Kripto Varlık Alanında Gelişmeler

  • HSBC’nin prototipi için Polygon ID’yi seçmesinin nedeni, W3C kimlik standartlarına uygunluğunun yanı sıra hem genel hem de özel çeşitli blockchain ağlarıyla uyumluluğundan kaynaklanıyor.

? HSBC, Polygon ID’yi kullanarak , devlet kurumlarından kamu hizmetlerine kadar çok sayıda kimlik doğrulayıcıyla sorunsuz bir şekilde etkileşime girecek, müşteri odaklı bir kimlik cüzdanı öngörüyor.

? Bu yaklaşım, hesap girişlerinden kredi başvurularına kadar her şeyi basitleştirerek çok çeşitli işlemlerin önünü açıyor.

  • Akıllı sözleşme özelinde çeşitlilik oluşturan coinler kripto varlık ekonomisinin yüzde 26’sını oluşturmaktadır.

Akıllı sözleşme platform coinleri analiz itibari ile 357 milyar doların üzerinde piyasa değerine sahiptir. Bu büyüklükte kripto varlık ekonomisinin toplam piyasa değerinin yüzde 26’sını oluşturmaktadır.

Akıllı sözleşmeler özelinde ise piyasanın yüzde 62’sini Ethereum oluşturmaktadır. Ethereum’u ise BNB, Solana ve Cardano oluşturmaktadır. (news.bitcoin)

  • İflas eden kripto para borsası FTX, tahmini değeri 744 milyon dolar olan Grayscale ve Bitwise fonları da dahil olmak üzere varlıklarını satmak için Delaware iflas mahkemesinden onay istedi. (cryptonews)
  • Swift Go’nun başkanı Tanja Haase, sınır ötesi ödemelerin gelişimine yönelik açıklamalarda bulundu.

SWIFT’in Ripple ve Stellar ile entegrasyonu, daha hızlı, daha basit ve daha şeffaf işlemlere yönelik talebin etkisiyle sınır ötesi ödeme dinamiklerinde bir değişime yol açtığına değindi. 

Ripple ve Stellar ağı, yenilikçi teknolojileriyle küresel işlemlerin geleceğini yeniden tanımlamayı vaat ederek bu dönüşümde çok önemli rol oynadı, dedi. (ethnews)

⭐ Haftalık Kripto Varlık Takviminden beklenen gelişmeleri inceleyebilirsiniz ⭐

Geçen Haftaki Önemli Gelişmelerin Kısa Özeti

Kripto varlık piyasaları yükselişe devam ediyor. Elbette bu yükselişi teknik ve temel açıdan destekleyici birçok unsuru bulunurken en önemlisi ise ETF onayının ocak ayında yapılacağı konusunda olan söylentilerdir. Geçtiğimiz haftanın önemli gelişmelerini, sebepleri ve sonuçlarıyla inceleyecek olursak:

  • ‘Kripto kralı’ Sam Bankman-Fried, FTX dolandırıcılığından suçlu bulundu!

Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, ABD’nin New York kentinde bir ay süren duruşmaların ardından dolandırıcılık ve kara para aklama suçlarından hüküm giydi.

Aklınıza tabii ki kaç yıl hüküm giydi gibi sorular gelebilir. Her ne kadar onlarca yıllık bir ceza beklense de arkasında ailesinin içerisinde bulunduğu bir avukatlar ordusunun olması da bu süreyi elbette ki kısaltabilir veya temyiz yolunu açabilir.

  • FED, Faizi Sabit Bıraktı!

FED, son iki toplantıda da faiz artırımına gitmeyerek 22 yılın en yüksek seviyesinde sabit bıraktı. Bu sabit bırakmayla beraber Mart 2022’den bu yana faiz artırımı yapılmayan en uzun dönem oldu.

Peki bir faiz artırımı daha gelebilir mi?

Powell, enflasyon konusunda kendilerine güvenmediklerini dile getirirken Enflasyonda yavaşlamayı korumak için daha sonra artırma ihtimaline açık kapı bıraktı. Fakat ne zaman artırım yapılabileceği hususunda net bir bilgi paylaşılmadı. Net bir faiz indirimi şuan için beklenmiyor, açıklamasında da bulundu.

Kripto para piyasaları açısından ise; olumlu karşılık buldu ve zaten olumlu giden piyasada satış baskısı getirebilecek beklenen bir argüman olmadığı için yükseliş hareketini destekledi.

Haftalık Investing Ekonomik Takvim

Haftalık Investing Ekonomik Takvim

Haftalık Kripto Varlık Takvimi

Haftalık Kripto Varlık Takvimi

Teknik Analiz: Grafik Senaryoları

Teknik Grafik Senaryoları

? Piyasada Düşüşler veya Yükselişler Olsa Dahi Belli Senaryolar Hala İşlemeye Devam Eder!

? İsterseniz Kripto Varlık yatırımlarınızda isterseniz de Bist100, Altın, Petrol veya Hisse bazlı yatırımlarınızda bu eğitim içeriklerini değerlendirebilirsiniz.

Grafikte Sunulan Formasyonlar ?

?️ SİMETRİK ÜÇGEN

?️ ALÇALAN ÜÇGEN

?️ İKİLİ DİP

?️ YATAY KANAL

⭐ İlerideki işlemleriniz için ışık tutabilir. Sizler de incelediğiniz grafiklerde kolaylıkla uygulayabilirsiniz. 

Güncel On-Chain Verileri

Glassnode verilerine göre:

  • Son 30 günde kriptoya akışların toplam miktarı +10,9 milyar dolar! Yılın başından bu yana rekor seviyede kripto varlıklara dönüş gözleniyor. 
  • Yalnızca 4 Kasım’da Bitcoin ağında 700 binden fazla yeni cüzdan açıldı.
Bitcoin Yeni Adres Sayısı
  • Bitcoin’de en az 1.000 ABD Doları (0,028 BTC) saklanan adreslerin sayısı 8 milyon gibi rekor bir seviyeye ulaştı.

Tüm bu verilere baktığımızda ise yatırımcılardaki satın alma gücünü gözlemliyoruz. bununla beraber de hem kurumsalların hem de balinaların artan aktivitesi ile beraber piyasada da yükselişler devamlılığını sürdürüyor.

Chainalysis verilerine göre:

  • Son 24 saat içerisinde yatırımcıların kişisel cüzdanlarından borsa cüzdanlarına transfer ettikleri Bitcoin miktarı düne göre yüzde 13 oranında azalırken, son 6 aylık ortalamaların üzerinde seyretmektedir.

Piyasadaki yukarı yönlü hareketlilik sonucunda yatırımcılar daha uzun vadeli hareketlilikler ve kar realizasyonu arttırmak amacıyla varlıklarını kişisel cüzdanlarda muhafaza etmektedir. 

Yatırımcıların aktif olarak Bitcoin yatırımına yönelmesinden dolayı da dünkü verilere göre borsalarda saklanan Bitcoin miktarında da yüzde 11’lik bir yükseliş göze çarpmaktadır.

  • Yatırımcıların kişisel cüzdanlarından borsa cüzdanlarına transfer ettikleri Ethereum miktarı dünkü verilere oranla yüzde 40 geri çekildi. 
  • Bir yıldan daha uzun süredir cüzdanlarda tutulan ETH miktarı, 9,73 bin ETH düşerek 74,92 milyon ETH’ye geriledi. Son 7 haftanın en büyük bir haftalık düşüşünü yaşadı.

Piyasada yukarı yönlü ivme devam ettikçe bir yandan satış baskılarında azalma gözlenirken, uzun süredir yükselişi bekleyen ve terste kalan yatırımcıların bir kısmı da kar al politikası ile satışlar gerçekleştirebiliyor.

İşte bu yüzden bir yıldan uzun süredir saklanan varlıklarda kar satışları gözlüyoruz.

Net Akış Tablosu

Net Akış Tablosu

İtibari, stabil ve kripto para birimlerinin kendi aralarındaki akışlarını incelediğimizde özellikle hangi ülkelerin vatandaşları ne kadarlık miktarlarda işlemlere giriş yapıyor, hangi para birimleri arasında transferlerde artış gözleniyor gibi bilgilere ulaşabiliyoruz.

Tabii ki tüm borsalardan alınmış verileri kapsayamadığı için sadece örnek teşkil edebilecek yorumlarda bulunabiliyoruz.

  • USD, KRW, TRY, EUR ve JPY para birimleri en yüksek satın alım net akış miktarlarından en düşük satın alım net akış miktarlarına doğru sıralanmaktadır.
  • Son 24 saatlik akışlara göre TRY üzerinden toplamda 64.9 milyon dolarlık USDT alımı gerçekleştirildi.
  • Son 24 saatlik akışlara göre USD üzerinden toplamda 597.2 milyon dolarlık transferler gerçekleştirildi.
  • Bitcoin’den itibari para ve stabil coinlere geçişi incelersek toplam 1.5 milyar dolarlık bir akış gözlenmektedir.
  • USDT’den TRY’ye 51.4 milyon dolarlık satış akışı gözlenmektedir.

Toplam Likidasyon Verileri

24 Saatlik Likidasyon Haritası
  • Son 24 saat içerisinde 44.324 yatırımcı tasfiye oldu.
  • Toplam tasfiye miktarı ise 114.80 milyon dolara ulaştı.
  • Tekte en büyük Liq olan emir 5.26 milyon dolarlık emir ile Bybit — BTCUSD‘de gerçekleşti.
  • Son 24 saatlik veriler ışığında en büyük tasfiye 32.84 milyon dolar ile Bitcoin’de gerçekleşirken; sırasıyla 23.19 milyon dolar ile ETH 2. sırada, 6.46 milyon dolar ile XRP 3. sırada, 4.26 milyon dolarla GAS 4. sırada, 3.23 milyon dolar ile SOL 5. sırada yer almaktadır.

Bitcoin Dominans Analizi

Bitcoin Dominans Analizi

Yukarıdaki görselde yer alan analizler özellikle kısa vadeli işlemler için geçerlidir. Anlık veriler ışığında yukarıdaki tabloyu sizler de işlemleriniz öncesinde değerlendirebilirsiniz.

Burada ilk önce ‘Bitcoin Dominans’ verisine bakıyoruz ve yönü belirliyoruz. Daha sonrasında Bitcoin fiyatını inceleyip tekrar yönü belirliyoruz. Çıkan sonuca göre altcoinlerde kısa vadeli işlemler açısından fiyat yönü hakkında bilgi alıyoruz.

Bu veriler her daim kesin sonuç vermese de analizleriniz ve işlemleriniz öncesinde değerlendirilebilir.

Tabloyu aktif kullanabilmek için TradingView verilerini inceliyorum. (Saat: 15.00)

  • Bitcoin Dominans %0,60 oranında Düşüş’te
  • Bitcoin Fiyatı %0.10 oranında Yükseliş’te
  • O halde ilerleyen süre içerisinde Altcoinlerde Bitcoin’e nazaran daha yüksek oranda yükselişler gözlenebilir.

⭐ Hafta içerisinde bu tabloyu kullanarak analizlerinizi değerlendirebilirsiniz.

Uyarı: Bu bültende yer alan her türlü bilgi, veri ile haberin doğruluğunu ve yeterli olduğunu garanti etmemektedir. Eksik bilgi, güncelleme ve herhangi hatalı bilgi de ortaya çıkabilecek zararlardan sorumluluk kabul etmemektedir. Bültendeki bilgiler hiçbir şekil ve surette ön ihtar ve/veya ön ihbara gerek kalmaksızın değiştirebilir ya da yayından kaldırabilir. Kripto para piyasaları hakkında genel bir bilgi vermek amacıyla hazırlanan bu bültendeki veri ve bilgiler hiçbir şekilde bu bültenin herhangi bir taahhüdünü kapsamamakla beraber tüzel/gerçek kişiler tarafından alınacak karar ve riskler bu kişilere ait olacaktır. Bültende yer alan analizlerin hiçbir surette yeterliliği ve doğruluğu garanti edilmemektedir. Oluşabilecek zarardan da sorumlu olmamakla beraber oluşabilecek herhangi bir zarar talep edilemez. Bülten’de yer alan yazılar asla yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Sadece piyasalara ilişkin genel bir bilgi ve yorum içerir. Bültendeki yazıları izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır.