Piyasa Görüşü

Uzun süredir beklenilen ve Eylül-Ekim aralığından beri piyasayı yoğun bir şekilde meşgul eden Spot Bitcoin ETF sonunda onaylandı. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, 10 Ocak’ta ARK 21Shares, Invesco Galaxy, VanEck, WisdomTree, Fidelity, Valkyrie, BlackRock, Grayscale, Bitwise ve Franklin Templeton’ın başvurularını onayladı. Her ne kadar bir gün öncesinde acaba mı dedirtse de bize beklenilen tarihte onay gerçekleşti.

Piyasada ilk gün gerçekleşen işlemleri kısaca incelemek gerekirse 11 ETF’de toplam hacim 4,5 milyar doların üzerine çıktı. Sadece Grayscale Bitcoin Trust, ilk günde 2,3 milyar dolarlık hacimle en iyi performansı sergiledi.

Bitcoin fiyat hareketi, haberin hemen ardından çok az tepki vererek kripto varlık yatırımcılarını hayal kırıklığına uğrattı. Tabii biz zaten kaç haftadır yayınlarda böyle bir beklentinin balon olacağından bahsediyorduk. Hedeflerimiz de özellikle nokta atış gerçekleşti. Bununla birlikte, kripto varlık yatırımcıları arasında artık klasik bir söylem olan ‘beklentiyi al, olayı sat’ sebebiyleler de beklenti fiyatlanarak son altı ayda %50’lik bir artış yaşadı. Son bir yılda ise bu oran Yüzde 170’lere kadar ulaştı.

Sadece Bitcoin değil aslında dominansın da etkisiyle altcoinlerde de çok hareketli anlara şahit olduk. Mesela bu süreçte Ethereum’da Bitcoin’e nazaran daha yeşil bir hareketlilik gözlemledik. Bu sebeple de hemen piyasaya yeni haberler sürülmeye çalışıldı. Evet Spot Bitcoin ETF onaylandı ama sadece bununla da kalmayacaktır. Sırada ise Spot Ethereum ETF, Ripple ETF gibi başlıkları da çok fazla göreceğiz. Ethereum bu hareketliliklerin sonucunda ise son 18 ayın en yüksek seviyesi olan 2.700 dolara kadar yükseliş gerçekleştirdi.

Ethereum fiyatlarında, geçen hafta %14’ün üzerinde, geçen ay ise %12’nin üzerinde artış yaşandı. Bir yıllık getirisine baktığımızda ise bu oran %90’a kadar çıkmaktadır. Bu artışta sadece Bitcoin ETF haberleri değil Shapella yükseltmesinin başarısı da yer almaktadır. Ethereum ölçeklendirme ağları da güçlü bir hafta geçirdi; Arbitrum (ARB) %22 ve Optimism (OP) %16 arttı.

Bitcoin ETF haberlerini atlattık, sırada ise Bitcoin Halving ve ABD seçimleri derken baya hareketli ve heyecanlı günler hepimizi bekliyor.

Biraz da küresel gelişmelere bakışımızı çevirirsek…

Geçen hafta, CryptoQuant CEO’su, Grayscale Fonu’ndan çıkan Bitcoin ile ilgili bir grafik paylaşmıştı. Biz de zaten bu konulara değinmiştik. Yıl başından bu yana pozitif olan Coinbase fiyat farkı ilk kez negatife döndü. Bu, Coinbase’in satış baskısının artış gösterdiğini gösteriyor. Eğer bu satış baskısı bu hafta da devam ederse, o zaman Bitcoin daha fazla sorunla karşılaşabilir.

Makro düzeyde, geçen hafta ABD Tüketici Fiyat Endeksi (CPI) verileri açıklandı. Aralık ayında ABD Tüketici Fiyat Endeksi (CPI) yıllık bazda %3.4 arttı ve beklentilerin üzerinde bir rakam açıklandı. Aylık ve Çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi (CPI) artışı da beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Dallas Fed Başkanı Logan, daha önce şunları söyledi: “Son birkaç aydır finansal ortamın gevşek olduğunu göz önüne alarak, faizleri tekrar yükseltme olasılığını şu anda göz ardı etmemeliyiz.”

Son iki aydır, piyasa genel olarak FED’in faiz indirme beklentilerinde işlem görüyor. Bu da ABD hisse senetlerinin yükselmesine neden oldu. Aralık ayındaki CPI verileri faiz indirme beklentilerini tamamen tersine çevirmedi, ancak güven konusunda ileride belki sorunlara da yol açabilir.

Ayrıca, 12 Ocak’ta ABD ve İngiltere’nin Ortadoğu’daki Husi isyancılarına yönelik hava saldırısı haberleri, insanların jeopolitik çatışma konusundaki endişelerini artırdı ve petrol fiyatlarını yükseltti.

Bu gibi olumsuz faktörler ortaya çıksa da vurgulamamız gereken şey, faiz indirme beklentisinin tam tersine döndüğü anlamına gelmez. İlerleyen zamanlarda izlememiz gereken iki şey var:

Birincisi, makro verilerin, ABD Tüketici Fiyat Endeksi CPI’nin daha fazla yükselmesini etkileyip etkilemeyeceği; ikincisi ise ABD hisse senedi piyasasındaki bilanço sezonunun performansı.

Sonuç olarak, kripto varlık piyasasında yaşanan gelişmeler, makroekonomik göstergeler ve temel analiz faktörleri yatırımcılar için çeşitli fırsatları ve riskleri beraberinde getiriyor. Ancak, her yatırımcının kendi stratejisini oluşturmadan önce piyasa koşullarını dikkatlice değerlendirmesi ve riskleri anlaması önemlidir. Biz de Radyo Kripto olarak sizlere bir bakış açısı kazandırmak için eğitim tadındaki araştırma içeriklerini her hafta sunmaya devam ediyoruz.

⭐ Haftalık Kripto Varlık Takviminden beklenen gelişmeleri inceleyebilirsiniz ⭐

Kripto Varlık Alanında Gelişmeler

  • Kripto varlık yasası öncesinde devlet yetkililerinden açıklamalar ardı arkasına gelmeye devam ediyor. Bu açıdan da özellikle Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamalarını takip ediyoruz. 

Mehmet Şimşek’in açıklamalarına göre; “Kripto varlık alım satım platformlarına SPK tarafından lisans verilecek, finansal kuruluşlara benzer olarak asgari faaliyet şartları zorunluluğu getirilecek.”

Yapılan açıklamalar için özet bilgilere ulaşmak için geçen hafta yayınladığımız haber içeriğini inceleyebilirsiniz. Hemen okumak için buraya tıklayınız. 

  • Geçen haftanın en önemli haberlerinden bir diğeri ise ETF haberleri öncesi Twitter hack olayı oldu. SEC’in ardından X’in Güvenlik Ekibi de açıklamalarda bulundu. 

X’in Güvenlik ekibi, SEC’in yanıltıcı tweet’i hakkında, hacker’ın SEC Başkanı Gary Gengler’in telefon numarasını kullanarak yanıltıcı nokta BTC ETF’lerinin onayını tweetlediği iddiasını açıkladı.

X’in Güvenlik hesabında şu ifadeler yer aldı: “Bu uzlaşma, X’in sistemlerinin herhangi bir ihlalinden kaynaklanmadı, daha ziyade kimliği belirsiz bir kişinin ‘SECGov’ hesabıyla ilişkili bir telefon numarasının kontrolünü üçüncü bir taraf aracılığıyla ele geçirmesinden kaynaklandı.”

  • Piyasa da yaşanan son yükselişlerin ardından IntoTheBlock verilerine göre, Bitcoin yatırımcılarının neredeyse %90’ı Kasım 2021’den bu yana ilk kez varlıkları üzerinden kâr elde etti.
  • BitcoinETF’ini destekleyenler kadar desteklemeleyen daha gelenekselci bir yapı da mevcut. İlerleyen dönemlerde de aşağıdaki haber gibi yeni haberlerde ön plana çıkabilir.

Senatör Elizabeth Warren, SEC’in Spot Bitcoin ETF’leri hakkındaki kararına itiraz ederek kripto sektöründe kara para aklamayı önleme düzenlemelerinin acilen uygulanması gerektiğini vurgulayan endişelerini dile getirdi.

  • Geçtiğimiz aylarda özellikle boğa ve pandemi döneminde NFT piyasalarına olan ilgi en üst düzeylere ulaşmıştı. Bu dönemde de birçok şirket ve kurum NFT desteklerini açıklamıştı. Fakat aylar içerisinde özellikle de ağı piyasasıyla beraber yeteri ilginin düşmesi ve piyasalara uygulanan regülatif hareketlerin sonucunda birçok kurum yeni düzenlemeler yapmak durumunda kaldı. Son haber ise X’ten geldi. 

X platformunda yeni yapılan bir güncellemeye göre, premium aboneler artık NFT’lerini profil fotoğrafı olarak yükleyemeyecek.

  • Artık uzun zamandır beklenilen ve piyasada tekrar yükseliş hareketini tetikleyen BitcoinETF onaylandıktan sonra gözler şirketlere ve şirketlerin hisselerine çevrildi. Özellikle beklentinin karşılanmasıyla beraber geri çekilmeler gözlenmeye başladı. Bunun bir örneği ise 👇

MicroStrategy, Wall Street’te yılın ilk işlem gününde hisse başına 727,77 dolara kadar yükseldi ve ardından satış baskısıyla karşılaştı.

💥 En dikkate değer kayıpları, Bitcoin ETF’lerinin ilk işlem günü olan 11 Ocak’ta yaşadı.

📉 MSTR günü 589,99 dolardan açtı ve 12 Ocak’ta %19 kayıpla hisse başına 485,53 dolardan kapattı.

Haftalık Investing Ekonomik Takvim

Haftalık Investing Ekonomik Takvim

15.01.2024, Pazartesi

  • USD, ABD — Martin Luther King Jr. Günü sebebiyle tüm gün piyasalar tatil.

16.01.2024, Salı

  • EUR, saat 10.00’da Almanya – Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Aylık) verisi açıklanacak. Beklenti: %0,10

17.01.2024, Çarşamba

  • CNY, saat 05.00’da Çin – Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) (Yıllık) verisi açıklanacak. Beklenti: %5,20
  • GBP, saat 10.00’da Birleşik Krallık – Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) verisi açıklanacak. Beklenti: %3,80
  • EUR, saat 13.00’da Euro Bölgesi – Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) verisi açıklanacak. Beklenti: %2,90
  • USD, saat 16.30’da ABD – Çekirdek Perakende Satışlar (Aylık) verisi açıklanacak. Beklenti: %0,20
  • USD, saat 16.30’da ABD – Perakende Satışlar (Aylık) verisi açıklanacak. Beklenti: %0,40

18.01.2024, Perşembe

  • USD, saat 16.30’da ABD – İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları verisi açıklanacak. Beklenti: 204K
  • USD, saat 16.30’da ABD – Philadelphia Fed İmalat Endeksi verisi açıklanacak. Beklenti: -6,9
  • USD, saat 19.00’da ABD – Ham Petrol Stokları verisi açıklanacak.

19.01.2024, Cuma

  • USD, saat 18.00’da ABD – Mevcut Ev Satışları verisi açıklanacak. Beklenti: 3,83M

Haftalık Kripto Varlık Takvimi

15.01.2024, Pazartesi

  • Fetch.ai (FET), 8 Ocak 2024 12:00 UTC’de ana ağ yükseltmesi gerçekleşecek. Ağda geçici bir kesinti yaşanabilir. 

16.01.2024, Salı

  • Uniswap (UNI) Kilit Açılımı: 8.33 Milyon UNI

18.01.2024, Perşembe

  • Axie Infinity (AXS) Kilit Açılımı: 3.4 Milyon AXS
  • Lido DAO (LDO) Kilit Açılımı: 7.92 Milyon LDO

21.01.2024, Pazar

  • Injective (INJ) Kilit Açılımı: 3.6 Milyon INJ

Teknik Analiz: ÖRNEK BİR İŞLEM PLANINI

ÖRNEK BİR İŞLEM PLANINI

🎯 Piyasada sıklıkla karşılaşılan ÖRNEK BİR İŞLEM PLANINI inceliyoruz.

👉 Kar Alım noktaları neresidir?

👉 Zarar Durdur (Stop Loss) nerelerde oluşur?

👉 Piyasada ne şekilde işlemler oluşabilir?

⭐ Sizler de incelediğiniz grafiklerde kolaylıkla uygulayabilirsiniz.

Güncel On-Chain Verileri

LookIntoBitcoin verilerine göre:

  • Her hafta gelenekselleşen analizimiz olan Bitcoin Altın Oran’a göre hedef seviyeleri inceleyelim.

En son Mart 2023’de sarı çizgi ile eş seviyeye gelip sonraki fiyat seviyelerinde sarı seviyenin üzerinde dalgalanma göstermiştir. Şu anki seviyelere bakacak olursak yeşil seviyenin altında paralel bir fiyatlanma gözleniyor. Özellikle yeşil rengi yani biriktirme seviyesini temsil eden 48.267$ direnci yukarı yönlü kırılırsa bir sonraki büyüme serisi olan kırmızı yani 60.334$ direncine doğru hareketlilik gözlenebilir.

Bitcoin Altın Oran Çarpanı

Altın Oran Çarpanı, fiyatın orta ve uzun vadeli zaman dilimlerinde nasıl davranabileceğini anlamak için Bitcoin’in benimsenme eğrisini ve piyasa döngülerini araştıran bir Bitcoin grafiğidir.

Bunu yapmak için, fiyat hareketlerine karşı potansiyel direnç alanlarını belirlemek amacıyla Bitcoin fiyatının 350 günlük hareketli ortalamasının (350DMA) katlarını kullanır. Not: Katlar, gün sayısı yerine 350DMA’nın fiyat değerleridir.

🟡 Sarı Çizgi: Genellikle Altın Oran’ın temel seviyelerini temsil eder. Bu seviyeler, fiyat hareketinin potansiyel destek veya direnç noktalarını belirlemede kullanılabilir. Sarı çizgi genellikle bu temel seviyeleri gösterir ve fiyatın bu seviyelere çekilip çekilmediğini değerlendirmek için kullanılabilir.

🔴 Kırmızı Çizgi: Sarı çizgiyle birlikte kullanılan bir diğer çizgi de kırmızı çizgidir. Bu çizgi genellikle Altın Oran’ın bir çarpanının iki katı olarak belirlenir. Yani, fiyatın bu çizgiye yaklaşması veya bu çizgiyi geçmesi, daha güçlü bir fiyat hareketinin başlaması anlamına gelebilir.

🟣 Mor Çizgi: Mor çizgi genellikle Altın Oran’ın bir başka katının temsilcisidir. Bu seviye de fiyatın potansiyel destek veya direncini belirlemede kullanılır. Fiyatın mor çizgiye ulaşması veya bu seviyeyi geçmesi, güçlü bir fiyat değişimini gösterebilir.

Glassnode verilerine göre:

  • Glassnode verilerine göre, 12 Ocak’ta önemli miktarda 88,000 BTC (3.75 milyar dolar) zararla satıldı.
  • Bitcoin ağı üzerindeki borsalara yapılan yatırma ve çekme işlemlerinin, son 30 gün içinde toplamda 4.07 milyar dolarlık bir akışla arttığını göstermektedir.
Bitcoin Borsa Akış Hacmi

Sadece 183 işlem gününü baz aldığımızda bile daha büyük bir Borsa Akış Hacmi kaydedildiğini gözlemleyebiliyoruz. Bu durumda aslında yatırımcıların kripto borsalarda işlem yapma ve varlıklarını alım satım yapma eğiliminde olduklarına işaret ederken, yatırımcı spekülatif aktivitesindeki artışı vurguluyor.

Net Akış Tablosu

Net Akış Tablosu

İtibari, stabil ve kripto para birimlerinin kendi aralarındaki akışlarını incelediğimizde özellikle hangi ülkelerin vatandaşları ne kadarlık miktarlarda işlemlere giriş yapıyor, hangi para birimleri arasında transferlerde artış gözleniyor gibi bilgilere ulaşabiliyoruz.

Tabii ki tüm borsalardan alınmış verileri kapsayamadığı için sadece örnek teşkil edebilecek yorumlarda bulunabiliyoruz.

  • USD, KRW, TRY, EUR ve JPY para birimleri en yüksek satın alım net akış miktarlarından en düşük satın alım net akış miktarlarına doğru sıralanmaktadır.
  • Son 24 saatlik akışlara göre TRY üzerinden toplamda 60.1 milyon dolarlık USDT gerçekleştirildi.
  • Son 24 saatlik akışlara göre KRW üzerinden toplamda 292 milyon dolarlık transferler gerçekleştirildi. Geçen haftaya göre 10’da 1’i oranında düşüş gösteriyor. 
Satış Akış Tablosu
  • Bitcoin’den itibari para ve stabil coinlere geçişi incelersek toplam 3.1 milyar dolarlık bir akış gözlenmektedir. 
  • USDT’den TRY’ye satış akışlarını incelersek toplam 46.1 milyon dolarlık bir akış gözlenmektedir.

Toplam Likidasyon Verileri

24 Saatlik Toplam Likidasyon Verileri
  • Son 24 saat içerisinde 52.247 yatırımcı tasfiye oldu.
  • Toplam tasfiye miktarı ise 124.17 milyon dolara ulaştı.
  • Tekte en büyük Liq olan emir 3.91 Milyon dolarlık emir ile OKX — ETH-USD-SWAP‘de gerçekleşti.
  • Son 24 saatlik veriler ışığında en büyük tasfiye 32.04 milyon dolar ile BTC’de gerçekleşirken; sırasıyla 24.51 milyon dolar ile ETH 2. sırada, 9.70 milyon dolar ile SOL 3. sırada, 4.51 milyon dolarla XAI 4. sırada, 3,66 milyon dolar ile ORDI 5. sırada yer almaktadır.

Bitcoin Dominans Analizi

Bitcoin Dominans Analizi

Yukarıdaki görselde yer alan analizler özellikle kısa vadeli işlemler için geçerlidir. Anlık veriler ışığında yukarıdaki tabloyu sizler de işlemleriniz öncesinde değerlendirebilirsiniz.

Burada ilk önce ‘Bitcoin Dominans’ verisine bakıyoruz ve yönü belirliyoruz. Daha sonrasında Bitcoin fiyatını inceleyip tekrar yönü belirliyoruz. Çıkan sonuca göre altcoinlerde kısa vadeli işlemler açısından fiyat yönü hakkında bilgi alıyoruz.

Bu veriler her daim kesin sonuç vermese de analizleriniz ve işlemleriniz öncesinde değerlendirilebilir.

Tabloyu aktif kullanabilmek için TradingView verilerini inceliyorum. (Saat: 17.55) Günlük Periyotta 👇

  • Bitcoin Dominans %0,05 oranında Düşüş’te
  • Bitcoin Fiyatı %1,25 oranında Yükseliş’te
  • O halde ilerleyen süre içerisinde Altcoinlerde Bitcoin’e nazaran daha hızlı yükselişler gözlenebilir. Bu süreç içerisinde özellikle dominansın yönünü de takip etmek gerekir.

⚠️ Bitcoin fiyatı tekrar düşüşe geçer ve dominans düşüşe devam ederse yine altcoinlerde Bitcoin’e nazaran daha yatay hareketlilik gözlenebilir.

⭐ Hafta içerisinde bu tabloyu kullanarak analizlerinizi değerlendirebilirsiniz.

Uyarı: Bu bültende yer alan her türlü bilgi, veri ile haberin doğruluğunu ve yeterli olduğunu garanti etmemektedir. Eksik bilgi, güncelleme ve herhangi hatalı bilgi de ortaya çıkabilecek zararlardan sorumluluk kabul etmemektedir. Bültendeki bilgiler hiçbir şekil ve surette ön ihtar ve/veya ön ihbara gerek kalmaksızın değiştirebilir ya da yayından kaldırabilir. Kripto para piyasaları hakkında genel bir bilgi vermek amacıyla hazırlanan bu bültendeki veri ve bilgiler hiçbir şekilde bu bültenin herhangi bir taahhüdünü kapsamamakla beraber tüzel/gerçek kişiler tarafından alınacak karar ve riskler bu kişilere ait olacaktır. Bültende yer alan analizlerin hiçbir surette yeterliliği ve doğruluğu garanti edilmemektedir. Oluşabilecek zarardan da sorumlu olmamakla beraber oluşabilecek herhangi bir zarar talep edilemez. Bülten’de yer alan yazılar asla yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Sadece piyasalara ilişkin genel bir bilgi ve yorum içerir. Bültendeki yazıları izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır.