Kripto Varlık Alanında Gelişmeler

  • Blockchain veri izleyicisi Santiment’in yakın tarihli bir raporuna göre, Bitcoin yatırımcılarında kayda değer bir artış olduğunu ortaya koyuyor.?

Şu anda en az 10 BTC tutan 157.400 cüzdan var ve bu, 2019’daki önceki yüksek seviyeyi aşarak son 20 ayda %8,12’lik bir artışa işaret ediyor. Bu büyüme, 2022’nin başlarından bu yana cüzdanlarda saklanan Bitcoin sayısında da ciddi bir artışı işaret ediyor. 

Bitcoin geçen hafta %3,7 düşerek 28.000 doların üzerine çıkmaya çalışsa da Ekim ayı içerisinde ilk geri çekildiği seviyeler olan 26.500 dolara kadar düştü. SEC’in Grayscale’e itiraz etmeme kararı yatırımcıları bir nebze rahatlatsa da Bitcoin’in fiyatında artış gözlenmedi. Yine de yatırımcılarda ve analistlerde beklenti yüksek! Sebebi ise spot ETF onayının eninde sonunda gelecek olması. (coinpedia)

  • The Wall Street Journal’ın yakın tarihli bir raporuna göre, ABD federal hükümetinin dünyanın en büyük market hacmine sahip olan kripto para birimi Bitcoin’de 5 milyar dolarlık şaşırtıcı bir miktara sahip olduğu ortaya çıkarıldı. 

Bu büyük servetin ise, ABD hükümetinin siber suçları ve yasa dışı çevrimiçi faaliyetleri engellemeye yönelik operasyonlardan elde ettiği öne sürüldü. (u.today)

  • Kaliforniya Valisi Gavin Newsom, Finansal Koruma ve Yenilik Departmanı (DFPI) altında kripto endüstrisi için yapılandırılmış bir düzenleyici çerçeve oluşturan Dijital Finansal Varlıklar Yasasını imzaladı.

Yeni yasa, işletmelerin bir DFPI lisansı almasını ve katı denetim ve kayıt tutma gerekliliklerine uymasını zorunlu kılıyor. ABD’de süregelen mevzuat belirsizliği karşısında proaktif bir adıma da işaret ediyor.

Ayrıca kanun, DFPI’nin yanı sıra, yeni sektör trendleri için esneklik sunan 18 aylık bir uygulama penceresi de sunuyor. (cryptopolitan)

  • Solana, aylardır en önemli haftalık akışını geçtiğimiz hafta kaydederek market değerini 24 milyon dolara yükseltti. Mart 2022’den bu yana görülmemiş bir seviyeye ulaştı.

Yatırımlardaki bu artış, özellikle son Ethereum ürün lansmanları bağlamında Solana’nın tercih edilen alternatif kripto para birimi konumunu daha da güçlendirdi.

  • İsrail polisi, kripto borsası Binance’in yardımıyla Hamas’la bağlantısı olduğundan şüphelenilen çok sayıda hesabı dondurdu. 

? Hamas’ın finansmanını kripto paraya bağlayan medya raporları, ABD Senatörü Elizabeth Warren’ın kara para aklamayla mücadele yasasını Kongre’den geçirmesini hızlandırabilir.

Warren bir röportajda, “Kriptoyla finanse edilen terörizm tehlikesi gerçektir ve Kongre için acil bir öncelik olmalıdır” dedi. “Bu tasarıyı geçirmeye ve finansmanı keserek dünya çapında terörizme karşı mücadele etmeye kararlı olan iki partili senatörlerden oluşan, büyüyen bir koalisyon var.”

⚠️ Peki yeni yasaya kripto varlık şirketleri ne diyor?

Coinbase, ABD Gelir İdaresi’ne önerilen kripto vergi raporlama gereksinimlerinin sektöre zarar verebileceğini ve Amerikan vatandaşlarının mahremiyetini ihlal edebileceğini söyledi.

  • Araştırma şirketi Pitchbookdata’nın verilerine göre, kripto varlık girişimlerine yönelik küresel girişim finansmanı, üçüncü çeyrekte 2020’den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Geçen yılın aynı dönemine göre %63 oranında düşüş gösterdi.

⚠️ Risk sermayedarları bu çeyrekte dünya çapında kriptoya yalnızca 2 milyar dolar yatırım yaptı.

  • Bitcoin ağının hashrate’i tüm zamanların en yükseğine (ATH) ulaştı!

Hash oranı bu yılın başından bu yana %77 arttı ve Kasım 2021’deki boğa piyasası zirvesinden bu yana da %170 arttı.

 Bu, zincirdeki bir sonraki bloğu çıkarmanın artık her zamankinden daha zor olduğu anlamına geliyor.

Güncel On-Chain Verileri

Glassnode verilerine göre:

  • Yatırımcılar uzun vadeli hedeflere göre Bitcoin biriktirmeye başladı. Son ortalamalara göre aylık 50.000 BTC yatırımcılar tarafından HODL ediliyor. 
Uzun Vadeli Net Pozisyon Değişimi
  • Son zamanlarda Bitcoin işlem ücretleri düşmeye devam ediyor. Bu durum, blockchain üzerindeki aktivitenin azaldığını, piyasa işlemlerinin azaldığını işaret ediyor.

Chainalysis verilerine göre:

  • Borsa cüzdanlarında saklanan Bitcoin miktarında düne oranla yüzde 65 geri çekilme gözlendi.

⚠️ Özellikle piyasada tekrar yukarı yönlü ivmenin görülmesiyle beraber satış baskısında da azalma meydana geldi.

  • Borsa cüzdanlarında saklanan ETH değişimi 109 günün en büyük bir günlük düşüşünü yaşadı ve 123,76 bin ETH düşerek 20,61 bin ETH’ye geriledi.

⚠️ Bunun en önemli sebeplerinden birisi de Ethereum’un kritik 1.540$ desteğinin üzerinde tutunarak yukarı yönlü hareketliliğini sürdürmesidir.

  • Bir yıldan daha uzun süredir cüzdanlarda saklanan Litecoin miktarı, 19 haftanın en büyük bir haftalık düşüşünü yaşadı. 40,69 bin LTC düşüşle 44,57 milyon LTC’ye geriledi.
Saklanma Süreleri

Net Akış Tablosu

Net Akış Tablosu

İtibari, stabil ve kripto para birimlerinin kendi aralarındaki akışlarını incelediğimizde özellikle hangi ülkelerin vatandaşları ne kadarlık miktarlarda işlemlere giriş yapıyor, hangi para birimleri arasında transferlerde artış gözleniyor gibi bilgilere ulaşabiliyoruz.

Tabii ki tüm borsalardan alınmış verileri kapsayamadığı için sadece örnek teşkil edebilecek yorumlarda bulunabiliyoruz.

  • USD, KRW, EUR, TRY ve JPY para birimleri en yüksek satın alım net akış miktarlarından en düşük satın alım net akış miktarlarına doğru sıralanmaktadır.
  • Son 24 saatlik akışlara göre TRY üzerinden toplamda 28.4 milyon dolarlık USDT alımı gerçekleştirildi.
  • Son 24 saatlik akışlara göre USD üzerinden toplamda 400.9 milyon dolarlık USDT, ETH ve BTC alımı gerçekleştirildi.
  • Bitcoin’den itibari para ve stabil coinlere geçişi incelersek toplam 1.5 milyar dolarlık bir akış gözlenmektedir.
  • USDT’den TRY’ye 21.9 milyon dolarlık satış akışı gözlenmektedir.

Toplam Likidasyon Verileri

24 Saatlik Likidasyon Haritası
  • Son 24 saat içerisinde 27.683 yatırımcı tasfiye oldu.
  • Toplam tasfiye miktarı ise 74.92 milyon dolara ulaştı.
  • Tekte en büyük Liq olan emir 2.00 milyon dolarlık emir ile Binance — ETHUSDT‘de gerçekleşti.
  • Son 24 saatlik veriler ışığında en büyük tasfiye 29.39 milyon dolar ile Bitcoin’de gerçekleşirken; sırasıyla 12.80 milyon dolar ile ETH 2. sırada, 5.49 milyon dolar ile LOOM 3. sırada, 2.19 milyon dolarla BCH 4. sırada, 1.83 milyon dolar ile SOL 5. sırada yer almaktadır.

Bitcoin Dominans Analizi

Bitcoin Dominans Analizi

Yukarıdaki görselde yer alan analizler özellikle kısa vadeli işlemler için geçerlidir. Anlık veriler ışığında yukarıdaki tabloyu sizler de işlemleriniz öncesinde değerlendirebilirsiniz.

Burada ilk önce ‘Bitcoin Dominans’ verisine bakıyoruz ve yönü belirliyoruz. Daha sonrasında Bitcoin fiyatını inceleyip tekrar yönü belirliyoruz. Çıkan sonuca göre altcoinlerde kısa vadeli işlemler açısından fiyat yönü hakkında bilgi alıyoruz.

Bu veriler her daim kesin sonuç vermese de analizleriniz ve işlemleriniz öncesinde değerlendirilebilir.

Tabloyu aktif kullanabilmek için TradingView verilerini inceliyorum. (Saat: 10.20)

  • Bitcoin Dominans %0,70 oranında Yükseliş’te
  • Bitcoin Fiyatı %2.60 oranında Yükseliş’te
  • O halde ilerleyen süre içerisinde Altcoinlerde Bitcoin’e nazaran geri çekilmeler gözlenebilir.

⭐ Hafta içerisinde bu tabloyu kullanarak analizlerinizi değerlendirebilirsiniz.

Uyarı: Bu bültende yer alan her türlü bilgi, veri ile haberin doğruluğunu ve yeterli olduğunu garanti etmemektedir. Eksik bilgi, güncelleme ve herhangi hatalı bilgi de ortaya çıkabilecek zararlardan sorumluluk kabul etmemektedir. Bültendeki bilgiler hiçbir şekil ve surette ön ihtar ve/veya ön ihbara gerek kalmaksızın değiştirebilir ya da yayından kaldırabilir. Kripto para piyasaları hakkında genel bir bilgi vermek amacıyla hazırlanan bu bültendeki veri ve bilgiler hiçbir şekilde bu bültenin herhangi bir taahhüdünü kapsamamakla beraber tüzel/gerçek kişiler tarafından alınacak karar ve riskler bu kişilere ait olacaktır. Bültende yer alan analizlerin hiçbir surette yeterliliği ve doğruluğu garanti edilmemektedir. Oluşabilecek zarardan da sorumlu olmamakla beraber oluşabilecek herhangi bir zarar talep edilemez. Bülten’de yer alan yazılar asla yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Sadece piyasalara ilişkin genel bir bilgi ve yorum içerir. Bültendeki yazıları izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır.