir 1.30 milyon dolarlık emir ile Bitmex — BCHUSD‘de gerçekleşti.
- Son 24 saatlik veriler ışığında en büyük tasfiye 12.41 milyon dolar ile Bitcoin’de gerçekleşirken; sırasıyla 9.18 milyon dolar ile ETH 2. sırada, 4.61 milyon dolar ile TRB 3. sırada, 2.48 milyon dolarla BCH 4. sırada, 1.80 milyon dolar ile WLD 5. sırada yer almaktadır.
Bitcoin Dominans Analizi
Yukarıdaki görselde yer alan analizler özellikle kısa vadeli işlemler için geçerlidir. Anlık veriler ışığında yukarıdaki tabloyu sizler de işlemleriniz öncesinde değerlendirebilirsiniz.
Burada ilk önce ‘Bitcoin Dominans’ verisine bakıyoruz ve yönü belirliyoruz. Daha sonrasında Bitcoin fiyatını inceleyip tekrar yönü belirliyoruz. Çıkan sonuca göre altcoinlerde kısa vadeli işlemler açısından fiyat yönü hakkında bilgi alıyoruz.
Bu veriler her daim kesin sonuç vermese de analizleriniz ve işlemleriniz öncesinde değerlendirilebilir.
Tabloyu aktif kullanabilmek için TradingView verilerini inceliyorum. (Saat: 13.00)
- Bitcoin Dominans %0,15 oranında Yükseliş’te
- Bitcoin Fiyatı %1.30 oranında Yükseliş’te
- O halde ilerleyen süre içerisinde Altcoinlerde Bitcoin’e nazaran geri çekilmeler gözlenebilir.
⭐ Hafta içerisinde bu tabloyu kullanarak analizlerinizi değerlendirebilirsiniz.
Uyarı: Bu bültende yer alan her türlü bilgi, veri ile haberin doğruluğunu ve yeterli olduğunu garanti etmemektedir. Eksik bilgi, güncelleme ve herhangi hatalı bilgi de ortaya çıkabilecek zararlardan sorumluluk kabul etmemektedir. Bültendeki bilgiler hiçbir şekil ve surette ön ihtar ve/veya ön ihbara gerek kalmaksızın değiştirebilir ya da yayından kaldırabilir. Kripto para piyasaları hakkında genel bir bilgi vermek amacıyla hazırlanan bu bültendeki veri ve bilgiler hiçbir şekilde bu bültenin herhangi bir taahhüdünü kapsamamakla beraber tüzel/gerçek kişiler tarafından alınacak karar ve riskler bu kişilere ait olacaktır. Bültende yer alan analizlerin hiçbir surette yeterliliği ve doğruluğu garanti edilmemektedir. Oluşabilecek zarardan da sorumlu olmamakla beraber oluşabilecek herhangi bir zarar talep edilemez. Bülten’de yer alan yazılar asla yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Sadece piyasalara ilişkin genel bir bilgi ve yorum içerir. Bültendeki yazıları izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır.