Piyasa Görüşü

Geçen haftada değindiğimiz üzere Bitcoin ETF gelişmelerini hala takip etsekte gözler Ethereum ETF haberlerine çevrildi. Özellikle ETF onayı sonrası piyasada yaşanan yüzde 20’ye varan geri çekilmenin ardından ETF’lere bakışta olumlu hava kısa vadeli hareketlilik adına biraz daha olumsuza doğru kaymaya başladı. 

Son haberler doğrultusunda, Bitcoin ETF’nin başarılı bir şekilde piyasaya sürülmesine rağmen, SEC’in Ethereum ETF’nin onaylanması konusunda kendi içerisinde olumsuz bakan kişilerin de olduğu yönünde bilgi akışları sağlanıyor. Komisyona yakın kaynaklar teklife yönelik “kesinlikle hayır” düşüncesinin hakim olduğunu da belirtiyor. 

Peki hiç iyimser bakabileceğimiz bir haber akışı yok mu?

Elbette var. Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu’nun (CFTC) Ethereum’u ‘emtia’ olarak sınıflandırması, Spot Ethereum ETF beklentilerini arttırıyor. 

‘Emtia’ olarak adlandırmasındaki önem ne peki?

Ethereum’un finansal piyasalarda ve yatırım ürünlerinde daha geniş bir yasal tanıma ulaşmasını ve kabul görmesini hızlandırmaktadır. Ethereum’un ‘emtia’ olarak sınıflandırılması, onu diğer emtialar gibi işlem gören ve ticaret konu edilen bir varlık olarak tanımlar. Bu durum, Ethereum’un daha önce belirsiz veya tartışmalı olan hukuki statüsünü netleştirmektedir. Bu sayede de yatırımcılar için daha güvenli bir yatırım ortamı sağlayabilir.

Bir başka iyimser neden ise, SEC’e karşı Ripple’ın kazandığı zaferdir.

🔸XRP’nin SEC davasını kazanması, kripto varlık piyasasındaki düzenleyici belirsizliğin azaldığına işaret etmektedir. 

🔸Mahkemenin Ripple’ın menkul kıymet olmadığı yönünde karar çıkarması, kripto paraların yasal statüsüne ilişkin önemli bir örnek teşkil etmektedir.

👉 Ethereum’un ‘emtia’ olarak sınıflandırılması ve benzer şekilde düzenlenmesi, bu tür hukuki kararların kripto para piyasasında daha fazla kabul görmesine ve bu sayede de yatırımcı güveninin artmasına yardımcı olabilir.

Peki ETF gelişmelerinin piyasaya olan yansımalarını incelersek, BlackRock’un ilk ETF başvurusundan bu yana Bitcoin’in piyasa değeri %68,8 artarken, genel altcoin piyasa değeri de %68,9 arttı. Aslında ortalama bir değerlendirme yaparsak birbirine neredeyse paralel fiyatlandığını görebilirsiniz.

Piyasanın bu denli ivme kazanması da Ekim ayının ortalarına tekabül ediyor. Neredeyse son 4 aylık periyotta hem çok volatil hem de hızlı bir yükseliş gösteren bir piyasa hareketi izledik.

Kripto Varlık Alanında Gelişmeler

  • ABD Hazine Bakanlığı Dış Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC), 7 Ekim’de İsrail’e düzenlenen terör saldırısından bu yana Hamas’a yönelik beşinci yaptırım paketini uygulamaya koydu.

 ABD Hazine Bakanlığı Dış Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC), Hamas’ın kripto transferleri de dahil olmak üzere fon transferlerinde yer alan mali işlemleri hedef alıyor. (crypto.news)

  • Emtia Vadeli İşlemler ve Ticaret Komisyonu (CFTC) Başkanı Rostin Benham, çok kısa bir süre önce onaylanan spot Bitcoin ETF’leri hususundaki endişeleri dile getirdi. Kripto varlıkları düzenlemek için yeni mevzuat çağrısında bulundu.

Açıklamalar, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun milyarlarca dolar değerinde ticaret faaliyetleri ile devam eden ilk spot Bitcoin ETF grubunu onaylamasının ardından geldi.

Her ne kadar Spot Bitcoin ETF’leri onaylanmış olsa da SEC tarafında hala Bitcoin’e karşı olumlu bir görüş gelişmiş değil. 

SEC Başkanı Gary Gensler’in onayların ardından yaptığı açıklamada, “Bugün belirli Spot Bitcoin ETP hisselerinin listelenmesini ve alım satımını onaylamış olsak da, Bitcoin’i onaylamadık. Yatırımcılar, Bitcoin ve değeri kriptoya bağlı olan ürünlerle ilgili sayısız risk konusunda dikkatli olmalı.” hususlarına değindi.

Gensler ayrıca yatırımcıları kripto varlık yatırımının piyasa riski, dolandırıcılık ve uyumsuzluk gibi riskleri konusunda da uyardı. (cryptodaily)

  • Bilinmeyen cüzdanlardaki hareketlilik son günlerde artış gösterdi. 26 Ocak, cuma günü bilinmeyen iki cüzdan arasında 7.000 BTC (280 Milyon Dolar) transferi yapıldı. 

Birkaç yıl öncesinde böyle bir transfer olsaydı büyük ihtimalle piyasada çok hızlı bir fiyat reaksiyonu görülebilirdi. Fakat piyasada kurumsalların bu denli hakimiyeti varken ancak bilinen borsa cüzdanlarına yapılan transferlerin fiyat üzerinde etkisi görülebilir. (u.today)

  • İflas eden kripto varlık hedge fonu Three Arrows Capital’in kurucu ortağı Su Zhu, geçen ay serbest bırakıldıktan sonra Singapur hapishanesinde geçirdiği zamanın “keyifli” olduğunu söyledi. (yahoo.finance)
  • CoinDesk’in son raporuna göre, Cuma günü BlackRock iShares Bitcoin ETF (IBIT), yakın zamanda piyasaya sürülen ve yönetim altındaki varlıklarda (AUM) 2 milyar dolara ulaşan ilk Spot Bitcoin ETF’i oldu. (Dlnews)
  • Uluslararası Enerji Ajansı, kripto madenciliği ve yapay zekadan kaynaklanan elektrik tüketiminin 2026 yılına kadar iki katartacağını, kripto ve ilgili faaliyetlerin Japonya’nın enerji kullanım seviyesine ulaşacağını öngörüyor.

Rapora göre, 2022 yılında dünya genelinde veri merkezleri, kripto paralar ve yapay zeka (AI) yaklaşık olarak 460 TWh elektrik tüketti. Bu miktar, toplam küresel elektrik talebinin neredeyse %2’sine tekabül ediyor. 

2022’de kripto paralar yaklaşık 110 TWh elektrik tüketti ve küresel yıllık elektrik talebinin %0.4’ünü oluşturdu, bu da Hollanda’nın toplam elektrik tüketimi kadar.

Veri merkezleri, dijitalleşmeyi destekleyen altyapının önemli bir parçasıdır ve çalışmalarını sürdürebilmek için elektrik altyapısına ihtiyaç duyarlar. Hızla artan dijital veri miktarı, bu verileri işlemek ve depolamak için veri merkezlerinin büyümesini ve gelişimini gerektirir. Veri merkezlerindeki elektrik talebi, genellikle iki süreçten kaynaklanır: Hesaplama işlemleri veri merkezinin elektrik tüketiminin %40’ını oluştururken, kararlı işlem verimliliği için gerekli olan soğutma ihtiyacı da yaklaşık olarak %40’ını oluşturur. Geriye kalan %20, diğer ilgili BT ekipmanlarından kaynaklanır.

Detaylar için yakında bir analiz paylaşılacak.🍀

  • Bloomberg ETF analisti James Seyffart’ın son paylaşımlarına göre, BlackRock’un Spot Bitcoin ETF’si (IBIT) piyasaya sürülmesinden bu yana ilk kez işlem hacmi açısından Grayscale Bitcoin Trust’ı (GBTC) geride bıraktı.

BlackRock’un Spot Bitcon ETF hacminin GBTC’nin ilk kez üzerine çıkması, piyasaya sürülmesinden bu yana 5 milyar doların üzerinde çıkışa sahip olan Grayscale’in ETF’sine yönelik çıkışlarda da yavaşlamaya işaret etmektedir. (nasdaq)

  • IntoTheBlock verilerine göre, Bitcoin balinalarının cüzdan büyüklüğünde artış göze çarpmaya devam ediyor. 

2024 yılı itibariyle, Bitcoin balinaları varlıklarına yaklaşık 3 milyar dolar eklediler, bu da yaklaşık 76.000 BTC’ye denk geliyor. 

Son bir aylık periyotta daha Bitcoin sahipliğini analiz ettiğimizde, aşağıdaki değişiklikler ortaya çıkmaktadır. 👇

🔸 0–0.001 BTC’ye sahip hesaplar %1.02 arttı

🔸 0.001–0.01 BTC arasında olan hesaplar %1.90 azaldı.

🔸 0.01–0.1 BTC arasında olan hesaplar %1.36 azaldı. 

🔸 Balinalarda ise, 10K-100K BTC’ye sahip hesaplar %2.88 büyüme yaşadı. (u.today)

LookIntoBitcoin verilerine göre:

  • Bitcoin fiyatında son bir haftalık hareketlilikte büyük bir volatilite yani oynaklık gözlendi. Bu sebeple de tasviye oranlarında da ciddi bir artış gözlendi. Bitcoin Altın Oran Çarpanına göre, Bitcoin ise biriktirme yani yeşil ile belirtilen 49.640$ direncinin altında fiyatlanıyor. 
Bitcoin Altın Oran Çarpanı

Altın Oran Çarpanı, fiyatın orta ve uzun vadeli zaman dilimlerinde nasıl davranabileceğini anlamak için Bitcoin’in benimsenme eğrisini ve piyasa döngülerini araştıran bir Bitcoin grafiğidir.

Bunu yapmak için, fiyat hareketlerine karşı potansiyel direnç alanlarını belirlemek amacıyla Bitcoin fiyatının 350 günlük hareketli ortalamasının (350DMA) katlarını kullanır. Not: Katlar, gün sayısı yerine 350DMA’nın fiyat değerleridir.

🟡 Sarı Çizgi: Genellikle Altın Oran’ın temel seviyelerini temsil eder. Bu seviyeler, fiyat hareketinin potansiyel destek veya direnç noktalarını belirlemede kullanılabilir. Sarı çizgi genellikle bu temel seviyeleri gösterir ve fiyatın bu seviyelere çekilip çekilmediğini değerlendirmek için kullanılabilir.

🔴 Kırmızı Çizgi: Sarı çizgiyle birlikte kullanılan bir diğer çizgi de kırmızı çizgidir. Bu çizgi genellikle Altın Oran’ın bir çarpanının iki katı olarak belirlenir. Yani, fiyatın bu çizgiye yaklaşması veya bu çizgiyi geçmesi, daha güçlü bir fiyat hareketinin başlaması anlamına gelebilir.

🟣 Mor Çizgi: Mor çizgi genellikle Altın Oran’ın bir başka katının temsilcisidir. Bu seviye de fiyatın potansiyel destek veya direncini belirlemede kullanılır. Fiyatın mor çizgiye ulaşması veya bu seviyeyi geçmesi, güçlü bir fiyat değişimini gösterebilir.

Net Akış Tablosu

Net Akış Tablosu

İtibari, stabil ve kripto para birimlerinin kendi aralarındaki akışlarını incelediğimizde özellikle hangi ülkelerin vatandaşları ne kadarlık miktarlarda işlemlere giriş yapıyor, hangi para birimleri arasında transferlerde artış gözleniyor gibi bilgilere ulaşabiliyoruz.

Tabii ki tüm borsalardan alınmış verileri kapsayamadığı için sadece örnek teşkil edebilecek yorumlarda bulunabiliyoruz.

  • USD, KRW, TRY, EUR ve JPY para birimleri en yüksek satın alım net akış miktarlarından en düşük satın alım net akış miktarlarına doğru sıralanmaktadır.
  • Son 24 saatlik akışlara göre TRY üzerinden toplamda 52.7 milyon dolarlık USDT gerçekleştirildi.
  • Son 24 saatlik akışlara göre KRW üzerinden toplamda 283.5 milyon dolarlık transferler gerçekleştirildi. 
Satış Akış Tablosu
  • Bitcoin’den itibari para ve stabil coinlere geçişi incelersek toplam 3.2 milyar dolarlık bir akış gözlenmektedir. 
  • USDT’den Türk Lirasına olan geçişi incelersek toplam 46 milyon dolarlık bir akış gözlenmektedir.

Toplam Likidasyon Verileri

24 Saatlik Toplam Likidasyon Verileri
  • Son 24 saat içerisinde 36.027 yatırımcı tasfiye oldu.
  • Toplam tasfiye miktarı ise 114.59 milyon dolara ulaştı.
  • Tekte en büyük Liq olan emir 2.56 Milyon dolarlık emir ile Binance — ETHUSDT‘de gerçekleşti.
  • Son 24 saatlik veriler ışığında en büyük tasfiye 42.22 milyon dolar ile BTC’de gerçekleşirken; sırasıyla 24.81 milyon dolar ile ETH 2. sırada, 8.27 milyon dolar ile SOL 3. sırada, 4.07 milyon dolarla SUI 4. sırada, 2.79 milyon dolar ile API3 5. sırada yer almaktadır.

Bitcoin Dominans Analizi

Bitcoin Dominans Analizi

Yukarıdaki görselde yer alan analizler özellikle kısa vadeli işlemler için geçerlidir. Anlık veriler ışığında yukarıdaki tabloyu sizler de işlemleriniz öncesinde değerlendirebilirsiniz.

Burada ilk önce ‘Bitcoin Dominans’ verisine bakıyoruz ve yönü belirliyoruz. Daha sonrasında Bitcoin fiyatını inceleyip tekrar yönü belirliyoruz. Çıkan sonuca göre altcoinlerde kısa vadeli işlemler açısından fiyat yönü hakkında bilgi alıyoruz.

Bu veriler her daim kesin sonuç vermese de analizleriniz ve işlemleriniz öncesinde değerlendirilebilir.

Tabloyu aktif kullanabilmek için TradingView verilerini inceliyorum. (Saat: 10.20)

  • Bitcoin Dominans %0,20 oranında Yükseliş’te
  • Bitcoin Fiyatı %0,30 oranında Yükseliş’te
  • O halde ilerleyen süre içerisinde Altcoinlerde Bitcoin’e nazaran geri çekilmeler gözlenebilir. Bu süreç içerisinde özellikle dominansın yönünü de takip etmek gerekir.

⚠️ Bitcoin fiyatı tekrar düşüşe geçer ve dominans yükselişe devam ederse yine altcoinlerde Bitcoin’e nazaran daha sert bir satış baskısı gözlenebilir.

⭐ Hafta içerisinde bu tabloyu kullanarak analizlerinizi değerlendirebilirsiniz.

Uyarı: Bu bültende yer alan her türlü bilgi, veri ile haberin doğruluğunu ve yeterli olduğunu garanti etmemektedir. Eksik bilgi, güncelleme ve herhangi hatalı bilgi de ortaya çıkabilecek zararlardan sorumluluk kabul etmemektedir. Bültendeki bilgiler hiçbir şekil ve surette ön ihtar ve/veya ön ihbara gerek kalmaksızın değiştirebilir ya da yayından kaldırabilir. Kripto para piyasaları hakkında genel bir bilgi vermek amacıyla hazırlanan bu bültendeki veri ve bilgiler hiçbir şekilde bu bültenin herhangi bir taahhüdünü kapsamamakla beraber tüzel/gerçek kişiler tarafından alınacak karar ve riskler bu kişilere ait olacaktır. Bültende yer alan analizlerin hiçbir surette yeterliliği ve doğruluğu garanti edilmemektedir. Oluşabilecek zarardan da sorumlu olmamakla beraber oluşabilecek herhangi bir zarar talep edilemez. Bülten’de yer alan yazılar asla yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Sadece piyasalara ilişkin genel bir bilgi ve yorum içerir. Bültendeki yazıları izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır.