Piyasa Görüşü

Geçtiğimiz hafta, kripto varlık dünyasında dikkat çeken olaylardan biri Bitcoin Spot ETF’ler arasındaki hareketlilikti. BlackRock ve Fidelity gibi dev şirketlere ait Bitcoin spot ETF’leri büyük talep görürken, Grayscale’in Bitcoin Trust (GBTC) fonunda önemli çıkışlar yaşandı. 

16 Ocak’ta Grayscale’in, Coinbase’e 9.000 Bitcoin transfer etmesiyle beraber yatırımcılardaki panik satışlarında da artış gözlendi. Özellikle hafta sonuna kadar ki işlemleri baz aldığımızda Bitcoin spot ETF’leri toplamda 4 milyar dolarlık giriş elde ederken, 2.8 milyar dolarlık çıkışla toplamda ETF’lere 1.2 milyar dolarlık net giriş gözlendi.

Fakat ETF’lere yatırımların hız kazanacağı dönemlerde piyasada yaşanan satış baskıları hem yeni yatırımcıları hem de ETF’leri destekleyen şirketleri zor duruma soktu. 

Bu haftaki ETF gündemimize gelecek olursak yine bu haftada ETF haberleri ile devam edeceğiz. Fakat bu haftaki odağımız Bitcoin ETF’leri değil. Aksine gündeme gelmeye başlayan diğer ETF haberlerine objektifimizi çeviriyoruz. 

Bloomberg ETF analisti Eric Balchunas, Mayıs ayında bir Spot Ethereum ETF’sinin onaylanma olasılığının %70 olmasını beklediğini söyledi.

Spot BTC ETF’lerine onayın çıkmasıyla birlikte yatırımcıların odağı şimdi de ETH’ye yöneldi. Spot Ethereum ETF onayları için ise bu seferki beklenen tarih ise 23 Mayıs!

Peki bu tarih nereden geliyor?

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonunun (SEC) ARK 21 Shares’in spot Ethereum (ETH) borsa yatırım fonunu (ETF) kararı için son tarih 23 Mayıs. Ancak JPMorgan, SEC’in Spot Ethereum ETF’sinin Mayıs ayına kadar onaylama olasılığını %50’den de az olduğunu düşünüyor.

Yatırımcılar şunu düşünebilir Bitcoin ETF haberleri ile büyük bir beklenti oluştu ve fiyatta da asıl yükseliş hareketi bu haberlerin etkisiyle yaşandı…

Bu düşünce Spot Ethereum ETF’lerini de etkisi altına alır mı tartışılır. Çünkü elimizde her zaman söylediğimiz gibi ‘beklenti fiyatlanır, gerçekleşme ile satılır’ düşüncesi bulunduğu için Bitcoin ETF onayıyla da bu hareketlilik yaşandı. ETF’nin ilk listelenmesi analistlerin de sürekli üzerinde durduğu 10 Ocak tarihinde gerçekleşti ve Bitcoin’in fiyatı oany ile beraber zirve noktasından %12 oranında satışla karşılaştı. Artık elimizde tarihsel manada ders alınabilecek bir örnek olduğu için de Ethereum ETF’inin Bitcoin gibi bir hareketlilik yapması da beklenmeyecektir. 

Hiç onaylanmayabilir gibi düşünceler içerisine giren yatırımcılarda olabilir tabii ki… Fakat, SEC’in geçen Ekim ayında Ethereum vadeli ETF’ini onaylaması da aslında en azında Spot onaylar için bir beklenti oluşturuyor. 

Kripto Varlık Alanında Gelişmeler

  • 2022 yılında kripto para piyasasını çökerten TerraUSD (UST) stablecoin’inin arkasındaki şirket olan Terraform Labs Pte Ltd (TFL), Amerika Birleşik Devletleri’nin Delaware kentinde iflas başvurusunda bulundu. (coingape)
  • FTX’in Kasım ayında yaptığı bir başvuru da bazı veriler ortaya çıkmıştı. Bu verilere göre de FTX’in 25 Ekim itibarıyla 597 milyon dolar değerinde 22,3 milyon GBTC hissesine sahip olduğu ortaya çıktı. Aynı hisseler bugünün fiyatıyla 798 milyon dolar değerinde olacaktı.

Günlerdir GBTC hisselerindeki çıkışlar ele alındığında ise Grayscale Bitcoin Trust’tan (GBTC) 1 milyar dolarlık çıkışların ana aktörünün FTX olabileceği yönünde de iddialar ortaya atıldı. (cryptopotato)

  • ETF piyasasında daha boğayı yaşayamadan erken bir ayı dönemi ile kaşılaşıldı. Mali yorumcu Peter Schiff’e göre Bitcoin ETF’lerinin zirveden %20’lik düşüşü sonrasında ETF’ler de en çok kaybeden %32’lik düşüşle Fidelity’nin FBTC’si oldu. (coinedition)
  • BTC ETF işlemlerinin 7. gününde de çıkışlar devam ediyor. En son bildirilen miktara göre ise son gün 76 milyon dolarlık net çıkış gözlendi.

Grayscale tarafında hala sert çıkış hareketleri gözlense de hala yüklü girişlerin olduğu da aşikar. Genel olarak incelediğimizde ise GBTC çıkışları eklendiği halde bile toplam girişin 1,1 milyar dolardan fazla olduğu gözlenmektedir. (cointelegraph)

  • Binance ile SEC arasında sular durulmuyor 😱

22 Ocak Pazartesi günü yapılan duruşmada, ABD Columbia Bölgesi Bölge Mahkemesinden Yargıç Amy Berman Jackson, SEC’den sanal tokenlarla ilgili menkul kıymet olarak kabul ettiği sınıra ilişkin net bir tanım sağlamasını talep etti. (coingape)

Güncel On-Chain Verileri

LookIntoBitcoin verilerine göre:

  • Bitcoin fiyatında her ne kadar satış baskıları gözlense de altın oran çarpanına göre beklenen seviyelerde de yükseliş göze çarpmaktadır.

Şu anki fiyat hareketlilik seviyelerini inceleyecek olursak yeşil seviyenin altında bir fiyatlanma gözleniyor. Özellikle yeşil rengi yani biriktirme seviyesini temsil eden 48.952$ direnci yukarı yönlü kırılırsa bir sonraki büyüme serisi olan kırmızı yani 60.334$ direncine doğru hareketlilik gözlenebilir.

Bitcoin Altın Oran Çarpanı

Fakat tabloda da gözlendiği üzere aşağı yönlü bir hareketlilik göze çarpmaktadır. Özellikle siyah daire içerisine alınmış alanı incelersek benzerlikler dikkat çekmektedir.

Özellikle Bitcoin ETF’i sonrası bazı analistler hedef seviyelere değinmişlerdi. Hatta geçtiğimiz haftalardaki bültenimizde değindiğimiz haberleri tekrar incelersek 👇

Matrixport, 2 Ocak Salı tarihli raporunda, SEC’in bekleyen ETF başvurularını reddetmesi durumunda Bitcoin’in 36 bin dolara kadar düşebileceğini iddia etmişti.

CryptoQuant analistlerine göre Bitcoin ETF onay haberleriyle beraber Bitcoin’de yeni bir satış dalgası gözlenebilir, yorumunda bulundu. Ayrıca analistlere göre, Bitcoin’in kısa vadeli sahiplerinin gerçekleşen fiyatı (satın alma fiyatı) olan 32,000 dolar seviyesine kadar düşebileceği konusunda görüş belirtti.

Bu sebeple de sarı bölge hala takip içerisine alınabilir. 

Altın Oran Çarpanı, fiyatın orta ve uzun vadeli zaman dilimlerinde nasıl davranabileceğini anlamak için Bitcoin’in benimsenme eğrisini ve piyasa döngülerini araştıran bir Bitcoin grafiğidir.

🟡 Sarı Çizgi: Genellikle Altın Oran’ın temel seviyelerini temsil eder. Bu seviyeler, fiyat hareketinin potansiyel destek veya direnç noktalarını belirlemede kullanılabilir. 

🔴 Kırmızı Çizgi: Bu çizgi genellikle Altın Oran’ın bir çarpanının iki katı olarak belirlenir. Yani, fiyatın bu çizgiye yaklaşması veya bu çizgiyi geçmesi, daha güçlü bir fiyat hareketinin başlaması anlamına gelebilir.

🟣 Mor Çizgi: Bu seviye fiyatın potansiyel destek veya direncini belirlemede kullanılır. Fiyatın mor çizgiye ulaşması veya bu seviyeyi geçmesi, güçlü bir fiyat değişimini gösterebilir.

Glassnode verilerine göre:

  • Glassnode’nun raporuna göre, mevcut Bitcoin arzının kar oranı (7 günlük hareketli ortalama) %83.55 oranına tekabül etmektedir. 

Net Akış Tablosu

Net Akış Tablosu

İtibari, stabil ve kripto para birimlerinin kendi aralarındaki akışlarını incelediğimizde özellikle hangi ülkelerin vatandaşları ne kadarlık miktarlarda işlemlere giriş yapıyor, hangi para birimleri arasında transferlerde artış gözleniyor gibi bilgilere ulaşabiliyoruz.

Tabii ki tüm borsalardan alınmış verileri kapsayamadığı için sadece örnek teşkil edebilecek yorumlarda bulunabiliyoruz.

  • USD, KRW, EUR, TRY ve JPY para birimleri en yüksek satın alım net akış miktarlarından en düşük satın alım net akış miktarlarına doğru sıralanmaktadır.
  • Son 24 saatlik akışlara göre TRY üzerinden toplamda 62.6 milyon dolarlık USDT gerçekleştirildi.
  • Son 24 saatlik akışlara göre KRW üzerinden toplamda 319.5 milyon dolarlık transferler gerçekleştirildi. 
Satış Akış Tablosu
  • Bitcoin’den itibari para ve stabil coinlere geçişi incelersek toplam 4.7 milyar dolarlık bir akış gözlenmektedir.
  • USDT’den TRY’ye satış akışlarını incelersek toplam 49.3 milyon dolarlık bir akış gözlenmektedir.

Toplam Likidasyon Verileri

24 Saatlik Toplam Likidasyon Verileri
  • Son 24 saat içerisinde 79.226 yatırımcı tasfiye oldu.
  • Toplam tasfiye miktarı ise 212.78 milyon dolara ulaştı.
  • Tekte en büyük Liq olan emir 5.00 Milyon dolarlık emir ile Bybit — BTCUSDH24‘de gerçekleşti.
  • Son 24 saatlik veriler ışığında en büyük tasfiye 63.53 milyon dolar ile BTC’de gerçekleşirken; sırasıyla 51.29 milyon dolar ile ETH 2. sırada, 12.57 milyon dolar ile SOL 3. sırada, 5.16 milyon dolarla UMA 4. sırada, 3.57 milyon dolar ile ORDI 5. sırada yer almaktadır.

Bitcoin Dominans Analizi

Bitcoin Dominans Analizi

Yukarıdaki görselde yer alan analizler özellikle kısa vadeli işlemler için geçerlidir. Anlık veriler ışığında yukarıdaki tabloyu sizler de işlemleriniz öncesinde değerlendirebilirsiniz.

Burada ilk önce ‘Bitcoin Dominans’ verisine bakıyoruz ve yönü belirliyoruz. Daha sonrasında Bitcoin fiyatını inceleyip tekrar yönü belirliyoruz. Çıkan sonuca göre altcoinlerde kısa vadeli işlemler açısından fiyat yönü hakkında bilgi alıyoruz.

Bu veriler her daim kesin sonuç vermese de analizleriniz ve işlemleriniz öncesinde değerlendirilebilir.

Tabloyu aktif kullanabilmek için TradingView verilerini inceliyorum. (Saat: 10.30) Günlük Periyotta 👇

  • Bitcoin Dominans %0,05 oranında Yükseliş’te
  • Bitcoin Fiyatı %0,70 oranında Yükseliş’te
  • O halde ilerleyen süre içerisinde Altcoinlerde Bitcoin’e nazaran geri çekilmeler gözlenebilir. Bu süreç içerisinde özellikle dominansın yönünü de takip etmek gerekir.

⚠️ Bitcoin fiyatı yükselişe devam eder ve dominansta düşüş tekrar başlarsa yine altcoinlerde Bitcoin’e nazaran daha hızlı yükselişler gözlenebilir.

⭐ Hafta içerisinde bu tabloyu kullanarak analizlerinizi değerlendirebilirsiniz.

Uyarı: Bu bültende yer alan her türlü bilgi, veri ile haberin doğruluğunu ve yeterli olduğunu garanti etmemektedir. Eksik bilgi, güncelleme ve herhangi hatalı bilgi de ortaya çıkabilecek zararlardan sorumluluk kabul etmemektedir. Bültendeki bilgiler hiçbir şekil ve surette ön ihtar ve/veya ön ihbara gerek kalmaksızın değiştirebilir ya da yayından kaldırabilir. Kripto para piyasaları hakkında genel bir bilgi vermek amacıyla hazırlanan bu bültendeki veri ve bilgiler hiçbir şekilde bu bültenin herhangi bir taahhüdünü kapsamamakla beraber tüzel/gerçek kişiler tarafından alınacak karar ve riskler bu kişilere ait olacaktır. Bültende yer alan analizlerin hiçbir surette yeterliliği ve doğruluğu garanti edilmemektedir. Oluşabilecek zarardan da sorumlu olmamakla beraber oluşabilecek herhangi bir zarar talep edilemez. Bülten’de yer alan yazılar asla yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Sadece piyasalara ilişkin genel bir bilgi ve yorum içerir. Bültendeki yazıları izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır.