Piyasa Görüşü

2023 yılının son haftasına girdiğimiz şu günlerde hızlı yükselişlerin görüldüğü Bitcoin’de haftasonu kar realizasyonları gözlemledik. 

Geçen haftaki değerlendirmemizde belirttiğimiz gibi, birçok gösterge baskı altında gibi görünse de, aşırı olumsuz bir beklentiye kapılmamamız gerekiyor. Geçen hafta, Bitcoin beklenildiği gibi 40.000 doların üzerinde özellikle de 41.400$ majör destekteğinin üzerinde tutundu. Bu hafta için, temel durumun muhtemelen devam edeceği ve hatta yükseliş fırsatlarının olabileceği bir sıkışık hareketlilik öngörülebilmektedir. 

Kripto varlıklara yönelik net girişlerin arttığı ve vadeli işlemler fonlama oranlarının yüksek seyrettiği göz önüne alındığında, bu haftanın ortalarında vadeli işlem kullanıcıları için riskin artabileceğini, yatırımcılar göz önünde bulundurmalıdır. Bu nedenle, kaldıraç kullanımını ve pozisyonları makul bir seviyeye indirmeyi düşünebilirsiniz. Ki zaten bültenin likiditasyon bölümünde de kaç kişinin ve ne kadarlık bir fonun liq olduğunu da göreceksiniz. Bunlardan birisi olmamak için piyasada gerçekten iyi bir trader olmanız gerekmektedir. Teknik olarak, 41.960 destek seviyesine dikkat edilmelidir.

Haber bazlı gelişmelere geçecek olursak, geçtiğimiz pazartesi BlackRock’un SEC’ye sunduğu S-1 belgesinin revize edilmiş bir versiyonunda IBIT adlı bir fon kodu yer aldı. Yani eğer onay gelirse ETF’ın borsa kısaltması “IBIT” olacak. 

Bu güncelleme ile peki nasıl bir değişiklik oldu?

ETF hisselerinin oluşturulması ve itfa (geri ödeme) süreçlerinin SEC’nin isteği doğrultusunda varlık (Bitcoin) bazlı değil nakit karşılığı yapılacağı belirtildi. Öte yandan ilgili işlemlerin Bitcoin üzerinden yapılabilmesi için de ayrıca açık kapı bırakıldı. Dosyada, ETF hisselerinin listeleneceği borsa olan Nasdaq’ın SEC’den gerekli onayı alması halinde diğer yöntemin de kullanılabileceği ifadesine yer verildi.

Daha basit bir dille ifade etmek gerekirse, eski başvuruda BlackRock’a Bitcoin verip ETF hissesi almak mümkünken güncellenen başvuruda ise hisseler nakit karşılığı alınabilecek veya satılabilecek. BlackRock, müşteriden aldığı nakitle yine Bitcoin satın almak ve tutmak zorunda olacak. 

Detaylı haber içeriği için buraya tıklayınız. (uzmancoin)

Bu arada aynı güncellemeyi Ark 21Shares ve WisdomTree de yaptı… Geçen haftanın bir diğer önemli gelişmesi ise, SOL’un piyasa değerinin 41.8 milyar doları aşarak BNB’yi (41.1 milyar dolar) geride bırakması ve kripto paralar arasında dördüncü büyük piyasaya sahip olmasıydı.

Geçen hafta, Bitcoin spot ETF’siyle ilgili haberler daha fazla yoğunluk kazandı. Büyük varlık yönetim şirketlerine göre, SEC yetkilileri muhtemelen 2024’ün 10 Ocak tarihine kadar (Bitcoin spot ETF’si için) onay verebilir. Dünyanın en büyük varlık yönetim şirketi BlackRock, önerilen Bitcoin ETF’sini SEC onayını almak için kilit bir öncelik olarak belirledi.

Makro düzeyde global piyasalara da bakacak olursak, Tüketici güven endeksi, enflasyonun %3.1’e düşeceği beklentisini içeriyordu. Bu dönemde Fed’in güvercin açıklamalar yapmaya devam etmesi bekleniyor. Geçen hafta, ABD hisse senetleri yükselişini sürdürdü.

Sonuç olarak, kripto varlık piyasasında yaşanan gelişmeler, makroekonomik göstergeler ve temel analiz faktörleri yatırımcılar için çeşitli fırsatları ve riskleri beraberinde getiriyor. Ancak, her yatırımcının kendi stratejisini oluşturmadan önce piyasa koşullarını dikkatlice değerlendirmesi ve riskleri anlaması önemlidir. Biz de Radyo Kripto olarak sizlere bir bakış açısı kazandırmak için eğitim tadındaki araştırma içeriklerini her hafta sunmaya devam ediyoruz.

⭐ Haftalık Kripto Varlık Takviminden beklenen gelişmeleri inceleyebilirsiniz ⭐

Kripto Varlık Alanında Gelişmeler

  • Epic Games’e ait olan Epic Games Store, politikalarını güncelledi. Artık blockchain oyunlarının listelenmesine izin vereceklerini açıkladı.

Epic Games Store, şimdilik, non-fungible token’lar (NFT’ler) ve diğer blockchain özelliklerini içeren oyunları ‘Sadece Yetişkinler İçindir’ olarak sınıflandırıyorsa kabul edecek.

? Spot Bitcoin ETF sizce Bitcoin İşlemlerini Azaltabilir Mi? Sıradaki haberimiz bu yönde…

  • BitMEX’in kurucu ortağı Arthur Hayes’e göre, Spot Bitcoin ETF’leri Bitcoin’i tamamen yok edebilir.

Spot Bitcoin ETF’lerinin kabulü ile birlikte Wall Street devleri, Bitcoin’i mecazi anlamda bir kasa gibi kullanabilir. Böyle bir durumda da Bitcoin işlemlerinin sayısında azalma gözlenebileceği gibi borsalarda likidite sorunu da meydana gelebilir.

  • Japonya, şirketler için kripto varlıkların vergilendirmesini daha da basitleştirdi. Artık, kripto varlıklara sahip olan şirketler, varlıkların piyasa değeri üzerinden vergi ödemeyecekler. Sadece kripto paraların satışından elde edilen karlar üzerinden vergilendirilecekler.
  • Rusya, Dijital Ruble işlemlerinin vergilendirilmesine ilişkin yeni bir yasayı kabul etti.

Maliye Bakan Yardımcısı, dijital rublenin dış ticareti teşvik edeceğini söyledi.

  • 2023 yılının en iyi finans ve ekonomi kitabı ödülünü alan “Kripto Varlıklar Muhasebesi” kitabının yazarı Bahçeşehir Üniversitesi Prof. Dr. Fatma Özkul, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın altıncı Para Politikası Kurulu üyesi oldu.
  • 2023 yılında 70.000’den fazla Bitcoin milyoneri eklendi.
Bitcoin holdings distribution among addresses. Source: BitInfoCharts

Güncel verilere göre cüzdanında en az 1 milyon dolar değerinde BTC’ye sahip 97,326 Bitcoin hesabı bulunmaktadır. 

Bir yıl öncesindeki verilere göre, cüzdanında en az 1 milyon dolar değerinde BTC’ye sahip olan adres sayısı 28,084 iken, son bir yılda %246.55 artış göstererek 97,326 hesaba ulaştı. (finbold)

  • Kaiko Research’ün son raporuna göre Binance’in spot hacim pazar payı bu yıl %18 düştü.

Bu düşüş, CFTC ve SEC’in Binance’e karşı düzenleyici önlemleri artırmasının ardından geldi. Binance’in pazar payı Ocak ayındaki zirve noktası olan %62,3’ten şu anda %43,8’e geriledi.

  • ABD’nin bu yıl satmayı planladığı Bitcoin’lerin açıklanan verilere göre daha yüzde 20’sinin satıldığı ortaya çıkmaktadır.

ABD bu yıl yaklaşık ~50K Bitcoin satacaklarını önceden açıklamıştı. Ancak on-chain verilere göre Mart ayında sadece 9,861 BTC ($215 milyon USD) satıldığı gözlenmektedir.

Özellikle yılın son günlerine geldiğimiz bu dönemde önümüzde 2 farklı senaryo bulunmaktadır. ?

? ABD’de artık birçok yatırımcı gibi HODL ediyor.

? Geriye kalan yılın son 1 haftasında ~41K Bitcoin’i satışa hazırlıyor.

Geçtiğimiz hafta bu habere yer vermiştik. Sadece 1 haftalık kısa bir zaman kaldı. Büyük ihtimalle Bitcoin Spot ETF haberi bekleniyor. Olumlu haber akışları ABD’nin BTC satışları ile fiyatlara nasıl bir etki sunacak 2024 itibari ile gözlemleyeceğiz. 

Haftalık Investing Ekonomik Takvim

Haftalık Investing Ekonomik Takvim

25.12.2023, Pazartesi

  • ABD — Noel Bayramı
  • Birleşik Krallık — Noel Bayramı
  • Avrupa — Noel Bayramı
  • Kanada — Noel Bayramı
  • Singapur — Noel Bayramı

26.12.2023, Salı

  • ABD — Noel Bayramı
  • Birleşik Krallık — Noel Bayramı
  • Avrupa — Noel Bayramı
  • Kanada — Noel Bayramı
  • Singapur — Noel Bayramı

28.12.2023, Perşembe

  • USD, saat 16.30’da ABD – İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları verisi açıklanacak. Beklenti: 211K
  • USD, saat 18.00’da ABD – Askıdaki Konut Satışları (Aylık) verisi açıklanacak. Beklenti: %0,5
  • USD, saat 19.00’da ABD — Ham Petrol Stokları verisi açıklanacak.

Haftalık Kripto Varlık Takvimi

25.12.2023, Pazartesi

  • AIOZ Network (AIOZ), temelini oluşturan tokenomics’te önemli değişiklikler yapılacak. ?

?Yıllık %1 enflasyon azaltımı

?Çeşitli token yakma mekanizmaları

?Enflasyon dağıtımı güncellemeleri

26.12.2023, Salı

  • Coq Inu (COQ), Bybit Listelemesi, 26 Aralık 2023, 10:00 UTC
  • dYdX (DYDX) Kilit Açılımı: 6.3 Milyon DYDX

28.12.2023, Perşembe

  • Axelar (AXL) Kilit Açılımı: 24.7 Milyon AXL

29.12.2023, Cuma

  • Immutable (IMX) Kilit Açılımı: 36.8 Milyon IMX

31.12.2023, Pazar

  • Optimism (OP) Kilit Açılımı: 24.1 Milyon OP

Teknik Analiz: Destek — Direnç

Destek – Direnç

? Piyasada analizlerde karşınıza çıkan Destek- Direnç kavramları ilerideki işlemleriniz için ışık tutabilir.

?Destek seviyeleri fiyatların belirli bir seviyenin altına düşmeden durmalarını sağlar.

?Direnç seviyeleri ise fiyatların istenen seviyenin üstüne çıkmasına engel olur.

? Direnç seviyesi yukarı yönlü kırıldığında bir sonraki destek seviyesi haline gelir.

⭐ Sizler de incelediğiniz grafiklerde kolaylıkla uygulayabilirsiniz.

Güncel On-Chain Verileri

CryptoQuant verilerine göre:

  • Piyasadaki USDT hacminde geri çekilmeler devam etmektedir. Bu geri çekilmeler, Bitcoin’in büyümesini yavaşlatabilir. Özellikle Spot ETF onay haberlerinin gelmesine kadar (yaklaşık olarak 10 Ocak 2024’e kadar) yatay veya düşüş eğilimine sokabilir.

Yukarıdaki grafikten çıkarımlarda bulunmak gerekirse de Market Cap ve Bitcoin fiyatı hakkında bize bazı veriler sunmaktadır. Özellikle önümüzdeki 2–3 haftalık süreçte daha yatay yönlü fakat volatil bir hareketlilik gözlemleyebiliriz. 

LookIntoBitcoin verilerine göre:

  • En son Mart 2023’de sarı çizgi ile kesişip sonraki fiyat seviyelerinde sarının üzerinde dalgalanma göstermiştir. Şu anki seviyelere bakacak olursak yeşilin altında paralel bir fiyatlanma gözleniyor. Özellikle yeşili temsil eden (biriktirme seviyesi) 46.182$ direnci yukarı yönlü kırılırsa bir sonraki büyüme serisi olan kırmızı yani 57.728$ direncine doğru hareketlilik gözlenebilir.
Bitcoin Altın Oran

Altın Oran Çarpanı, fiyatın orta ve uzun vadeli zaman dilimlerinde nasıl davranabileceğini anlamak için Bitcoin’in benimsenme eğrisini ve piyasa döngülerini araştıran bir bitcoin grafiğidir.

Bunu yapmak için, fiyat hareketlerine karşı potansiyel direnç alanlarını belirlemek amacıyla Bitcoin fiyatının 350 günlük hareketli ortalamasının (350DMA) katlarını kullanır. Not: Katlar, gün sayısı yerine 350DMA’nın fiyat değerleridir.

? Sarı Çizgi: Genellikle Altın Oran’ın temel seviyelerini temsil eder. Bu seviyeler, fiyat hareketinin potansiyel destek veya direnç noktalarını belirlemede kullanılabilir. Sarı çizgi genellikle bu temel seviyeleri gösterir ve fiyatın bu seviyelere çekilip çekilmediğini değerlendirmek için kullanılabilir.

? Kırmızı Çizgi: Sarı çizgiyle birlikte kullanılan bir diğer çizgi de kırmızı çizgidir. Bu çizgi genellikle Altın Oran’ın bir çarpanının iki katı olarak belirlenir. Yani, fiyatın bu çizgiye yaklaşması veya bu çizgiyi geçmesi, daha güçlü bir fiyat hareketinin başlaması anlamına gelebilir.

? Mor Çizgi: Mor çizgi genellikle Altın Oran’ın bir başka katının temsilcisidir. Bu seviye de fiyatın potansiyel destek veya direncini belirlemede kullanılır. Fiyatın mor çizgiye ulaşması veya bu seviyeyi geçmesi, güçlü bir fiyat değişimini gösterebilir.

Glassnode verilerine göre:

  • Tüm Bitcoinlerin %80’den fazlası son 6 aydır hareket etmedi. 
Bitcoin HODL

Bu veri ile yeni bir rekor kırıldı. Yatırımcılar son dönemlerde HODL baskısını daha da fazla arttırdı.

Chainalysis verilerine göre:

Bitcoin

  • Son 24 saat içerisinde yatırımcıların kişisel cüzdanlarından borsa cüzdanlarına transfer ettikleri Bitcoin miktarı düne göre yüzde 18 oranında artarken, borsalarda saklanan BTC miktarında da yüzde 70 oranında azalma gözlenmektedir.

Haftasonu satışların hız kazandığı Bitcoin’de yatırımcılar her ne kadar HODL mantığında yatırımlarını tutmaya devam etse de borsa cüzdanlarına yapılan transferlerde geçtiğimiz haftaya oranla artış gözlendi. Fakat geri dönüşleri alım fırsatı olarak gören yatırımcılarsa kişisel cüzdanlara olan transferlerini arttırdı. 

Net Akış Tablosu

Net Akış Tablosu

İtibari, stabil ve kripto para birimlerinin kendi aralarındaki akışlarını incelediğimizde özellikle hangi ülkelerin vatandaşları ne kadarlık miktarlarda işlemlere giriş yapıyor, hangi para birimleri arasında transferlerde artış gözleniyor gibi bilgilere ulaşabiliyoruz.

Tabii ki tüm borsalardan alınmış verileri kapsayamadığı için sadece örnek teşkil edebilecek yorumlarda bulunabiliyoruz.

  • KRW, USD ve TRY para birimleri en yüksek satın alım net akış miktarlarından en düşük satın alım net akış miktarlarına doğru sıralanmaktadır.
  • Son 24 saatlik akışlara göre TRY üzerinden toplamda 63.9 milyon dolarlık USDT alımı gerçekleştirildi. Geçen haftaya göre azalma gözleniyor.
  • Son 24 saatlik akışlara göre USD üzerinden toplamda 449.4 milyon dolarlık transferler gerçekleştirildi. Geçen haftaya göre azalış gösteriyor. Bu hafta liderliğini KRW’ye kaptırdı. 
  • Bitcoin’den itibari para ve stabil coinlere geçişi incelersek toplam 4.7 milyar dolarlık bir akış gözlenmektedir. Geçen haftaki verilere göre neredeyse 2 katlık bir yükseliş gözlenmiş. 
  • USDT’den TRY’ye 49.2 milyon dolarlık satış akışı gözlenmektedir.

Toplam Likidasyon Verileri

24 Saatlik Toplam Likidasyon Verileri
  • Son 24 saat içerisinde 66.479 yatırımcı tasfiye oldu.
  • Toplam tasfiye miktarı ise 148.89 milyon dolara ulaştı.
  • Tekte en büyük Liq olan emir 6.15 Milyon dolarlık emir ile Bitmex — XBTUSD‘de gerçekleşti. Geçtiğimiz hafta da yine aynı coin üzerinden 10 milyon dolarlık bir liq gerçekleşmişti.
  • Son 24 saatlik veriler ışığında en büyük tasfiye 31.57 milyon dolar ile Bitcoin’de gerçekleşirken; sırasıyla 14.52 milyon dolar ile ETH 2. sırada, 13.54 milyon dolar ile SOL 3. sırada, 11.07 milyon dolarla ORDI 4. sırada, 3.92 milyon dolar ile KSM 5. sırada yer almaktadır.

Bitcoin Dominans Analizi

Bitcoin Dominans Analizi

Yukarıdaki görselde yer alan analizler özellikle kısa vadeli işlemler için geçerlidir. Anlık veriler ışığında yukarıdaki tabloyu sizler de işlemleriniz öncesinde değerlendirebilirsiniz.

Burada ilk önce ‘Bitcoin Dominans’ verisine bakıyoruz ve yönü belirliyoruz. Daha sonrasında Bitcoin fiyatını inceleyip tekrar yönü belirliyoruz. Çıkan sonuca göre altcoinlerde kısa vadeli işlemler açısından fiyat yönü hakkında bilgi alıyoruz.

Bu veriler her daim kesin sonuç vermese de analizleriniz ve işlemleriniz öncesinde değerlendirilebilir.

Tabloyu aktif kullanabilmek için TradingView verilerini inceliyorum. (Saat: 16.50)

  • Bitcoin Dominans %0,30 oranında Düşüş’te
  • Bitcoin Fiyatı %0,40 oranında Yükseliş’te
  • O halde ilerleyen süre içerisinde Altcoinlerde Bitcoin’e nazaran daha hızlı yükselişler gözlenebilir. Bu süreç içerisinde özellikle dominansın yönünü de takip etmek gerekir.

⚠️ Bitcoin fiyatı tekrar düşüşe geçer ve dominans düşüşe devam ederse yine altcoinlerde Bitcoin’e benzer oranlarda geri çekilme gözlenebilir.

⭐ Hafta içerisinde bu tabloyu kullanarak analizlerinizi değerlendirebilirsiniz.

Uyarı: Bu bültende yer alan her türlü bilgi, veri ile haberin doğruluğunu ve yeterli olduğunu garanti etmemektedir. Eksik bilgi, güncelleme ve herhangi hatalı bilgi de ortaya çıkabilecek zararlardan sorumluluk kabul etmemektedir. Bültendeki bilgiler hiçbir şekil ve surette ön ihtar ve/veya ön ihbara gerek kalmaksızın değiştirebilir ya da yayından kaldırabilir. Kripto para piyasaları hakkında genel bir bilgi vermek amacıyla hazırlanan bu bültendeki veri ve bilgiler hiçbir şekilde bu bültenin herhangi bir taahhüdünü kapsamamakla beraber tüzel/gerçek kişiler tarafından alınacak karar ve riskler bu kişilere ait olacaktır. Bültende yer alan analizlerin hiçbir surette yeterliliği ve doğruluğu garanti edilmemektedir. Oluşabilecek zarardan da sorumlu olmamakla beraber oluşabilecek herhangi bir zarar talep edilemez. Bülten’de yer alan yazılar asla yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Sadece piyasalara ilişkin genel bir bilgi ve yorum içerir. Bültendeki yazıları izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır.