Kripto Varlık Alanında Gelişmeler
- Coinayze verilerine göre Bitcoin’in fiyatı son bir hafta içerisinde %10 artış göstererek son 3 ayın en yüksek seviyelerine ulaştı.
Bu fiyat artışı piyasa duyarlılığını düşüş eğiliminden yükseliş eğilimine yöneltti. Bitcoin fiyatındaki artış, aynı dönemde 1,5 milyar dolar artan Bitcoin vadeli işlemlerinin açık pozisyonlarında da artışa yol açtı.
Açık pozisyonlardaki bu büyüme verisi genellikle sermaye girişi ve yatırımcıların sektöre karşı ilgisindeki artışı göstermektedir. Bu sebeple de daha fazla oranda fiyatların artmasına sebep olur. (investing)
- CoinShares’in yayınladığı son rapora göre, kurumsal yatırımcıların odaklarını kripto varlıklara kaydırdığını gösterirken, milyonlarca doların da Bitcoin ve Solana’ya aktığını ortaya koyuyor.
Bu yatırımlar, şu anda 33 milyar dolarlık dev bir miktara ulaşan Yönetim Altındaki Varlıkların (AuM) toplamına da önemli ölçüde katkıda sunmaktadır. Bu yatırımların %84’ü Bitcoin bazlı ürünleri oluştururken sene başından bugüne yatırımlarda da 315 milyon dolara yükseliş gözlenmektedir.
⚠️ Yönetilen varlıklar (AUM), bir kişi veya kuruluşun müşteriler adına yönettiği yatırımların toplam piyasa değeridir.
? Bu hızlı yönelimin ardındaki temel faktör ise, ABD’de spot Bitcoin Borsa Yatırım Fonu’nun (ETF) başlatılmasına yönelik beklentiler oldu. (coinpedia)
- Chainlink, 23 Ekim Pazartesi günü, bu yılın sonlarında gerçekleşmesi planlanan staking v0.2’yi resmi olarak duyurdu.
Peki bu gelişmeyle beraber Link fiyatında ne gibi değişimler gözlendi?
23 Ekim Pazartesi günü itibarıyla Link, %12,44 artışla 10,45 dolara yükselirken son 24 saatteki hacmi %6,23 artışla 1,26 milyar dolara kadar yükseldi.
Haftalık görünümünü incelersek %38’in üzerinde yükseliş gözlenen Chainlink’te, son bier aylık hareketliliğinde ise neredeyse %50’nin üzerine yükseliş gözlendi. (coingape)
- Bitcoin’in en büyük kurumsal yatırımcılarından birisi olan Microstrategy, cüzdanlarında sakladığı Bitcoinler üzerinden yaklaşık olarak 170 milyon doların üzerinde gerçekleşmemiş kazanç elde etti.
International Business Times’a göre, Bitcoin fiyatı 30.000 dolar seviyesini aştığında, gerçekleşmemiş kazançlar da 174 milyon dolara kadar yükseldi. Microstrategy ve bağlı ortaklıklarının toplamda 158.245 BTC’si bulunuyor. Bu da bugünkü yükselişlerin görüldüğü fiyatla toplamda yaklaşık 4,82 milyar dolara tekabül ediyor.
Microstrategy’nin Eylül ayında yayınladıkları son rapor verilerine göre, 158.245 Bitcoin’in tamamı yaklaşık 4.68 milyar dolara, Bitcoin başına ortalama fiyat ise 29.582 dolara denk geliyor. (cryptodaily)
Geçen Haftaki Önemli Gelişmelerin Kısa Özeti
- Tüm dünya da özellikle kripto varlıkların kullanım alanlarında ve kullanım çeşitliliğinde artışların yaşanmasıyla beraber regülasyon süreçlerini de hızlandırmaya başladı.
⚠️ Bunun için ilk adım ise Kaliforniya’dan geldi ?
?️ Kaliforniya Valisi Gavin Newsom, Finansal Koruma ve Yenilik Departmanı (DFPI) altında kripto endüstrisi için yapılandırılmış bir düzenleyici çerçeve oluşturan ‘Dijital Finansal Varlıklar Yasası’nı imzaladı.
?️Yeni yasa, işletmelerin bir DFPI lisansı almasını ve katı denetim ve kayıt tutma gerekliliklerine uymasını zorunlu kılıyor. ABD’de süregelen mevzuat belirsizliği karşısında proaktif bir adıma da işaret ediyor.
?️Ayrıca kanun, DFPI’nin yanı sıra, yeni sektör trendleri için esneklik sunan 18 aylık bir uygulama penceresi de sunmaktadır.
⚠️ Peki sadece bununla mı kaldı tabii ki hayır!
Özellikle dünya konjonktüründe siyasal açıdan tüm dünyayı etkisi altına alan ve İsrail’in Soykırım operasyonu ile devam eden süreç! İsrail, Hamas’a ait olduğunu iddia ettiği cüzdanlar için geçtiğimiz haftaki bültende de yer verdiğimiz üzere harekete geçmişti. Tüm bu süreçleri ABD ise tamamen kendi çıkarları doğrultusuna çevirmeyi de başardı!
Hamas’ın tüm finansal ağını hedef alan ABD, Hamas’ın kripto varlıklar ile desteklenmesi konusunu gündeme getirerek regülasyon süreçlerini kendi istediği şekilde hızlandırmaya başladı.
⚠️ Son Gelişmeleri 10 Madde de Özetlersek ?
- Hamas’ın dijital parakullanarak finansman sağladığı iddiaları, Washington’da kripto dünyasının yakından incelenmesine yol açtı.
- Senatörler Elizabeth Warren, Roger Marshall ve Temsilci Sean Casten, Beyaz Saray ve Hazine’ye bir ‘plan’ oluşturulması talep eden bir mektup gönderdi.
- Mektup, İsrail’e yapılan saldırılarda kripto paraların kullanıldığı haberlerine yanıt olarak yazıldı ve 86 milletvekili tarafından imzalandı.
- Yetkililer, dijital varlıkların kara para aklama, fidye yazılım saldırıları, kaçakçılık ve terör finansmanı için giderek daha fazla kullanıldığı konusunda uyarılarda bulunuyor.
- Hazine Bakanlığı, Gazze merkezli bir kripto borsasının işletmecisine ve Hamas’ın yatırım portföyünü yöneten üst düzey kişilere yaptırımlar uyguladı.
- Hazine Müsteşar Yardımcısı Wally Adeyemo, Hamas’ın mali ağına karşı daha fazla yaptırım uygulama kararlılığını dile getirdi.
- Warren ve Marshall, kripto dünyasına yeni kara para aklamayla mücadele kuralları getirecek bir yasa tasarısına odaklanıyor.
- Bu yasa tasarısı, kripto paradünyasına bankacılık sektöründe bulunan müşteri tanıma gereksinimlerini uygulamayı amaçlıyor.
- Ayrıca, kara para aklamayı önlemeyi ve yaptırım kontrollerini atlamayı engelleyecek önlemler içeriyor.
- Senato Bankacılık Komitesi Başkanı Sherrod Brown, Hamas’ın finansmanını incelemek için kripto paraları da dahil edeceğini belirtti.
- Regülasyon tartışmaları devam ederken bir diğer tartışma konusu ise vergilendirme sistemi idi. Bu konu hakkında da AB bir süredir çalışmalarını sürdürüyordu. En son maliye bakanları ile yapılan toplantıda ise yeni bir yasa tasarısı tartışıldı. Detaylar ?
?️ AB maliye bakanları Salı günü, kripto işlemlerinin raporlanmasını ve bu bilgilerin vergi yetkilileri arasında paylaşılmasını gerektiren bir vergi Yasasını onayladı.
?️ Bakanlar tarafından oybirliğiyle kabul edilen yasaya göre, Avrupa Birliği genelindeki vergi otoriteleri, zengin kişilere verilen peşin vergi özelgelerini de paylaşacak.
?️ AB ülkelerinin artık 31 Aralık 2025’e kadar yasayı kendi ulusal kanunlarına göre yazmaları gerekiyor.
?️ AB’nin İdari İşbirliği Direktifi’nde (DAC) değişiklik yaptığı için DAC 8 olarak bilinen yasa, 1 Ocak 2026’dan itibaren yürürlüğe girecek.
Güncel On-Chain Verileri
Glassnode verilerine göre:
- LTH’lerin risklerini 2021’in ortalarından itibaren önemli ölçüde artırdığını ve sonraki ayı piyasasının tamamı boyunca ‘HODL’ ettiğinin göstermektedir.
LTH verisi tüm zamanların en yüksek seviyesi olan %76,2’ye ulaştı. Yani, daha fazla yatırımcının Bitcoin’i uzun vadeli yatırım olarak görüp cüzdanlarında sakladığını göstermektedir. Bu da, piyasanın daha istikrarlı hale gelmesine ve uzun vadeli değer artışına işaret edebilir.
⚠️ Long-Term Holders (LTH): Bitcoin veya diğer kripto varlıklara uzun vadeli yatırım yapan kişileri ifade eder.
LTH’lar, genellikle kripto paraları uzun vadeli olarak cüzdanlarında saklayan yatırımcıların varlıklarının uzun vadeli değer artışını hedeflemektedir.
Chainalysis verilerine göre:
- Yatırımcıların kişisel cüzdanlarından borsa cüzdanlarına transfer ettikleri Bitcoin miktarı düne oranla yüzde 55 oranında azaldı.
⚠️ Özellikle piyasada tekrar yukarı yönlü ivmenin görülmesiyle beraber satış baskısında da azalma meydana geldi.
- Borsa cüzdanlarında saklanan ETH değişimi düne oranla yüzde 28 azalırken son 6 aylık ortalamaların üzerinde 108,49 bin ETH oldu.
⚠️ Bunun en önemli sebeplerinden birisi de Ethereum’un kritik 1.540$ desteğinin üzerinde tutunarak 1.685$’a kadar yükselmiş olmasıdır.
⚠️ Şimdiki kritik seviye olarak 1.730$ direnci ön plana çıkmaktadır.
- Bir yıldan daha uzun süredir cüzdanlarda saklanan Ethereum miktarı, 348,23 bin ETH düşerek 74,88 milyon ETH’ye geriledi. Bu veri ile 5 haftanın en büyük bir haftalık düşüşünü yaşadı.
Net Akış Tablosu
İtibari, stabil ve kripto para birimlerinin kendi aralarındaki akışlarını incelediğimizde özellikle hangi ülkelerin vatandaşları ne kadarlık miktarlarda işlemlere giriş yapıyor, hangi para birimleri arasında transferlerde artış gözleniyor gibi bilgilere ulaşabiliyoruz.
Tabii ki tüm borsalardan alınmış verileri kapsayamadığı için sadece örnek teşkil edebilecek yorumlarda bulunabiliyoruz.
- USD, KRW, EUR, TRY ve JPY para birimleri en yüksek satın alım net akış miktarlarından en düşük satın alım net akış miktarlarına doğru sıralanmaktadır.
- Son 24 saatlik akışlara göre TRY üzerinden toplamda 46 milyon dolarlık USDT alımı gerçekleştirildi.
- Son 24 saatlik akışlara göre USD üzerinden toplamda 675.8 milyon dolarlık USDT, ETH, SOL, XRP, LINK ve BTC alımı gerçekleştirildi.
- Bitcoin’den itibari para ve stabil coinlere geçişi incelersek toplam 2.6 milyar dolarlık bir akış gözlenmektedir.
- USDT’den TRY’ye 32.6 milyon dolarlık satış akışı gözlenmektedir.
Toplam Likidasyon Verileri
- Son 24 saat içerisinde 52.538 yatırımcı tasfiye oldu.
- Toplam tasfiye miktarı ise 144.33 milyon dolara ulaştı.
- Tekte en büyük Liq olan emir 2.23 milyon dolarlık emir ile Bitmex — ETHUSD‘de gerçekleşti.
- Son 24 saatlik veriler ışığında en büyük tasfiye 47.48 milyon dolar ile Bitcoin’de gerçekleşirken; sırasıyla 27.41 milyon dolar ile ETH 2. sırada, 9.47 milyon dolar ile LINK 3. sırada, 7.64 milyon dolarla SOL 4. sırada, 4.99 milyon dolar ile TRB 5. sırada yer almaktadır.
Bitcoin Dominans Analizi
Yukarıdaki görselde yer alan analizler özellikle kısa vadeli işlemler için geçerlidir. Anlık veriler ışığında yukarıdaki tabloyu sizler de işlemleriniz öncesinde değerlendirebilirsiniz.
Burada ilk önce ‘Bitcoin Dominans’ verisine bakıyoruz ve yönü belirliyoruz. Daha sonrasında Bitcoin fiyatını inceleyip tekrar yönü belirliyoruz. Çıkan sonuca göre altcoinlerde kısa vadeli işlemler açısından fiyat yönü hakkında bilgi alıyoruz.
Bu veriler her daim kesin sonuç vermese de analizleriniz ve işlemleriniz öncesinde değerlendirilebilir.
Tabloyu aktif kullanabilmek için TradingView verilerini inceliyorum. (Saat: 20.00)
- Bitcoin Dominans %0,70 oranında Yükseliş’te
- Bitcoin Fiyatı %4.10 oranında Yükseliş’te
- O halde ilerleyen süre içerisinde Altcoinlerde Bitcoin’e nazaran geri çekilmeler gözlenebilir.
⭐ Hafta içerisinde bu tabloyu kullanarak analizlerinizi değerlendirebilirsiniz.
Uyarı: Bu bültende yer alan her türlü bilgi, veri ile haberin doğruluğunu ve yeterli olduğunu garanti etmemektedir. Eksik bilgi, güncelleme ve herhangi hatalı bilgi de ortaya çıkabilecek zararlardan sorumluluk kabul etmemektedir. Bültendeki bilgiler hiçbir şekil ve surette ön ihtar ve/veya ön ihbara gerek kalmaksızın değiştirebilir ya da yayından kaldırabilir. Kripto para piyasaları hakkında genel bir bilgi vermek amacıyla hazırlanan bu bültendeki veri ve bilgiler hiçbir şekilde bu bültenin herhangi bir taahhüdünü kapsamamakla beraber tüzel/gerçek kişiler tarafından alınacak karar ve riskler bu kişilere ait olacaktır. Bültende yer alan analizlerin hiçbir surette yeterliliği ve doğruluğu garanti edilmemektedir. Oluşabilecek zarardan da sorumlu olmamakla beraber oluşabilecek herhangi bir zarar talep edilemez. Bülten’de yer alan yazılar asla yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Sadece piyasalara ilişkin genel bir bilgi ve yorum içerir. Bültendeki yazıları izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır.