Kripto Varlık Alanında Gelişmeler

  • Varlık büyüklüğü açısından Tayland’ın en büyük ikinci bankası olan Kasikornbank, yerel kripto varlık platformu Satang’ı satın aldığını açıkladı.

Satın almanın değeri 3,705 milyar Tayland bahtı (103 milyon dolar) olup, Kasikornbank’ın Unita Capital adlı yeni bir yan kuruluşu aracılığıyla gerçekleştirildi. (insidebitcoins)

  • ABD Hazine Bakanlığı kripto varlık platformlarını kara para aklama ve yasadışı fonlar sebebi ile uyardı. Eğer ki şirketler yeteri kadar önlem almazsa müdahale etmekle tehdit etti.

Peki bir süredir ABD neden borsalar üzerinde hakimiyetini arttırmaya çalışıyor? ?

Sebebi aslında çok basit!

Birincisi regülasyonları kendi istediği şekle getirmek için bir hikaye uydurması gerekiyor.

İkincisi ise Filistin- İsrail arasında yaşanan gerilim sonucunda ABD ve İsrail’in sözde Terörist ilan ettiği topluluklara kripto varlık üzerinden fonların aktarılmasını engellemek.

Burada akıllara bir soru da gelebilir; kime ve neye göre kara para veya terör! Tabii ki bu soru karmaşası da büyük ihtimalle regülasyonlar yayıldıkça her coğrafya da değişiklik gösterebilecek unsurlar arasında da yer alıyor. 

Haberimizin detaylarına dönecek olursak ? 

ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, “Teröristlerin kaynaklarının hareketini kolaylaştıran herhangi bir kişi veya platformun peşine düşmek için mevcut her aracı kullanacağız” dedi.

Ayrıca Adeyemo, departmanının teröristlerin para taşımasını önleme yolları konusunda finansal kurumlar ve kripto şirketleriyle iletişim halinde olduğunu söyledi.

  • İngiltere pazartesi günü yaptığı açıklamada, kripto varlık sektörünü düzenlemek için ilk yasal dizini uygulamaya koyacağını ve platformların yatırımcılara hizmet sunmadan önce yetkilendirileceğini açıkladı.

Yasanın odak noktasına ise Bitcoin gibi kripto varlıklara, sektörü destekleyen temel dağıtılmış defter teknolojisine (DLT) ve Blockchain’i alacak. (amlintelligence)

  • Brezilya’da popüler stablecoin Tether’in kullanımının yaygınlaşmasında 2023 yılı içeriisnde kayda değer bir artış yaşandı. Şu anda da ülke içindeki tüm kripto işlemlerinin %80’ini USDT oluşturmaktadır.

Brezilya vergi dairesinden sağlanan verilere göre, Brezilya’da bu yılki toplam USDT işlemleri Ekim ortası itibarıyla yaklaşık 271 milyar Brezilya reali (yaklaşık 55 milyar ABD dolarına eşdeğer) olarak gerçekleşti.

Bu miktar, ülkedeki Bitcoin işlemlerinin hacminin neredeyse iki katına ulaşıyor. (cryptonews)

Güncel On-Chain Verileri

Glassnode verilerine göre:

  • Glassnode’un son paylaştığı rapora göre, dolaşımdaki Bitcoin’lerin yaklaşık %84’ünün son 6 ay boyunca cüzdanlarda sabit kaldığı paylaşıldı. 

Son 6 aylık hareketliliği incelediğimizde, Bitcoin 25.200$ ile 31.500$ arasında yatay bir kanal içerisinde hareketliliğini sürdürmüştü. Bu sebeple yatırımcıların bir çoğu kanalın alt destek bölgelerine yakın alımlar gerçekleştirdiği için otomatik olarak HODL moduna geçti. 

Chainalysis verilerine göre:

  • Düne oranla yatırımcıların borsa cüzdanlarında sakladıkları Bitcoin miktarında yüzde 48 oranında geri çekilme gözlendi. 

Özellikle piyasanın tekrar yükselişe geçmesiyle beraber yatırımcılar üzerindeki satış baskısında da azalma gözlendi. Daha uzun vadeli yatırımclarını değerlendirmek isteyen yatırımcılarda kişisel cüzdanlarına transferlerini arttırdı.

  • BTC’nin son gün kapanış fiyatı son bir yılın en yüksek seviyesi olan 34,54 bin dolara ulaştı.
  • Son günde borsalara transfer edildiği tespit edilen yasa dışı ETH fonları 47,95 ETH ile 43 günün en düşük seviyesine geriledi. 
  • Bir yıldan daha uzun süredir saklanan Ethereum miktarı, 6 haftanın en büyük bir haftalık düşüşünü yaşadı. 57,01 bin ETH düşerek 74,93 milyon ETH’ye geriledi.

Piyasadaki yükselişle beraber uzun süredir terste kalan veya yatırımlarını kara çevirmek isteyen yatırımcıların satış yapması gayet normal karşılanabilir. Bu olumsuz bir satış baskısına yol açmaz.

Net Akış Tablosu

Net Akış Tablosu

İtibari, stabil ve kripto para birimlerinin kendi aralarındaki akışlarını incelediğimizde özellikle hangi ülkelerin vatandaşları ne kadarlık miktarlarda işlemlere giriş yapıyor, hangi para birimleri arasında transferlerde artış gözleniyor gibi bilgilere ulaşabiliyoruz.

Tabii ki tüm borsalardan alınmış verileri kapsayamadığı için sadece örnek teşkil edebilecek yorumlarda bulunabiliyoruz.

  • USD, KRW, TRY, EUR ve JPY para birimleri en yüksek satın alım net akış miktarlarından en düşük satın alım net akış miktarlarına doğru sıralanmaktadır.
  • Son 24 saatlik akışlara göre TRY üzerinden toplamda 50.2 milyon dolarlık USDT alımı gerçekleştirildi.
  • Son 24 saatlik akışlara göre USD üzerinden toplamda 482.2 milyon dolarlık USDT, ETH, SOL, XRP, LINK ve BTC alımı gerçekleştirildi.
  • Bitcoin’den itibari para ve stabil coinlere geçişi incelersek toplam 2 milyar dolarlık bir akış gözlenmektedir.
  • USDT’den TRY’ye 49.2 milyon dolarlık satış akışı gözlenmektedir.

Toplam Likidasyon Verileri

24 Saatlik Likidasyon Haritası
  • Son 24 saat içerisinde 36.971 yatırımcı tasfiye oldu.
  • Toplam tasfiye miktarı ise 81.17 milyon dolara ulaştı.
  • Tekte en büyük Liq olan emir 3.73 milyon dolarlık emir ile Bitmex — XBTUSD‘de gerçekleşti.
  • Son 24 saatlik veriler ışığında en büyük tasfiye 21.20 milyon dolar ile Bitcoin’de gerçekleşirken; sırasıyla 15.28 milyon dolar ile ETH 2. sırada, 4.13 milyon dolar ile SOL 3. sırada, 3.72 milyon dolarla TRB 4. sırada, 2.73 milyon dolar ile GAS 5. sırada yer almaktadır.

Bitcoin Dominans Analizi

Bitcoin Dominans Analizi

Yukarıdaki görselde yer alan analizler özellikle kısa vadeli işlemler için geçerlidir. Anlık veriler ışığında yukarıdaki tabloyu sizler de işlemleriniz öncesinde değerlendirebilirsiniz.

Burada ilk önce ‘Bitcoin Dominans’ verisine bakıyoruz ve yönü belirliyoruz. Daha sonrasında Bitcoin fiyatını inceleyip tekrar yönü belirliyoruz. Çıkan sonuca göre altcoinlerde kısa vadeli işlemler açısından fiyat yönü hakkında bilgi alıyoruz.

Bu veriler her daim kesin sonuç vermese de analizleriniz ve işlemleriniz öncesinde değerlendirilebilir.

⚠️ Piyasanın bütünüyle yükselişe geçtiği ve daha çok boğa zamanlarında kesin sonuçlar vermemektedir. 

Tabloyu aktif kullanabilmek için TradingView verilerini inceliyorum. (Saat: 18.00)

  • Bitcoin Dominans %0,40 oranında Düşüş’te
  • Bitcoin Fiyatı %0,50 oranında Yükseliş’te
  • O halde ilerleyen süre içerisinde Altcoinlerde Bitcoin’e z-nazaran daha fazla oranda yükselişler gözlenebilir.

⭐ Hafta içerisinde bu tabloyu kullanarak analizlerinizi değerlendirebilirsiniz.

Uyarı: Bu bültende yer alan her türlü bilgi, veri ile haberin doğruluğunu ve yeterli olduğunu garanti etmemektedir. Eksik bilgi, güncelleme ve herhangi hatalı bilgi de ortaya çıkabilecek zararlardan sorumluluk kabul etmemektedir. Bültendeki bilgiler hiçbir şekil ve surette ön ihtar ve/veya ön ihbara gerek kalmaksızın değiştirebilir ya da yayından kaldırabilir. Kripto para piyasaları hakkında genel bir bilgi vermek amacıyla hazırlanan bu bültendeki veri ve bilgiler hiçbir şekilde bu bültenin herhangi bir taahhüdünü kapsamamakla beraber tüzel/gerçek kişiler tarafından alınacak karar ve riskler bu kişilere ait olacaktır. Bültende yer alan analizlerin hiçbir surette yeterliliği ve doğruluğu garanti edilmemektedir. Oluşabilecek zarardan da sorumlu olmamakla beraber oluşabilecek herhangi bir zarar talep edilemez. Bülten’de yer alan yazılar asla yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Sadece piyasalara ilişkin genel bir bilgi ve yorum içerir. Bültendeki yazıları izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır.