Kripto Varlık Alanında Gelişmeler

  • Coinbase hisse senedi fiyatı, Bitcoin’in 42.000 dolara patlayarak Terra Luna çöküşü öncesi seviyelere yükselmesiyle birlikte piyasa öncesinde %7,25 artışla 143,88 dolara yükseldi. (coingape)
  • Kripto varlık piyasası, Bitcoin’in 41.000 $ sınırını geçmesiyle beraber Nisan 2022’den bu yana en iyi performansını gözlemliyor. 

Uzmanlara göre, kripto varlıklara olan güvenin artmasının, ABD Merkez Bankası’nın 2024’te faiz oranlarını düşüreceği beklentilerinden ve Bitcoin ETF’sinin nihai olarak onaylanmasından kaynaklandığını söylüyor.

Bitcoin, ABD’li düzenleyicilerin ETF oluşrmasına izin vereceği yönündeki beklentilerin artmasıyla birlikte bu yıl neredeyse %150 oranında artış gösterdi. (economictime)

  • Tesla Cybertruck’un sayfa kodunda Dogecoin’den birden çok kez bahsedilmesi, bunun bir ödeme yöntemi olarak potansiyel kullanımına ilişkin spekülasyonları arttırdı. 

Elon Musk’un Dogecoin’i tercih etmesi ve Tesla’nın kripto para ödemeleriyle ilgili geçmişi bu spekülasyonlara olan güvenilirliği de arttırıyor. (ethnews)

  • JPMorgan’ın resmi tokenı olan Jpm coin, artık blockchain tabanlı bir bankacılık ödeme sistemi olan Partior’da kullanıma sunulduğundan dolayı bankalar arası işlemlerde kullanılabilir. 

JPMorgan, DBS Bank, Temasek ve Standard Chartered tarafından ortaklaşa başlatılan platform, müşterilerin blockchain varlıklarını kullanarak bu bankalar arasında değer işlemleri yapmasına olanak tanıyor. (news.bitcoin)

  • Solana son haftalarda diğer zincirlerle karşılaştırıldığında TVL’de (Kilitli Toplam Değer) yüzde 70’in üzerinde bir büyüme yaşadı.

DefiLama’ya göre 1 Ekim itibarıyla SOL’un Kilitli Toplam Değeri (TVL) 326 milyon dolar civarındaydı. Son dönemlerdeki TVLartışı baz alındığında, Ekim rakamlarının iki katından fazla artarak 691 milyon doların üzerine çıktı. Tarihsel zirvesine ulaşmasa da bu, bir yıldan uzun süredir kaydedilen en yüksek TVL’yi temsil ediyor.

Ayrıca grafik, ağ hacminde son zamanlarda yaşanan bir artışı gösteriyor. Hacim trendlerinin analizi, mevcut seviyelerin basına kadar gözlemlenen en yüksek seviyeler olduğunu gösterdi.

Total Value Locked (TVL), bir projenin veya ağın üzerindeki toplam değeri temsil eden bir ölçümdür. Eğer Solana’nın TVL’si %74 arttıysa, bu genellikle ağa olan ilginin ve kullanıcı aktivitesinin arttığını gösterir.

⭐ Haftalık Kripto Varlık Takviminden beklenen gelişmeleri inceleyebilirsiniz ⭐

Haftalık Investing Ekonomik Takvim

Haftalık Investing Ekonomik Takvim

04.12.2023, Pazartesi

  • TRY, saat 10.00’da Türkiye – Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Aylık) verisi açıklanacak. Beklenti: %3,90
  • TRY, saat 10.00’da Türkiye – Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) verisi açıklanacak. Beklenti: %63,00

05.12.2023, Salı

  • USD, saat 17.45’de ABD – Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) verisi açıklanacak. Beklenti: 50,80
  • USD, saat 18.00’da ABD – ISM İmalat Dışı Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) verisi açıklanacak. Beklenti: 52,00
  • USD, saat 18.00’da ABD – İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı (JOLTS) verisi açıklanacak. Beklenti: 9,350M

06.12.2023, Çarşamba

  • USD, saat 16.15’de ABD – ADP Tarım Dışı İstihdam Değişikliği verisi açıklanacak. Beklenti: 128K
  • USD, saat 18.30’da ABD — Ham Petrol Stokları verisi açıklanacak.

07.12.2023, Perşembe

  • USD, saat 16.30’da ABD – İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları verisi açıklanacak. Beklenti: 223K

08.12.2023, Cuma

  • JPY, saat 02.50’da Japonya – Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) (Çeyreklik) verisi açıklanacak. Beklenti: -%0,50
  • EUR, saat 10.00’da Almanya – Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Aylık) verisi açıklanacak. Beklenti: -%0,40
  • USD, saat 16.30’da ABD – Ortalama Saatlik Kazançlar (Aylık) verisi açıklanacak. Beklenti: %0,30
  • USD, saat 16.30’da ABD – Tarım Dışı İstihdam verisi açıklanacak. Beklenti: 180K
  • USD, saat 16.30’da ABD — İşsizlik Oranı verisi açıklanacak. Beklenti: %3,90

Haftalık Kripto Varlık Takvimi

04.12.2023, Pazartesi

  • Gas (GAS), Neo-CLI v3.6.2 yayınlandı. TestNet 21 Kasım’da yükseltilecektir. MainNet 4 Aralık’ta yükseltilecek.

05.12.2023, Salı

  • Lisk (LSK), Lisk Mainnet v4 Geçişi Duyurusu

Başarılı Lisk Testnet v4 geçişinin ardından, Lisk Mainnet v4 geçişinin 5 Aralık 2023’te yaklaşık 13.00 UTC civarında ulaşması bekleniyor ve 23.390.991 blok yüksekliğinde gerçekleşecek. 

Lisk Core v4.0.0, Lisk Service v0.7.0, Lisk Desktop v3.0.0, Lisk Mobile v3.0.0 ve Lisk Migrator v2.0.0 olmak üzere gerekli tüm ürünler artık üretime hazır.

07.12.2023, Perşembe

  • Chainlink (LINK), Chainlink Staking v0.2 bu yıl başlıyor.

Erken Erişim: 7 Aralık 2023, 20.00 UTC

  • Kava (KAVA), Kava 15, 7 Aralık’ta başlatılıyor.

09.12.2023, Cumartesi

10.12.2023, Pazar

  • aelf (ELF) Kilit Açılımı: 315 Milyon ELF

Teknik Analiz: Omuz Baş Omuz (OBO) Formasyonu

Omuz Baş Omuz (OBO) Formasyonu

? Piyasada sıklıkla karşılaşılan Omuz Baş Omuz (OBO) Formasyonunu inceliyoruz.
 
 ?️ OBO geri çekilmenin olabileceğini gösteren bir formasyonudur. Oluşumunu görselde detaylı inceliyoruz.

⭐ İlerideki işlemleriniz için ışık tutabilir. Sizler de incelediğiniz grafiklerde kolaylıkla uygulayabilirsiniz.

Piyasa Görüşü

Kripto varlık ve Bitcoin piyasasında ETF etkisiyle satış baskısında artış yaşandı. Ancak 3 Aralık’ta meydana gelen büyük fiyat yükselişi, piyasada olumlu bir eğilim olduğunu da ifade ediyor. Ayrıca, madenci satışlarının devam etmesine rağmen, yatırımcılar tarafından borsalara transfer edilen Bitcoin miktarlarının azalması ve USDT’nin piyasa değerinin artması gibi faktörler de sermayenin piyasaya girişini teşvik ettiğini öne çıkarıyor.

Bu durumda, piyasadaki yatırımcıların daha olumlu bir tutum sergilediği ve fiyat artışlarına olumlu tepki verdiği söylenebilir. Analistlere göre, bu durumun arkasındaki nedenler arasında Federal Rezerv’in güvercin politikaları ve ABD hisse senedi piyasasındaki yükseliş gibi sebeplerin etkili olduğu yönünde… Ayrıca, ETF haberlerinin devam etmesi ve kurumsal aktörlerin piyasaya giriş yapma eğiliminde olmaları da bu dönemlerde beklenen gelişmeler.

Bitcoin’i teknik açıdan incelersek, geçtiğimiz haftaki Spotify Podcast yayınında da belirttiğimiz üzere 40.800$’ın üzerinde çıkarak yükselen kanal üzerinde hareketliliğini sürdürüyor. Bu hılzı yükselişle beraber kar al stratejisiyle geri çekilmeler gözlenebilir. Fakat olası satış baskılarında ise güçlü bir direnç bölgesi olarak ön plana çıkan 37.800$ desteği takip edilebilir. Bu bölgenin altında fiyatlamalar görülür ise 35.300$- 32.500$ majör destekleri göz önünde bulundurulabilir.

Piyasanın bu destek seviyelerinden destek bulabileceği ve fiyatların bu noktadan yükselmeye devam edebileceği beklentisini ele alırsak da 44.170$ ve 48.480$ dirençleri takip edilebilir.

Ancak, finansal piyasalardaki gelecek tahminleri her zaman belirsizdir ve bir dizi faktör tarafından etkilenebilir. Siz yatırımcılar her zaman kendi araştırmalarınızı yapmalı ve piyasadaki riskleri göz önünde bulundurmalısınız. Bu analizleri direkt almak yerine kendi analizleriniz ile karşılaştırmalısınız.

Güncel On-Chain Verileri

Glassnode verilerine göre:

  • Glassnode verilerine göre, Bitcoin ağ ücretleri kısa vadeli bir toparlanma gösteriyor. Ancak önceki yüksek seviyelerine kıyasla hala düşük seviyelerde ilerleyişini sürdürüyor. Bu durum, Bitcoin’in yakın zamandaki fiyat artışının, FED’in güvercin sinyalleri ve Bitcoin ETF’sinin olumlu haberlerinin etkisiyle olabileceğini de gösteriyor.

Bu konuyu biraz daha açacak olursak; Bitcoin’in fiyatındaki yakın zamandaki artışın, Federal Rezerv’in (FED) daha gevşek para politikası sinyalleri ve Bitcoin’e yönelik ETF’lerin olumlu haberleri gibi faktörlerden etkilenebileceğini öne sürüyor. “Güvercin sinyalleri,” genellikle daha geniş ekonomik destek ve düşük faiz oranları gibi ekonomiyi canlandırmaya yönelik politikaları ifade eder.

Yani, bu yorum, Bitcoin ağının işlem ücretlerindeki kısa vadeli artışın, genel olarak Bitcoin fiyatındaki yükselişle ilişkilendirildiği ve bu yükselişin temelinde Fed’in politikaları ve Bitcoin ETF’leri ile ilgili olumlu haberlerin olduğu bir analiz sunuyor. Ancak, piyasalardaki birçok faktörün bir araya gelmesi nedeniyle bu tür analizler her zaman kesin olmayabiliyor.

Chainalysis verilerine göre:

Bitcoin

  • Son 24 saat içerisinde yatırımcıların kişisel cüzdanlarından borsa cüzdanlarına transfer ettikleri Bitcoin miktarı düne göre yüzde 42 oranında azalırken, borsalarda saklanan BTC miktarında da yüzde 76 oranında azalma gözlenmektedir.

Bu durum aslında satış baskılarında azalma yaşanırken yatırımcıların yoğun bir şekilde Bitcoin satın aldığını da göstermektedir. 

  • Bir yıldan daha uzun süredir cüzdanlarda saklanan BTC, son 6 haftanın en büyük bir haftalık düşüşünü yaşadı. 22,79 bin BTC düşerek 13,2 milyon BTC’ye geriledi.

Uzun süredir diplerde bekleyen yatırımcılar bir nevi kar al stratejisi ile de hareket ediyor. Fakat verilere baktığımız zaman satışlardan çok alımların ön planda olduğunu da gözlemledik.

Ethereum

  • Yatırımcıların kişisel cüzdanlarından borsa cüzdanlarına transfer ettikleri Ethereum miktarı dünkü verilere oranla yüzde 6 oranında artış gösterirken borsa cüzdanlarında saklanan Ethereum miktarında yüzde 76 oranında azalış gözlendi.

Özellikle bu benzer veri akışı ile 3 haftadır karşılaşıyoruz. Bu 3 haftanın ortak özelliği de fiyatın yukarı yönlü hareketini devam ettirmesidir. 

Bitcoin verilerinde karşılaştığımız gibi satış baskısının azaldığı ve yatırımcıların ağırlıklı olarak yatırıma yöneldiği gözlenmektedir. Diğer sebepler için geçtiğimiz haftaki bülteni inceleyebilirsiniz. 

Ethereum/USD’de geçtiğimiz haftaki podcast yayınında da bahsettiğimiz üzere 2.290$ direncine yakın bir seviyede fiyatlanıyor. Son bir aylık hareketlilikte ise yüzde 20 oranında bir yükseliş göze çarpıyor. Olası kar satışları gözlenirse de 2.142$ ve 1.998$ destekleri göz önünde bulundurulabilir. 

Net Akış Tablosu

Net Akış Tablosu

İtibari, stabil ve kripto para birimlerinin kendi aralarındaki akışlarını incelediğimizde özellikle hangi ülkelerin vatandaşları ne kadarlık miktarlarda işlemlere giriş yapıyor, hangi para birimleri arasında transferlerde artış gözleniyor gibi bilgilere ulaşabiliyoruz.

Tabii ki tüm borsalardan alınmış verileri kapsayamadığı için sadece örnek teşkil edebilecek yorumlarda bulunabiliyoruz.

  • USD, KRW, TRY, EUR ve TUSD para birimleri en yüksek satın alım net akış miktarlarından en düşük satın alım net akış miktarlarına doğru sıralanmaktadır.
  • Son 24 saatlik akışlara göre TRY üzerinden toplamda 73.5 milyon dolarlık USDT alımı gerçekleştirildi.
  • Son 24 saatlik akışlara göre USD üzerinden toplamda 998.7 milyon dolarlık transferler gerçekleştirildi.
  • Bitcoin’den itibari para ve stabil coinlere geçişi incelersek toplam 4 milyar dolarlık bir akış gözlenmektedir.
  • USDT’den TRY’ye 49.7 milyon dolarlık satış akışı gözlenmektedir.

Toplam Likidasyon Verileri

24 Saatlik Likidasyon Haritası
  • Son 24 saat içerisinde 104.306 yatırımcı tasfiye oldu.
  • Toplam tasfiye miktarı ise 305.15 milyon dolara ulaştı.
  • Tekte en büyük Liq olan emir 6.01 Milyon dolarlık emir ile Bitmex — XBTUSD‘de gerçekleşti.
  • Son 24 saatlik veriler ışığında en büyük tasfiye 99.07 milyon dolar ile Bitcoin’de gerçekleşirken; sırasıyla 39.30 milyon dolar ile ETH 2. sırada, 13.55 milyon dolar ile ORDI 3. sırada, 9.76 milyon dolarla SOL 4. sırada, 6.69 milyon dolar ile BIGTIME 5. sırada yer almaktadır.

Bitcoin Dominans Analizi

Bitcoin Dominans Analizi

Yukarıdaki görselde yer alan analizler özellikle kısa vadeli işlemler için geçerlidir. Anlık veriler ışığında yukarıdaki tabloyu sizler de işlemleriniz öncesinde değerlendirebilirsiniz.

Burada ilk önce ‘Bitcoin Dominans’ verisine bakıyoruz ve yönü belirliyoruz. Daha sonrasında Bitcoin fiyatını inceleyip tekrar yönü belirliyoruz. Çıkan sonuca göre altcoinlerde kısa vadeli işlemler açısından fiyat yönü hakkında bilgi alıyoruz.

Bu veriler her daim kesin sonuç vermese de analizleriniz ve işlemleriniz öncesinde değerlendirilebilir.

Tabloyu aktif kullanabilmek için TradingView verilerini inceliyorum. (Saat: 17.00)

  • Bitcoin Dominans %1,70 oranında Yükseliş’te
  • Bitcoin Fiyatı %4,00 oranında Yükseliş’te
  • O halde ilerleyen süre içerisinde Altcoinlerde Bitcoin’e nazaran daha hızlı geri çekilmeler gözlenebilir.

⭐ Hafta içerisinde bu tabloyu kullanarak analizlerinizi değerlendirebilirsiniz.

Uyarı: Bu bültende yer alan her türlü bilgi, veri ile haberin doğruluğunu ve yeterli olduğunu garanti etmemektedir. Eksik bilgi, güncelleme ve herhangi hatalı bilgi de ortaya çıkabilecek zararlardan sorumluluk kabul etmemektedir. Bültendeki bilgiler hiçbir şekil ve surette ön ihtar ve/veya ön ihbara gerek kalmaksızın değiştirebilir ya da yayından kaldırabilir. Kripto para piyasaları hakkında genel bir bilgi vermek amacıyla hazırlanan bu bültendeki veri ve bilgiler hiçbir şekilde bu bültenin herhangi bir taahhüdünü kapsamamakla beraber tüzel/gerçek kişiler tarafından alınacak karar ve riskler bu kişilere ait olacaktır. Bültende yer alan analizlerin hiçbir surette yeterliliği ve doğruluğu garanti edilmemektedir. Oluşabilecek zarardan da sorumlu olmamakla beraber oluşabilecek herhangi bir zarar talep edilemez. Bülten’de yer alan yazılar asla yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Sadece piyasalara ilişkin genel bir bilgi ve yorum içerir. Bültendeki yazıları izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır.