Piyasa Görüşü
Son dönemde kripto para piyasasında, özellikle Bitcoin ve Ethereum gibi önde gelen kripto varlıkların değerindeki dalgalanmalar devam ediyor. Ekim ayının ortalarından bu yana yaşanan yükselişin en önemli sebepleri arasında, Spot Bitcoin ETF haberlerinin etkisi olduğu aşikar. Bitcoin fiyatındaki hızlı artış sonrası piyasada kısa vadeli çekilmelerin yaşanması da kaçınılmaz bir gerçek…
Peki tek neden gerçekten de ETF haberleri mi?
Hayır, tabii ki de… Faiz indirimi beklentilerinin artması ve arzın azalması, fiyatın hızlı yükselişini destekleyen bir diğer sebepleri oluşturmaktadır. Ethereum, MVRV verilerinde direnç seviyelerini aşarak olumlu bir performans sergilerken, Layer 2 projelerinin başarılı performansı, Ethereum ekosisteminin potansiyel bir odak noktası olabileceğini gösteriyor.
Özellikle Ethereum ekosisteminin beklenen bir odak noktası haline gelmesi, piyasada her ne kadar geri çekilme yönünde sinyaller artmış olsa da olumsuz havayı uzaklaştırıcı bir tutum sergilenmesine sebep olabilir.
Buna karşılık, Bitcoin ETF ile ilgili olumlu haberlerin devam ettiği görülmekte; regülatörler ve varlık yönetim şirketleri arasındaki görüşmelerin olumlu bir ilerleme kaydettiği görülüyor. BlackRock ve Bitwise tarafından SEC’ye sunulan güncellenmiş Bitcoin spot ETF başvuruları, bu alandaki çözüm çalışmalarını ise kanıtlar nitelikte… Eğer ki bu görüşemelerde teknik açıdan da detaylar konusunda anlaşmalar sağlanabilirse Bitcoin ETF’lerine olan talep daha da artabilir.
Bitcoin geliştiricisi Luke Dashjr’ın şifreleme konusundaki talebi, şu aşamada sadece sözlü çatışmaya yol açan bir durum olarak değerlendiriliyor. Geçmiş çatallanma örneklerine bakacak olursak piyasa üzerinde ciddi bir etki yaratmayacağı da beklenmektedir. Öte yandan, bu tür geliştirici-madenci çatışmalarının önceki deneyimlerden yola çıkarak piyasaya ciddi zarar vermediği ve hatta bazen olumlu etkiler yarattığı da biliniyor.
ABD’nin tarım dışı istihdam verilerine göre, kasım ayında beklentilerin üzerinde bir istihdam artışı ve işsizlik oranında da beklenmedik bir düşüş gerçekleşmiştir. Ancak, sadece bu verilere dayanarak faiz indirimi beklentilerini tersine çevirmenin zor olduğunun da bilinmesi gerekiyor. Hele ki yeni bir pandemi kapıda iken faiz indirimi beklemek ne kadar doğru olur, tartışılır…
Sonuç olarak, kripto varlık piyasasında yaşanan gelişmeler ve makroekonomik göstergeler, yatırımcılar için çeşitli fırsatları ve riskleri beraberinde getiriyor. Ancak, her yatırımcının kendi stratejisini oluşturmadan önce piyasa koşullarını dikkatlice değerlendirmesi ve riskleri anlaması önemlidir. Biz de Radyo Kripto olarak sizlere bir bakış açısı kazandırmak için eğitim tadındaki araştırma içeriklerini her hafta sunmaya devam ediyoruz.
Kripto Varlık Alanında Gelişmeler
- ABD Milletvekilleri Terörizmle ve Dijital Varlıkları İçeren Tehditlerle Mücadele Tasarısını Sundu!
Özellikle Hamas gerilimi sonrası adımlar hız kazandı.
Senatör Rounds: “Terörizmin Finansmanını Önleme Yasası, bu iğrenç eylemleri gerçekleştirmede onlara yardımcı olan yabancı finans kuruluşlarına ve yabancı dijital varlık şirketlerine yaptırım uygulayarak terörizmin kökünü kazımaya yönelik sağduyulu adımlar atıyor.”
- Google, reklamcılık politikalarını, özellikle ETF’ler de dahil olmak üzere, kripto para birimiyle ilgili yeni ürünlere yönelik promosyonları içerecek şekilde güncelliyor.
Google, güncellenen politika kapsamı ve gereksinimlerle ilgili daha fazla açıklamanın Ocak 2024’te yapılacağını ekledi.
Şu anda platform, kripto satın almak, ticaret yapmak veya tutmak için doğrudan kripto para birimleriyle ilgisi olmayan belirli ürünlerin tanıtımına izin veriyor. (coinotag)
- CoinShares’in son raporuna göre, 21Shares, Bitwise, CoinShares, Grayscale ve ProShares gibi varlık yönetici şirketlere kripto fonu girişlerinde geçen hafta 43 milyon dolar daha eklenerek 11 haftalık serinin tamamında 1,8 milyar dolara ulaştı. (theblock)
- Yatırım bankası Goldman Sachs Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ABD Merkez Bankası’nın gelecek yıl faiz indirimlerine başlayacağını ve ilk faiz indiriminin üçüncü çeyrekte gerçekleşmesini beklediğini söyledi.
Fed yetkilileri son dönemde faiz artırımları konusunda güvercin bir tavır takındı ancak faiz indirimlerine yönelik potansiyel bir eksene karar vermek için daha fazla enflasyon ve istihdam verilerinin gerekli olduğuna inanıyorlar. (coingape)
⚠️Burada bir konuya dikkat çekmek gerek!
Bir sonraki Bitcoin Halving tarihinin Nisan ayında yani 2. çeyrekte gerçeklecek olmasını da gözden kaçırmayalım. Halving sonrası hemen bir yükseliş beklemek yanlış olur ancak sonraki çeyrekte faiz indirimi olumlu havayı daha da arttırabilir.
Fakat yeni bir pandemi yolda! Bunu da unutmalayalım…
- Tether, ABD yaptırımlarına paralel olarak 161 Ethereum cüzdanının dondurulduğunu duyurdu. ABD Yabancı Varlık Kontrol Ofisi’nin (OFAC) yaptırım uygulanan kişiler listesiyle uyumlu bir hareket olarak değerlendirildi. (cryptopotato)
⚠️ Eğer ki ekonomik savaşlar ve yaptırımlar kripto paralara sıçrar ise vay ki ne vayy…
- Binance, Rusya pazarından çıkışının ardından 31 Ocak 2024’ten itibaren BTC/RUB ve ETH/RUB dahil olmak üzere Rus rublesi ile yapılan birçok P2P ticaret çiftine desteğini sonlandırıyor.
⭐ Haftalık Kripto Varlık Takviminden beklenen gelişmeleri inceleyebilirsiniz ⭐
Haftalık Investing Ekonomik Takvim
12.12.2023, Salı
- USD, saat 16.30’da AABD – Çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Aylık) verisi açıklanacak. Beklenti: %0,3
- USD, saat 16.30’da ABD – Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) verisi açıklanacak. Beklenti: %3,1
- USD, saat 16.30’da ABD – Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Aylık) verisi açıklanacak. Beklenti: %0,0
13.12.2023, Çarşamba
- GBP, saat 10.00’da İngilere Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) Aylık verisi açıklanacak. Beklenti: -%0,1
- TRY, saat 10.00’da Türkiye Perakende Satışları (Aylık Bazda) verisi açıklanacak.
- USD, saat 16.30’da ABD – Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) (Aylık) verisi açıklanacak. Beklenti: %0,1
- USD, saat 18.30’da ABD – Ham Petrol Stokları verisi açıklanacak.
- USD, saat 21.00’da ABD – Federal Fon Hedef Oranı verisi açıklanacak. Beklenti: %5,50
- USD, saat 22.00’da ABD – Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Ekonomik Planları açıklanacak.
- USD, saat 22.00’da ABD – Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Açıklaması yapılacak.
- USD, saat 22.30’da ABD Federal Açık Piyasalar Komitesi (FOMC) Basın Toplantısı yapılacak.
14.12.2023, Perşembe
- GBP, saat 15.00’da Birleşik Krallık – Faiz Oranı Kararı verisi açıklanacak. Beklenti: %5,25
- GBP, saat 16.00’da İngiltere Merkez Başkanı (BoE) Enflasyon Belgesi açıklanacak.
- EUR, saat 16.15’de Euro Bölgesi Mevduat Hesap Oranı verisi açıklanacak. Beklenti: %4,00
- EUR, saat 16.15’de Euro Bölgesi – Faiz Oranı Kararı verisi açıklanacak. Beklenti: %4,50
- USD, saat 16.30’da ABD — Çekirdek Perakende Satışlar (Aylık) verisi açıklanacak. Beklenti: -%0,1
- USD, saat 16.30’da ABD – İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları verisi açıklanacak. Beklenti: 221K
- USD, saat 16.30’da ABD – Perakende Satışlar (Aylık) verisi açıklanacak. Beklenti: -%0,1
- EUR, saat 16.45’de Euro Bölgesi — Avrupa Merkez Bankası (ECB) Basın Açıklaması verisi açıklanacak.
15.12.2023, Cuma
- USD, saat 17.45’de ABD – Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) verisi açıklanacak. Beklenti: 50,5
Haftalık Kripto Varlık Takvimi
11.12.2023, Pazartesi
- Chainlink (LINK), Chainlink Staking v0.2 bu yıl başlıyor.
Genel Erişim: 11 Aralık 2023, 12:00 ET
- Internet Computer (ICP) Kilit Açılımı: 3.3 Milyon ICP
12.12.2023, Salı
- Aptos (APT) Kilit Açılımı: 24.8 Milyon APT
15.12.2023, Cuma
- Binance-Peg BUSD (BUSD), Binance, 15 Aralık 2023’ten itibaren BUSD ürünlerine yönelik desteği durduracak.
Kullanıcılar BUSD bakiyelerini sıfır işlem ücreti karşılığında $FDUSD karşılığında işlem yapabilir veya dönüştürebilirler. Detaylar için buraya tıkla.
- Flux (FLUX), #PoUW Beta, merkeziyetsiz bilgi işlemde yeni bir döneme zemin hazırlayan, ezber bozan bir özellik olarak piyasaya sürülecek.
16.12.2023, Cumartesi
- Uniswap (UNI) Kilit Açılımı: 8.3 Milyon UNI
17.12.2023, Pazar
- ApeCoin (APE) Kilit Açılımı: 15.6 Milyon APE
Teknik Analiz: Teknik Analiz Üzerine Bir Çalışma
? Piyasada sıklıkla karşılaşılan alçalan kanalın üst direnç bandını kırdıktan sonraki hareket durumunu gözlemliyoruz.
?️ Peki bu grafikte ne görüyoruz?
? Alçalan kanal içerisindeki ilerleyişini sürdürürken özellikle yanda da belirtildiği üzere belli bir destek seviyesini aşağı yönlü kıramadığını yani sert bir satış dalgası ile karşılaşmadığını gözlemliyoruz.
? Daha sonrasında ise alım baskıları ile beraber önce kanalın üst direnç bandını yukarı yönlü ve güçlü bir şekilde kırdığını gözlemliyoruz. Genel de Pullback olarak da adlandırdığımız bu hızlı yükselişlerin ardından kanalın üst direnç yani artık kırdığı için destek bandı diyebileceğimiz seviyeye kadar geri çekilmelerini (yeniden testi) gözlemliyoruz.
? Bu fiyat hareketleri yanında ise 2’li dipten aldığı kuvvetle yukarı yönlü geri dönüşünü yani hızlı fiyat yükselişini gözlemliyoruz.
⭐ İlerideki işlemleriniz için ışık tutabilir. Sizler de incelediğiniz grafiklerde kolaylıkla uygulayabilirsiniz.
Güncel On-Chain Verileri
Glassnode verilerine göre:
- Son iki hafta içinde borsalardan tahmini 1 milyar dolar değerinde Bitcoin çekildi.
Borsa cüzdanlarından kişisel cüzdanlara yapılan bu transferler satış baskılarını azaltan unsurlar arasında yer alırken, yatırımcıların daha uzun vadeli işlemlere yöneldiğini de göstermektedir.
- Anthony Pompliano’nun paylaştığı Glassnode verilerine göre, son iki yıl içinde dolaşımdaki Bitcoin’in %57’sinden fazlasının hareket etmemesi dikkat çekici bir durumolarak karşımıza çıkıyor. Bu durum tabii ki de birçok Bitcoin’in yıllardır cüzdanlarda sabit olarak durduğunu göstermektedir.
Fakat bunu yorumlarken şuna da dikkat çekmek gerekiyor. Cüzdanların bir kısmı aktif olmayabilir veya cüzdan sahibinin ulaşımında da olmayabilir.
Her şeye rağmen bu durum, Bitcoin sahiplerinin ellerindeki varlıkları uzun vadeli olarak tuttuklarını veya işlem yapma niyetinde olmadıklarını gösterebilir. Kripto varlık dünyasında ise bu işleme ‘HODL’ diyoruz. Aynı zamanda bu veri, piyasada belirli bir süre boyunca kısmi bir Bitcoin arzının aktif olarak işlem görmediğini de bize gösteriyor. Bu 2 yıl boyunca yani ayı piyasası döneminde birçok yatırımcının panik yapmadan beklediğini de bu veri ile yorumlayabiliyoruz.
Uzun zamandır analizlerimizde de bahsettiğimiz üzere hacimsiz bir piyasadan söz ediyorduk. Bu durum aynı zamanda piyasadaki likiditenin düşük olabileceği ve ani fiyat değişikliklerine karşı Bitcoin’in daha hassas olabileceği anlamına da gelmektedir. Bu sebeple de anlam veremediğimiz ani fiyat hareketliliklerinin neden gerçekleştiğini de açıklar niteliktedir.
Chainalysis verilerine göre:
Bitcoin
- Son 24 saat içerisinde yatırımcıların kişisel cüzdanlarından borsa cüzdanlarına transfer ettikleri Bitcoin miktarı düne göre yüzde 16 oranında azalırken, borsalarda saklanan BTC miktarında da yüzde 9 oranında azalma gözlenmektedir.
Geçtiğimizhaftaki verilere göre borsalardan kişisel cüzdanlara yapılan transferlerde azalma gözlenmektedir. Bunun en büyük sebebini ise fiyat düzeltmeleri oluşturmaktadır.
- %100’ün üzerinde gerçekleşmemiş kazançlara sahip Bitcoin miktarı, 139,1 bin BTC artarak 8,44 milyon BTC’ye yükselerek 5 hafta içindeki en büyük bir haftalık artışı yaşadı.
Ethereum
- Yatırımcıların kişisel cüzdanlarından borsa cüzdanlarına transfer ettikleri Ethereum miktarı dünkü verilere oranla yüzde 8 oranında düşüş gösterirken borsa cüzdanlarında saklanan Ethereum miktarında yüzde 23 oranında azalış gözlendi.
Borsa cüzdanlarından kişisel cüzdanlara olan transferi olumlu yorumlayabiliriz. Çünkü yatırımcılar hala uzun vadeli hareketliliklere güveniyorlar. Daha ileri tarihlerde satış baskılarında artış yaşanmazsa kişisel cüzdanlardaki Ethereum miktarında da artışın devamlılığını gözlemleyebiliriz.
- 52+ hafta boyunca tutulan ETH, 12 haftanın en büyük bir haftalık düşüşünü yaşadı ve 18,66 bin ETH düşerek 78,51 milyon ETH’ye geriledi.
Net Akış Tablosu
İtibari, stabil ve kripto para birimlerinin kendi aralarındaki akışlarını incelediğimizde özellikle hangi ülkelerin vatandaşları ne kadarlık miktarlarda işlemlere giriş yapıyor, hangi para birimleri arasında transferlerde artış gözleniyor gibi bilgilere ulaşabiliyoruz.
Tabii ki tüm borsalardan alınmış verileri kapsayamadığı için sadece örnek teşkil edebilecek yorumlarda bulunabiliyoruz.
- USD, KRW, TRY ve EUR para birimleri en yüksek satın alım net akış miktarlarından en düşük satın alım net akış miktarlarına doğru sıralanmaktadır.
- Son 24 saatlik akışlara göre TRY üzerinden toplamda 73.6 milyon dolarlık USDT alımı gerçekleştirildi.
- Son 24 saatlik akışlara göre USD üzerinden toplamda 874.2 milyon dolarlık transferler gerçekleştirildi.
- Bitcoin’den itibari para ve stabil coinlere geçişi incelersek toplam 3.5 milyar dolarlık bir akış gözlenmektedir.
- USDT’den TRY’ye 68.1 milyon dolarlık satış akışı gözlenmektedir.
Toplam Likidasyon Verileri
- Son 24 saat içerisinde 108.392 yatırımcı tasfiye oldu.
- Toplam tasfiye miktarı ise 388.87 milyon dolara ulaştı.
- Tekte en büyük Liq olan emir 8.23 Milyon dolarlık emir ile OKX — BTC-USDT-SWAP‘de gerçekleşti.
- Son 24 saatlik veriler ışığında en büyük tasfiye 103.60 milyon dolar ile Bitcoin’de gerçekleşirken; sırasıyla 77.93 milyon dolar ile ETH 2. sırada, 22.57 milyon dolar ile SOL 3. sırada, 9.07 milyon dolarla AVAX 4. sırada, 8.92 milyon dolar ile DOGE 5. sırada yer almaktadır.
Bitcoin Dominans Analizi
Yukarıdaki görselde yer alan analizler özellikle kısa vadeli işlemler için geçerlidir. Anlık veriler ışığında yukarıdaki tabloyu sizler de işlemleriniz öncesinde değerlendirebilirsiniz.
Burada ilk önce ‘Bitcoin Dominans’ verisine bakıyoruz ve yönü belirliyoruz. Daha sonrasında Bitcoin fiyatını inceleyip tekrar yönü belirliyoruz. Çıkan sonuca göre altcoinlerde kısa vadeli işlemler açısından fiyat yönü hakkında bilgi alıyoruz.
Bu veriler her daim kesin sonuç vermese de analizleriniz ve işlemleriniz öncesinde değerlendirilebilir.
Tabloyu aktif kullanabilmek için TradingView verilerini inceliyorum. (Saat: 16.20)
- Bitcoin Dominans %0,05 oranında Yükseliş’te
- Bitcoin Fiyatı %3,60 oranında Düşüş’te
- O halde ilerleyen süre içerisinde Altcoinlerde Bitcoin’e nazaran daha hızlı geri çekilmeler gözlenebilir. Bu süreç içerisinde özellikle dominansın yönünü de takip etmek gerekir.
⭐ Hafta içerisinde bu tabloyu kullanarak analizlerinizi değerlendirebilirsiniz.
Uyarı: Bu bültende yer alan her türlü bilgi, veri ile haberin doğruluğunu ve yeterli olduğunu garanti etmemektedir. Eksik bilgi, güncelleme ve herhangi hatalı bilgi de ortaya çıkabilecek zararlardan sorumluluk kabul etmemektedir. Bültendeki bilgiler hiçbir şekil ve surette ön ihtar ve/veya ön ihbara gerek kalmaksızın değiştirebilir ya da yayından kaldırabilir. Kripto para piyasaları hakkında genel bir bilgi vermek amacıyla hazırlanan bu bültendeki veri ve bilgiler hiçbir şekilde bu bültenin herhangi bir taahhüdünü kapsamamakla beraber tüzel/gerçek kişiler tarafından alınacak karar ve riskler bu kişilere ait olacaktır. Bültende yer alan analizlerin hiçbir surette yeterliliği ve doğruluğu garanti edilmemektedir. Oluşabilecek zarardan da sorumlu olmamakla beraber oluşabilecek herhangi bir zarar talep edilemez. Bülten’de yer alan yazılar asla yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Sadece piyasalara ilişkin genel bir bilgi ve yorum içerir. Bültendeki yazıları izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır.