Kripto Varlık Alanında Gelişmeler

  • Hackerlar cuma günü Poloniex Borsası’ndan 100 milyon dolar değerinde Bitcoin ve Ethereum çalarak kayıplara karıştı.

Poloniex, fonların iadesi karşılığında hacker’a ödül olarak çalınan paranın %5’ini ödeyeceğini söyledi.

Bilgisayar korsanına gönderdikleri genel mesajda, “Kanuni yaptırımları devreye sokmadan önce bu teklifi değerlendirmek için önümüzdeki 7 gün içinde yanıtınızı rica ediyoruz” dediler. (therecord.media)

  • Moody’s geçtiğimiz günlerde ABD’nin kredi notu görünümünü ‘durağan’dan ‘negatif’e düşürdü. 

Bu durum kripto varlık piyasalarında, Bitcoin’in, zayıflayan ABD ekonomisinin potansiyel risklerine karşı korunmak isteyen yatırımcılar için güvenli bir liman varlığı olabileceği yönünde spekülasyonlara yol açtı. (crypto.news)

  • İflas eden FTX, neredeyse 1 milyar dolarlık varlığı geri almak amacıyla kripto borsası Bybit’e dava açtı. (dlnews)
  • Gamefi token sektörünün piyasa değeri, 2023 yılının başından itibaren 4,54 milyar dolar artarak şu anki değeri olan 11,49 milyar dolara ulaştı. 

Gamefi token ekonomisi Ocak 2023’te 6,95 milyar dolardan Kasım 2023’te 11,49 milyar dolara yükseldi. (news.bitcoin)

  • Geçtiğimiz hafta onlarca kripto varlığın yükselişiyle kripto varlık ekonomisi 1,4 trilyon doların üzerine yükseldi. 

Kripto varlıkların bir çoğunda ise ayı piyasasının ardından çok kısa bir süre içerisinde %100’ün üzerinde artışlar gözlendi. ABD doları karşısında sırasıyla %291 ve %158 artış gösteren FTT ve ORDI ilk iki sırayı aldı.

  • Bithumb, ilk halka arzını (IPO) Güney Kore borsasında gerçekleştirmeyi ve bunu yapan ilk kripto varlık şirketi olmayı planlıyor. (coinxposure)

⭐ Haftalık Kripto Varlık Takviminden beklenen gelişmeleri inceleyebilirsiniz ⭐

Geçen Haftaki Önemli Gelişmelerin Kısa Özeti

Kripto varlık piyasalarındaki bu hareketliliği teknik ve temel açıdan destekleyici birçok unsuru bulunurken en önemli sebeplerini ise kurumsalların piyasaya bakış açısı ve ETF başvuruları oluşturuyor. U.today’de yayınlanan haberler doğrultusunda geçtiğimiz haftanın önemli gelişmelerini, sebepleri ve sonuçlarıyla inceleyecek olursak:

  • Balina İşlemlerindeki ve İşlem Hacmindeki Artış

Önde gelen kripto para birimlerinin balina işlem hacimlerinde dikkate değer bir artış gözlenmektedir.

Bitcoin’de %80, Ethereum’da %170 ve Polygon’da ise %3.800 oranında şaşırtıcı bir artış gözlendi.

? Bitcoin işlem hacmi, son 24 saatte 24,4 milyar doları gördü; aynı hafta içinde en yüksek seviyesi 39,02 milyar dolar ve en düşük seviyesi 18,1 milyar dolardı.

Bitcoin, son 24 saatte 16.410 balina işlemi kaydederek 9 Kasım’da 22.570 işlemle zirve yaptı. En düşük işlem ise 5 Kasım’da 12.810 işlemdi.

? Ethereum işlem hacmi, son 24 saatte 2,91 milyar dolarla, 6,59 milyar dolarla zirve yaptı ve 2,47 milyar dolara düşerek bu trendi tekrarladı.

Ethereum’un balina işlem sayısı son 24 saatte 3.560 olarak gerçekleşti ve son bir haftanın en tepe seviyesi olan 7.590’a ve en dip seviyesi olan 3.040’a ulaştı.

? Polygon işlem hacmi, son 24 saatte 194,42 milyon dolara ulaşırken son bir haftalık hareketlilikte ise en yüksek seviyesi 357,59 milyon dolar ve en düşük seviyesi 28,81 milyon dolar oldu.

Polygon balina işlem sayısı, son bir günlük hareketlilikte 34 işlemle en düşük seviyesini görürken son bir hafta içerisinde en yüksek 209 işleme ulaştı.

  • Yenilenen Kurumsal Talep

Son dönemde artan kurumsal talep, özellikle kripto para birimleri arasındaki büyük hacimli balina işlemlerinde belirgin bir artışa işaret ediyor. Bu eğilimin temelinde, piyasadaki yenilenen kurumsal ilgi büyük bir etken olarak öne çıkıyor. 

Ocak 2024’e kadar beklenen Spot Bitcoin ETF’lerinin onaylanma beklentisi, kripto piyasasında heyecanı daha da arttırdı. Aynı zamanda, BlackRock’un Spot Ethereum ETF’sini tanıtım planları da yatırımcıdaki bu heyecanın dozunu artırarak dikkat çekiyor.

Kurumsal talep, sadece önemli sermaye sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda dijital para ekosistemine güvenilirlik ve istikrar kazandırarak kripto varlık piyasasında kilit bir rol oynuyor. 

Büyük finansal aktörlerin piyasaya girişi ve ETF gibi daha erişilebilir yatırım araçlarının ortaya çıkması, kripto para birimlerinin uzun vadeli büyüme ve ana akım kabulü için temel itici güçler olarak ön plana çıkıyor. Bu gelişmeler, kripto varlıklara olan genel güveni artırarak, dijital finansal dünyanın daha geniş çapta benimsenmesini de hızlandırıyor.

⭐ Peki Bitcoin Neden Bu Kadar Hızlı Yükseldi?

Bloomberg İstihbarat Araştırmacısı James Seyffart, 8 Kasım’daki X gönderisinde SEC’in, Grayscale Investments tarafından sunulanlar da dahil olmak üzere 12 spot Bitcoin ETF’sinin tamamını onaylamak için sekiz günlük kısa bir süreye girdiğini belirtti.

Haberle beraber Coingecko’ya göre Bitcoin fiyatı %5 artarak 36.700 dolar kritik seviyesini aştı. Kripto para biriminin piyasa değeri 719 milyar dolara yaklaştı.

Haftalık Investing Ekonomik Takvim

Haftalık Investing Ekonomik Takvim

Haftalık Kripto Varlık Takvimi

Haftalık Kripto Varlık Takvimi

Teknik Analiz: Kırılma Türleri

Kırılma Türleri

? Piyasada sıklıkla karşılaşılan KIRILMA TÜRLERİ görselde detaylı bir şekilde anlatılmaktadır.

? İsterseniz Kripto Varlık yatırımlarınızda isterseniz de Bist100, Altın, Petrol veya Hisse bazlı yatırımlarınızda bu eğitim içeriklerini değerlendirebilirsiniz.

Grafikte Sunulan Formasyonlar ?

?️ Güçlü Kırılma

?️ Yeniden Test

?️ Sahte Kırılma

⭐ İlerideki işlemleriniz için ışık tutabilir. Sizler de incelediğiniz grafiklerde kolaylıkla uygulayabilirsiniz.

Güncel On-Chain Verileri

Glassnode verilerine göre:

  • 1 milyon dolardan daha fazla değere sahip Bitcoin adreslerinin sayısında yılın başından bu yana yüzde 237 oranında bir yükseliş ile karşılaşıldı. 
  • Glassnode’a göre Bitcoin 2023’te altına göre %93 değer kazanırken, ETH %39 değer kazandı.
Bitcoin ve Ethereum’un Altın Karşısında Performansı

Chainalysis verilerine göre:

  • Son 24 saat içerisinde yatırımcıların kişisel cüzdanlarından borsa cüzdanlarına transfer ettikleri Bitcoin miktarı düne göre yüzde 35 oranında azalırken, son 6 aylık ortalamaların altında seyretmektedir.

Piyasadaki yukarı yönlü hareketlilik sonucunda yatırımcılar daha uzun vadeli hareketlilikler ve kar realizasyonu arttırmak amacıyla varlıklarını kişisel cüzdanlarda muhafaza etmektedir. Bu da satış baskısını azaltıcı bir etki göstermektedir. Fakat yine de piyasa da stop emirler ile yatırımcı kendisini garantiye almalıdır.

  • Yatırımcıların kişisel cüzdanlarından borsa cüzdanlarına transfer ettikleri Ethereum miktarı dünkü verilere oranla yüzde 13 oranında artış gösterirken borsa cüzdanlarında saklanan Ethereum miktarında yüzde 85 oranında artış gözlendi. 

Ethereum/USD’de geçtiğimiz haftaki hızlı yükselişle beraber kritik dirençlerden 1998$’ı hızla yukarı yönde kırdıktan sonra psikolojik direçlerden birisi olan 2.142$’ı kıramayarak satış baskısıyla karşılaşmıştı. Bu sebeple de olası satışlarda derinleşme ihtimaline karşılık yatırımcılar borsa cüzdanlarındaki faaliyetlerini arttırdı.

Bununla beraber de Ethereum’dan fiat paraya geçişlerdeki artış son bir günlük dilimde 182,94 bin ETH ile 240 günün en yüksek seviyesi oldu.

Net Akış Tablosu

Net Akış Tablosu

İtibari, stabil ve kripto para birimlerinin kendi aralarındaki akışlarını incelediğimizde özellikle hangi ülkelerin vatandaşları ne kadarlık miktarlarda işlemlere giriş yapıyor, hangi para birimleri arasında transferlerde artış gözleniyor gibi bilgilere ulaşabiliyoruz.

Tabii ki tüm borsalardan alınmış verileri kapsayamadığı için sadece örnek teşkil edebilecek yorumlarda bulunabiliyoruz.

  • USD, KRW ve TRY para birimleri en yüksek satın alım net akış miktarlarından en düşük satın alım net akış miktarlarına doğru sıralanmaktadır.
  • Son 24 saatlik akışlara göre TRY üzerinden toplamda 47.1 milyon dolarlık USDT alımı gerçekleştirildi.
  • Son 24 saatlik akışlara göre USD üzerinden toplamda 608.3 milyon dolarlık transferler gerçekleştirildi.
  • Bitcoin’den itibari para ve stabil coinlere geçişi incelersek toplam 1.3 milyar dolarlık bir akış gözlenmektedir.
  • USDT’den TRY’ye 37.5 milyon dolarlık satış akışı gözlenmektedir.

Toplam Likidasyon Verileri

24 Saatlik Likidasyon Haritası

Son 24 saat içerisinde 59.936 yatırımcı tasfiye oldu.

  • Toplam tasfiye miktarı ise 102.37 milyon dolara ulaştı.
  • Tekte en büyük Liq olan emir 900.65 bin dolarlık emir ile Binance — ETHUSDT‘de gerçekleşti.
  • Son 24 saatlik veriler ışığında en büyük tasfiye 13.84 milyon dolar ile Ethereum’da gerçekleşirken; sırasıyla 10.74 milyon dolar ile BTC 2. sırada, 9.40 milyon dolar ile SOL 3. sırada, 6.01 milyon dolarla BNT 4. sırada, 5.61 milyon dolar ile GAS 5. sırada yer almaktadır.

Bitcoin Dominans Analizi

Bitcoin Dominans Analizi

Yukarıdaki görselde yer alan analizler özellikle kısa vadeli işlemler için geçerlidir. Anlık veriler ışığında yukarıdaki tabloyu sizler de işlemleriniz öncesinde değerlendirebilirsiniz.

Burada ilk önce ‘Bitcoin Dominans’ verisine bakıyoruz ve yönü belirliyoruz. Daha sonrasında Bitcoin fiyatını inceleyip tekrar yönü belirliyoruz. Çıkan sonuca göre altcoinlerde kısa vadeli işlemler açısından fiyat yönü hakkında bilgi alıyoruz.

Bu veriler her daim kesin sonuç vermese de analizleriniz ve işlemleriniz öncesinde değerlendirilebilir.

Tabloyu aktif kullanabilmek için TradingView verilerini inceliyorum. (Saat: 11.10)

  • Bitcoin Dominans %0,16 oranında Düşüş’te
  • Bitcoin Fiyatı %0,35 oranında Düşüş’te
  • O halde ilerleyen süre içerisinde Altcoinlerde Bitcoin’e nazaran daha yatay bir hareketlilik veya benzer oranlarda geri çekilmeler gözlenebilir.

⭐ Hafta içerisinde bu tabloyu kullanarak analizlerinizi değerlendirebilirsiniz.

Uyarı: Bu bültende yer alan her türlü bilgi, veri ile haberin doğruluğunu ve yeterli olduğunu garanti etmemektedir. Eksik bilgi, güncelleme ve herhangi hatalı bilgi de ortaya çıkabilecek zararlardan sorumluluk kabul etmemektedir. Bültendeki bilgiler hiçbir şekil ve surette ön ihtar ve/veya ön ihbara gerek kalmaksızın değiştirebilir ya da yayından kaldırabilir. Kripto para piyasaları hakkında genel bir bilgi vermek amacıyla hazırlanan bu bültendeki veri ve bilgiler hiçbir şekilde bu bültenin herhangi bir taahhüdünü kapsamamakla beraber tüzel/gerçek kişiler tarafından alınacak karar ve riskler bu kişilere ait olacaktır. Bültende yer alan analizlerin hiçbir surette yeterliliği ve doğruluğu garanti edilmemektedir. Oluşabilecek zarardan da sorumlu olmamakla beraber oluşabilecek herhangi bir zarar talep edilemez. Bülten’de yer alan yazılar asla yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Sadece piyasalara ilişkin genel bir bilgi ve yorum içerir. Bültendeki yazıları izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır.