Mehmet Şimşek, Merkez Bankası ve MASAK’ın kripto varlık düzenlemeleri üzerinde çalıştığını belirterek, mevcut düzenlemelerle platform işlemlerini takip edebildiklerini ancak daha fazlasının gerektiğini söyledi. Şimşek, kripto varlık alım satım platformlarına SPK lisansı ve asgari faaliyet şartları getirileceğini açıkladı. Bu şartlar kurucular, yöneticiler, sermaye ve bilgi işlem altyapısını içerecek şekilde düzenlenecek. Kripto varlıklar geniş bir şekilde tanımlandı ve uluslararası standartlara uygunluk sağlandı.

Bakan Şimşek, kripto varlık ihracını düzenleyen iki önemli madde hakkında bilgi verdi. SPK’ye, sermaye piyasası araçlarının kripto varlık olarak ihracına yetki tanınacak ve blok zincir teknolojisi geliştirenlerin kitle fonlamasıyla kripto varlık satışına izin verilecek. Vergi konusu şu aşamada öncelikli olmayacak ancak ayrıca çalışılacak.

Platformlarda listelenen kripto varlıklara müdahale edilmemesi prensibi benimsenirken, SPK’nin ilave ilke ve esasları düzenleme yetkisi de tanındı. Yatırımcı varlıklarının suiistimal edilmesi riskine karşı saklama konusu düşünüldü. Düzenleme, Türkiye’nin FATF gri listesinden çıkmasına katkı sağlayabilir, ancak Şimşek, ülkenin kısmi uyumlu değerlendirmesinin teknik standartlarla ilgili olduğunu ve düzenlemenin bu eleştirilere yanıt vermesiyle kısmi uyumun ortadan kalkabileceğini belirtti. Şimşek, düzenlemenin temel amacının alanı daha güvenli hale getirmek ve blok zincir teknolojisinin gelişimine öncülük etmek olduğunu vurguladı.