Kripto Varlık Alanında Gelişmeler

  • CZ kısa süre önce Binance ekosisteminde yer alan ve gelişmekte olan bir sosyal medya platformu olan Binance Feed’de içerik üretmeye başladığını duyurarak sektörde büyük ses getirdi. Teknoloji vizyoneri Elon Musk’un Twitter revizyonundan ilham alan CZ, kripto varlık topluluğunu bu yeni girişimde kendisine katılmaya davet ettiğini açıkladı. (coinpaper)
  • Web3 sosyal medya uygulaması Stars Arena, bir hac saldırısının ardından akıllı sözleşmesinden yaklaşık 3 milyon dolar değerinde AVAX tokenini kaybetti.

Avalanche tabanlı protokol, X’teki istismarı doğrulayarak kullanıcıları para yatırmamaya çağırdı. Hack saldırısı, protokoldeki neredeyse tüm fonları tüketti ve toplam değer şu anda 0,051 dolar seviyesinde kilitlendi. (insidebitcoins)

  • Solana, son birkaç hafta içinde büyük miktarda kurumsal para girişi gördüğü için ilgi odağı oldu.

Solana, aylardır en önemli haftalık akışını kaydederek market değerini 24 milyon dolara yükseltti. Mart 2022’den bu yana görülmemiş bir seviyeye ulaştı. Yatırımlardaki bu artış, özellikle son Ethereum ürün lansmanları bağlamında Solana’nın tercih edilen alternatif kripto para birimi konumunu daha da güçlendirdi. (coingape)

  • Araştırma şirketi PitchBook’un verilerine göre, kripto varlık girişimlerine yönelik küresel girişim finansmanı, üçüncü çeyrekte 2020’den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Geçen yılın aynı dönemine göre %63 oranında düşüş gösterdi. Risk sermayedarları bu çeyrekte dünya çapında kriptoya yalnızca 2 milyar dolar yatırım yaptı. (bnnbloomberg)
  • Cuma günü yapılan özel bir röportajda Hoskinson, özellikle devrim niteliğindeki Project Catalyst’e odaklanarak Cardano topluluğu içinde kaydedilen ilerlemelere ışık tuttu.

Bu çığır açan girişim, topluluğa yerel ADA tokenlarını kullanarak projeler önerme ve fon sağlama yetkisi veriyor. (timestabloid)

  • Birleşik Krallık’ın finansal piyasalar düzenleyicisi olan Mali Davranış Otoritesi (FCA), 8 Ekim Pazar günü faaliyete geçerek müşterilerin “kaçınması gereken” izinsiz firmalar listesine, Huobi’nin sahibi olduğu HTX ve KuCoin gibi önde gelen borsalar da dahil olmak üzere 143 yeni kuruluşu ekledi. (coinxposure)
  • 12 ve 13 Ekim’de ülkelerin maliye bakanları ve merkez bankası başkanları, Hindistan’ın G20 başkanlığı altında Fas’ın Marakeş kentinde son kez bir araya gelecek.

Kripto düzenlemelerine ilişkin yol haritasının toplantının ana tartışma konularından biri olması bekleniyor. (coinxposure)

  • Dünyanın en büyük ASIC madencilik cihazı üreticilerinden olan Bitmain, nakit akışı sorunları nedeniyle ödemelerin ertelenmesi ve kesilmesinin ardından çalışanlarına Eylül ayı maaşlarını ödediği bildirildi. (cryptonews)

Güncel On-Chain Verileri

Glassnode verilerine göre:

  • 2020’den bu yana yaklaşık 1 milyon BTC’nin çekildiğini ve o zamandan bu yana pek çok Lightning kanalının açıldığı sonucu ortaya çıkıyor.

⚠️Lightning Network, Bitcoin ve diğer kripto paraların ölçeklenebilirliğini artırmak ve işlem sürelerini hızlandırmak için tasarlanmış ikinci katman bir ödeme protokolüdür. 

Bu protokol, peer-to-peer mikro ödemeleri hızlı ve düşük maliyetle gerçekleştirmek için özel bir ağ üzerinde işlem yapar ve blockchain’e yük bindirmeden çok sayıda işlemi işleyebilir. 

Lightning Network, kripto paraların daha günlük kullanım için uygun hale gelmesine katkı sağlar.

  • BUSD Borsa Giriş Hacmi (7 günlük MA) 64.810,11 $ ile 1 ayın en düşük seviyesine ulaştı. Önceki 1 ayın en düşük seviyesi olan 67.044,34 $, 02 Ekim 2023’te gözlemlendi. 
BUSD Borsa Giriş Hacmi

Chainalysis verilerine göre:

  • Borsa cüzdanlarına tarnsfer edilen Bitcoin’deki değişim düne göre yüzde 5 oranında artış gösterdi.

?️Özellikle düne nazaran Bitcoin fiyatındaki aşağı yönlü ivme yatırımcılardaki olası satış baskısına karşı borsa cüzdanlarına olan hareketliliği arttırdı. 

  • Son günde darknet piyasalarından konulan bilinen yasa dışı BTC fonları 71,01 BTC ile 71 günün en düşük seviyesi oldu.
Bilinen Yasa Dışı BTC Fonları
  • Borsa cüzdanlarında saklanan Ethereum’da ki değişim düne oranla yüzde 70 oranında azaldı.

⚠️Ethereum fiyatları düşerken, bazı yatırımcılar daha önce elde ettikleri kârları realize etmek veya potansiyel kayıplardan kaçınmak amacıyla Ethereum’u borsa cüzdanlarından çekebilirler. Bu, fiyatların daha fazla düşmesinden korunma veya daha düşük fiyatlardan geri alım yapma stratejileri olarak kullanılabilir.

  • Son 24 saat içerisindeki LTC fee ücretleri 9,27 LTC ​​ile 365 günün en düşük seviyesine ulaştı. 
  • 2 ila 52 hafta boyunca tutulan USDT, 600,26 milyon USDT artarak 66,17 milyar USDT’ye yükselerek 10 haftanın en büyük bir haftalık artışını yaşadı.
Saklanan USDT Süreleri

Net Akış Tablosu

Net Akış Tablosu

İtibari, stabil ve kripto para birimlerinin kendi aralarındaki akışlarını incelediğimizde özellikle hangi ülkelerin vatandaşları ne kadarlık miktarlarda işlemlere giriş yapıyor, hangi para birimleri arasında transferlerde artış gözleniyor gibi bilgilere ulaşabiliyoruz.

Tabii ki tüm borsalardan alınmış verileri kapsayamadığı için sadece örnek teşkil edebilecek yorumlarda bulunabiliyoruz.

  • USD, KRW, TRY ve EUR para birimleri en yüksek satın alım net akış miktarlarından en düşük satın alım net akış miktarlarına doğru sıralanmaktadır.
  • Son 24 saatlik akışlara göre TRY üzerinden toplamda 45.1 milyon dolarlık USDT alımı gerçekleştirildi.
  • Son 24 saatlik akışlara göre USD üzerinden toplamda 272.9 milyon dolarlık USDT, ETH, BTC ve XRP alımı gerçekleştirildi.
  • Bitcoin’den itibari para ve stabil coinlere geçişi incelersek toplam 859.1 milyon dolarlık bir akış gözlenmektedir.
  • USDT’den TRY’ye 34.2 milyon dolarlık satış akışı gözlenmektedir.

Toplam Likidasyon Verileri

24 Saatlik Likidasyon Haritası
  • Son 24 saat içerisinde 38.270 yatırımcı tasfiye oldu.
  • Toplam tasfiye miktarı ise 84.64 milyon dolara ulaştı.
  • Tekte en büyük Liq olan emir 3.11 milyon dolarlık emir ile Bybit — BTCUSD‘de gerçekleşti.
  • Son 24 saatlik veriler ışığında en büyük tasfiye 15.01 milyon dolar ile Ethereum’da gerçekleşirken; sırasıyla 13.98 milyon dolar ile BTC 2. sırada, 3.92 milyon dolar ile BNT 3. sırada, 3.34 milyon dolarla BCH 4. sırada, 2.82 milyon dolar ile XRP 5. sırada yer almaktadır.

Bitcoin Dominans Analizi

Bitcoin Dominans Analizi

Yukarıdaki görselde yer alan analizler özellikle kısa vadeli işlemler için geçerlidir. Anlık veriler ışığında yukarıdaki tabloyu sizler de işlemleriniz öncesinde değerlendirebilirsiniz.

Burada ilk önce ‘Bitcoin Dominans’ verisine bakıyoruz ve yönü belirliyoruz. Daha sonrasında Bitcoin fiyatını inceleyip tekrar yönü belirliyoruz. Çıkan sonuca göre altcoinlerde kısa vadeli işlemler açısından fiyat yönü hakkında bilgi alıyoruz.

Bu veriler her daim kesin sonuç vermese de analizleriniz ve işlemleriniz öncesinde değerlendirilebilir.

Tabloyu aktif kullanabilmek için TradingView verilerini inceliyorum. (Saat: 18.55)

  • Bitcoin Dominans %0,30 oranında Yükseliş’te
  • Bitcoin Fiyatı %1.70 oranında Düşüş’te
  • O halde ilerleyen süre içerisinde Altcoinlerde Bitcoin’e nazaran daha hızlı düşüşler gözlenebilir.

⭐ Hafta içerisinde bu tabloyu kullanarak analizlerinizi değerlendirebilirsiniz.

Uyarı: Bu bültende yer alan her türlü bilgi, veri ile haberin doğruluğunu ve yeterli olduğunu garanti etmemektedir. Eksik bilgi, güncelleme ve herhangi hatalı bilgi de ortaya çıkabilecek zararlardan sorumluluk kabul etmemektedir. Bültendeki bilgiler hiçbir şekil ve surette ön ihtar ve/veya ön ihbara gerek kalmaksızın değiştirebilir ya da yayından kaldırabilir. Kripto para piyasaları hakkında genel bir bilgi vermek amacıyla hazırlanan bu bültendeki veri ve bilgiler hiçbir şekilde bu bültenin herhangi bir taahhüdünü kapsamamakla beraber tüzel/gerçek kişiler tarafından alınacak karar ve riskler bu kişilere ait olacaktır. Bültende yer alan analizlerin hiçbir surette yeterliliği ve doğruluğu garanti edilmemektedir. Oluşabilecek zarardan da sorumlu olmamakla beraber oluşabilecek herhangi bir zarar talep edilemez. Bülten’de yer alan yazılar asla yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Sadece piyasalara ilişkin genel bir bilgi ve yorum içerir. Bültendeki yazıları izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır.