Piyasa Görüşü

2024 yılının ilk haftasına girdiğimiz şu günlerde Bitcoin’de geçtiğimiz haftalarda da belirttiğimiz üzere daha yatay ama volatil hareketlilik devamlılığını sürdürüyor.

2024 yılı itibariyle olası ETF haberlerinin etkisi, Halving ve ABD Seçimleriyle baya hareketli ve heyecanlı günler hepimizi bekliyor. 

Geçen hafta, Bitcoin 43.700 doların üzerinde tutunmayı başaramadı. On-Chain analiz bölümünde yer verdiğimiz Borsalaradan yüklü miktarlardaki Bitcoin çıkışı sebebiyle de kısa süreli satış baskıları gözlendi. Özellikle de 41.400$ majör desteğinin üzerinde tekrar tutunmayı başardı. Bu hafta için ETF haber beklentileri sebebiyle, temel durumun muhtemelen devam edeceği ve hatta yükseliş fırsatlarının olabileceği bir sıkışık hareketlilik öngörülebilmektedir.

ABD Dolar Endeksi, borsalar ve kripto varlıklar üzerinde bir inceleme de gerçekleştirirsek:

ABD Dolar Endeksi, 107 seviyesinden geri çekilerek majör desteklerden birisi olan 100 bandından yukarı yönlü bir tepki aldı. Düşüş hızında bir yavaşlama gözlense de yılbaşı sonrası yapılacak açıklamalar hareketliliğin yönünü tayin edecektir. 

ABD Dolar Endeksi (DXY)

Ekim ayı sonundan bu yana dolar endeksi hareketleri, BTC fiyatı ve Nasdaq 100 endeksi ile ters korele bir hareketlilik sürdürmektedir.

Ancak, dolar endeksinin düşüşündeki olası yavaşlamalar, ters korele ilişki bulunan kripto paralarda da geri dönüş sinyalleri verebilir. 

Aşağıdaki grafikte de yer aldığı üzere, Stabilcoin’lerin borsa verilerini incelediğimizde, ABD bazlı borsalarda net çıkışların arttığı görülüyor. Bu çıkışlar ise çoğunlukla Coinbase ve Kraken gibi borsalardan kaynaklanıyor.

Stablecoin Exchange — @nansen_ai

Ayrıca, son zamanlarda Coinbase borasındaki 2 yöneticinin 2 gün içerisinde 25 milyon dolarlık hisse satışı yapmasını da bu veriler içerisine eklersek daha da dikkat çekici bir hal almaktadır. Hele ki 10 Ocak’taki Bitcoin ETF’i hususunda en net ses çıkaran şirketlerden birisinin Coinbase olması bu beklentilerinde yakın zaman içerisinde gerçekleşmeyeceği yönünde de bir bilgi sunuyor olabilir. Tabii ki bunların hepsi birer düşünceden ibaret. Elimizdeki seçenekleri değerlendiriyor. Belki de ABD’de de noel öncesi hazırlıklar adına da satışlarda baskı yoğunlaşmış olabilir!

Fakat yine de ETF haberleri üzerinden bir senaryo ile ilerleyecek olursak her ne kadar Ocak ayında onaylanacak sesleri yükselse de bu gelişmelere bakacak olursak onaylanma olasılığının düşük olduğu, muhtemelen Mart ayı dönemlerinde, BlackRock ve Vanguard Fund gibi öncü kuruluşlarla birlikte resmi onay alabileceği beklentisi de öne çıkan senaryolar arasında yer alıyor. NFT piyasasına ve genel kripto paralara ilginin artabileceği öngörülmektedir.

Ayrıca, Nisan sonundaki Bitcoin ödül yarılanmasının etkisi de göz önüne alındığında, 2024 yılının ortalarından sonra Fed’in QE’yi yeniden başlatma beklentisiyle piyasada da yükselişler hız kazanabilir.

⚠️QE: Merkez bankalarının ticari bankalar veya diğer özel kurumlardan finansal varlık satın almak yoluyla para arzını artırması anlamına gelen, geleneksel olmayan bir para politikası yaklaşımıdır.

Quantitative Easing, genellikle ekonomiyi canlandırmak ve likiditeyi artırmak amacıyla merkez bankası tarafından uygulanan bir para politikasıdır. Bu politika, genellikle varlık alımları yoluyla ek para arzını artırarak faiz oranlarını düşürmeyi ve kredi koşullarını iyileştirmeyi hedefler.

Pekiii, FED’in QE politikası kripto paralara nasıl bir etki sunabilir?

  1. Risk Alma İştahının Artması: QE politikası genellikle risk alma iştahını artırır. Daha fazla likidite, yatırımcıları daha riskli varlıklara yönlendirebilir ve kripto paralar da bu varlıklar arasında yer alabilir.
  2. Enflasyon Endişeleri: QE politikası, enflasyon endişelerini artırabilir. Bazı yatırımcılar, enflasyonun değer depolama aracı olarak görülen kripto paralara yönelebilir.
  3. Genel Piyasa Eğilimi: Piyasa katılımcıları FED’in politikasına ve açıklamalarına hassastır. Eğer FED’in açıklamaları ekonomik belirsizlik veya finansal istikrarsızlıkla ilgili endişeleri yükseltirse, kripto paralar gibi alternatif varlıklar talep görebilir.

Sonuç olarak, kripto varlık piyasasında yaşanan gelişmeler, makroekonomik göstergeler ve temel analiz faktörleri yatırımcılar için çeşitli fırsatları ve riskleri beraberinde getiriyor. Ancak, her yatırımcının kendi stratejisini oluşturmadan önce piyasa koşullarını dikkatlice değerlendirmesi ve riskleri anlaması önemlidir. Biz de Radyo Kripto olarak sizlere bir bakış açısı kazandırmak için eğitim tadındaki araştırma içeriklerini her hafta sunmaya devam ediyoruz.

⭐ Haftalık Kripto Varlık Takviminden beklenen gelişmeleri inceleyebilirsiniz ⭐

Kripto Varlık Alanında Gelişmeler

  •  Avalanche Vakfı, 100 Milyon Dolarlık ‘Kültür Katalizörü’ Programı Yoluyla Meme Coin’leri Desteklemeyi Planlıyor.

Vakıf, meme paralarını sahip sayısı, likidite eşiği, proje olgunluğu, adil lansman ilkeleri ve sosyal duyarlılık gibi kriterlere göre değerlendirecek.

  • Hindistan, aralarında Binance, Huobi ve Kraken’in de bulunduğu 9 küresel kripto para borsasının web sitelerine erişimi engelleyeceğini açıkladı.

Mali İstihbarat Birimi, bu borsaların yasa dışı çalıştığını ve kara para aklamayı önleme yasalarına uymadığını söylüyor. (invezz)

  • 2024 yılının ilk hack saldırısı Orbit Chain köprüsünde gerçekleşti; yaklaşık olarak 80 milyon dolarlık kripto paranın çalındığı bildirildi. (coinotag)
  • BlackRock, Spot Bitcoin ETF’si için SEC başvurusunu güncelledi.

BlackRock , Jane Street Capital ve JP Morgan Securities LLC’yi yetkili katılımcılar olarak adlandırarak, varlık yöneticisinin düzenleyiciden onay almaya yönelik yeni bir hamlede bulundu. (theblock)

  • Dünya genelinde hukuki yetki alanları, kara para aklama ve vergi kaçakçılığı ile mücadele eden Mali Eylem Görev Gücü (FATF) kurallarını uygulamaya geçirirken, anonim blockchain işlemlerine olanak tanıyan gizlilik odaklı kripto paralara yönelik baskı giderek artıyor. 

OKX, FATF kurallarının uygulanması altında çöken son merkezi borsa (CEX) olarak, 29 Aralık’ta bir dizi gizlilik odaklı kripto varlığı liste dışı bırakacağını duyurdu.

Peki hangi kripto varlıklar bu liste içerisinde yer alıyor?

Listeden kaldırılacak ilk partide KSM, FLOW, JST, ANT, FSN, KZS, CAPO ve CVP işlem çiftleri 4 Ocak 2024’te listeden çıkarılacak. Bunu XMR, DASH, ZEC ve ZEN 5 Ocak 2024’te listeden çıkarılacak. (dailycoin)

  • VanEck danışmanı Gabor Gurbacs’a göre, spot Bitcoin ETF’lerinin ABD’deki kısa vadeli etkisi abartılmış olabilir. (coinotag)

Haftalık Investing Ekonomik Takvim

Haftalık Investing Ekonomik Takvim

01.01.2024, Pazartesi

  • Tüm Dünya — Yılbaşı Tatili

02.01.2024, Salı

  • USD, saat 17.45’de ABD – Üretim Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) verisi açıklanacak. Beklenti: 48,20

03.01.2024, Çarşamba

  • TRY, saat 10.00’da Türkiye – Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Aylık) verisi açıklanacak. Beklenti: %3,13
  • TRY, saat 10.00’da Türkiye – Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) açıklanacak. Beklenti: %65.10
  • USD, saat 18.00’da ABD – ISM İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) verisi açıklanacak. Beklenti: 47,10
  • USD, saat 18.00’da ABD – İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı (JOLTS) verisi açıklanacak. Beklenti: 8,800M
  • USD, saat 22.00’da ABD – Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Toplantı Tutanakları verisi açıklanacak.

04.01.2024, Perşembe

  • EUR, saat 16.00’da Almanya – Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Aylık) verisi açıklanacak. Beklenti: %0,20
  • USD, saat 16.15’de ABD – ADP Tarım Dışı İstihdam Değişikliği verisi açıklanacak. Beklenti: 100K
  • USD, saat 16.30’da ABD – İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları verisi açıklanacak.
  • USD, saat 17.45’de ABD – Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) verisi açıklanacak. Beklenti: 51,30

05.01.2024, Cuma

  • EUR, saat 13.00’da Euro Bölgesi – Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) verisi açıklanacak. Beklenti: %3,00
  • USD, saat 16.30’da ABD – Ortalama Saatlik Kazançlar (Aylık) verisi açıklanacak. Beklenti: %0,30
  • USD, saat 16.30’da ABD – Tarım Dışı İstihdam verisi açıklanacak. Beklenti: 158K
  • USD, saat 16.30’da ABD – İşsizlik Oranı verisi açıklanacak. Beklenti: %3,80
  • USD, saat 18.00’da ABD – ISM İmalat Dışı Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) verisi açıklanacak.Beklenti: 52,50

Teknik Analiz: YÜKSELEN TREND

YÜKSELEN TREND GÖRÜNÜMÜ

🎯 Piyasada analizlerde karşınıza çıkan YÜKSELEN TREND GÖRÜNÜMÜ ilerideki işlemleriniz için ışık tutabilir.

📍Fiyat daha yüksek dip denemeleri ve daha yüksek zirveler yapmaya devam ediyor.

📍Her yükseliş sonrası önemli destek seviyelerinden tepki alarak yükselişini devam ettiriyor⭐ Sizler de incelediğiniz grafiklerde kolaylıkla uygulayabilirsiniz.

Güncel On-Chain Verileri

CryptoQuant verilerine göre:

  • CryptoQuant analistleri bizim de yayınlarda her hafta bahsettiğimiz çok önemli bir konuya değinmiş. 

CryptoQuant analistlerine göre Bitcoin ETF onay haberleriyle beraber Bitcoin’de yeni bir satış dalgası gözlenebilir. Bizim de yayınlarda bahsettiğimiz husus buydu. Çünkü zaten beklenti ile beraber fiyatlanmalar zaten gerçekleşti. Bir sebep yokken sadece haber bazlı hızlı yükselişler gözlendi. 

Peki, CryptoQuant analistleri bunu nelere dayandırıyor bir inceleyelim:

CryptoQuant, Spot ETF’nin beklenen onayının ardından Bitcoin’in Ocak 2024’te 32.000 dolara düşeceğini tahmin ediyor. Analistlere göre de haberin satışı zaten gerçekleşti ve beklenti ile fiyat yükselişi ayyuka çıktı.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC), Ocak ayında içerisinde özellikle de 10 Ocak tarihinde Bitcoin spot ETF’sini onaylaması bekleniyor. Özellikle haber değerine bakacak olursak onay olması durumunda kurumsal yatırımcıların Bitcoin’e akın etmeye başlaması ve yeni yatırımcı kitlesiyle de beraber alım baskısı beklenmesi fiyatların yükselmesine sebep olan gelişmeler arasında yer almaktadır.

CryptoQuant analistleri, Bitcoin’in kısa vadeli sahiplerinin %30’unun büyük oranda kar elde ettiğini ve bu durumun tarihsel olarak fiyat düzeltmelerine (grafikteki kırmızı daire) öncülük ettiğini belirtiyor.

CryptoQuant, Bitcoin’in kısa vadeli sahiplerinin gerçekleşen fiyatı (satın alma fiyatı) olan 32,000 dolar seviyesine kadar düşebileceği konusunda görüş belirtti. 

ETF haberlerinin etkisiyle son birkaç aylık hareketlilikte Bitcoin’de %60’tan fazla yükseliş gözlendi. Özellikle haber bazlı yükselişlerin geçmişteki örneklerine bakarsak, 2017 yılında Chicago Mercantile Exchange (CME), Bitcoin vadeli işlemlerini listeledikten sonra fiyat 20,000 dolara yükseldi. 2021’de ise Coinbase’in IPO’sunu tamamlamasının ardından tekrar zirveye çıkarak 65,000 dolara ulaştı, ancak birkaç ay içinde tekrar geri çekilmeler gözlendi.

Glassnode verilerine göre:

  • 27 Aralık tarihinde merkezi borsalardan 28.000 adet Bitcoin çıkışı oldu. Bu çıkışta 2023 yılının en büyük bir günlük çıkışı olarak tarihe geçti.
Borsalardan Net Akış Hacmi

Bu çıkışla beraber piyasada çok ciddi bir satış baskısı gözlenmese de yüzde 5’e varan geri çekilme gözlendi. Önemli destek seviyelerinden birisi olan 41.400$’ın altına bir sarkma gözlenmedi.

  • Glassnode verilerine göre, 2024 yılının ilk günü itibariyle kripto varlıklara girişler devam ediyor.

Kripto varlık piyasalarına net girişler şu anda son 2 yılın en yüksek seviyesinde hareketliliğini sürdürüyor. 

Net Akış Tablosu

Net Akış Tablosu

İtibari, stabil ve kripto para birimlerinin kendi aralarındaki akışlarını incelediğimizde özellikle hangi ülkelerin vatandaşları ne kadarlık miktarlarda işlemlere giriş yapıyor, hangi para birimleri arasında transferlerde artış gözleniyor gibi bilgilere ulaşabiliyoruz.

Tabii ki tüm borsalardan alınmış verileri kapsayamadığı için sadece örnek teşkil edebilecek yorumlarda bulunabiliyoruz.

  • KRW, USD, TRY ve EUR para birimleri en yüksek satın alım net akış miktarlarından en düşük satın alım net akış miktarlarına doğru sıralanmaktadır.
  • Son 24 saatlik akışlara göre TRY üzerinden toplamda 108.7 milyon dolarlık USDT ve TRB alımı gerçekleştirildi. Bu miktarın 56.2 milyonu TRB alımı üzerinden yapıldı. 
  • Son 24 saatlik akışlara göre USD üzerinden toplamda 565 milyon dolarlık transferler gerçekleştirildi. Geçen haftaya göre artış gösteriyor. Bu haftada liderliği KRW sürdürüyor.
  • Bitcoin’den itibari para ve stabil coinlere geçişi incelersek toplam 2.2 milyar dolarlık bir akış gözlenmektedir. 
  • USDT’den TRY’ye 45.1 milyon dolarlık satış akışı gözlenirken, TRB’den TRY’ye ise 103.3 milyon dolarlık satış akışı gözlenmektedir.

Toplam Likidasyon Verileri

24 Saatlik Toplam Likidasyon Verileri
  • Son 24 saat içerisinde 94.994 yatırımcı tasfiye oldu.
  • Toplam tasfiye miktarı ise 210.35 milyon dolara ulaştı.
  • Tekte en büyük Liq olan emir 3.07 Milyon dolarlık emir ile Binance — ETHUSDT‘de gerçekleşti. 
  • Son 24 saatlik veriler ışığında en büyük tasfiye 67.48 milyon dolar ile TRB’de gerçekleşirken; sırasıyla 22.25 milyon dolar ile ETH 2. sırada, 21.92 milyon dolar ile BTC 3. sırada, 9.13 milyon dolarla FIL 4. sırada, 8.14 milyon dolar ile SOL 5. sırada yer almaktadır.

Bitcoin Dominans Analizi

Bitcoin Dominans Analizi

Yukarıdaki görselde yer alan analizler özellikle kısa vadeli işlemler için geçerlidir. Anlık veriler ışığında yukarıdaki tabloyu sizler de işlemleriniz öncesinde değerlendirebilirsiniz.

Burada ilk önce ‘Bitcoin Dominans’ verisine bakıyoruz ve yönü belirliyoruz. Daha sonrasında Bitcoin fiyatını inceleyip tekrar yönü belirliyoruz. Çıkan sonuca göre altcoinlerde kısa vadeli işlemler açısından fiyat yönü hakkında bilgi alıyoruz.

Bu veriler her daim kesin sonuç vermese de analizleriniz ve işlemleriniz öncesinde değerlendirilebilir.

Tabloyu aktif kullanabilmek için TradingView verilerini inceliyorum. (Saat: 18.20)

  • Bitcoin Dominans %0,10 oranında Düşüş’te
  • Bitcoin Fiyatı %0,95 oranında Yükseliş’te
  • O halde ilerleyen süre içerisinde Altcoinlerde Bitcoin’e nazaran daha hızlı yükselişler gözlenebilir. Bu süreç içerisinde özellikle dominansın yönünü de takip etmek gerekir.

⚠️ Bitcoin fiyatı tekrar düşüşe geçer ve dominans düşüşe devam ederse yine altcoinlerde Bitcoin’e benzer oranlarda geri çekilme gözlenebilir.

⭐ Hafta içerisinde bu tabloyu kullanarak analizlerinizi değerlendirebilirsiniz.

Uyarı: Bu bültende yer alan her türlü bilgi, veri ile haberin doğruluğunu ve yeterli olduğunu garanti etmemektedir. Eksik bilgi, güncelleme ve herhangi hatalı bilgi de ortaya çıkabilecek zararlardan sorumluluk kabul etmemektedir. Bültendeki bilgiler hiçbir şekil ve surette ön ihtar ve/veya ön ihbara gerek kalmaksızın değiştirebilir ya da yayından kaldırabilir. Kripto para piyasaları hakkında genel bir bilgi vermek amacıyla hazırlanan bu bültendeki veri ve bilgiler hiçbir şekilde bu bültenin herhangi bir taahhüdünü kapsamamakla beraber tüzel/gerçek kişiler tarafından alınacak karar ve riskler bu kişilere ait olacaktır. Bültende yer alan analizlerin hiçbir surette yeterliliği ve doğruluğu garanti edilmemektedir. Oluşabilecek zarardan da sorumlu olmamakla beraber oluşabilecek herhangi bir zarar talep edilemez. Bülten’de yer alan yazılar asla yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Sadece piyasalara ilişkin genel bir bilgi ve yorum içerir. Bültendeki yazıları izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır.