Piyasa Görüşü

🔶Bitcoin (BTC) 42.900$ , Ethereum (ETH) 2.325$ ve XRP 0,5025$ seviyesinde bulunuyor. CoinMarketCap’e göre toplam piyasa değeri 1,65 trilyon dolar.

🔶En büyük 100 kripto para birimi arasında haftanın en çok kazanan üç altcoin’i %26 ile Flare (FLR) , %25 ile Chainlink (LINK) ve %20 ile Pendle (PENDLE) oldu.

🔶Haftanın en çok kaybeden üç altcoin’i %-66 ile Jupiter (JUP) , %-25 ile Manta Network (MANTA) ve %-17 ile Bonk (BONK) oldu.

Geçtiğimiz haftalarda piyasa görüşü köşesinde Bitcoin ETF ve Ethereum ETF konularını ele almıştık. Fakat son günlerde yön biraz daha globaldeki piyasa verilerine doğru çevrilmeye başladı. 

Aklınıza direkt şu soru gelebilir… Bu piyasalar merkeziyetsizliği savunmuyor mu ne alaka ülkelerin siyasi ve ekonomik çatışmaları, diyebilirsiniz. Fakat insanı merkezine alan her konu yatırımcıların psikolojisinde de değişikliğe yol açtığı için hemen hemen her küresel konu bizi ilgilendirecektir. 

Ülkemizde mesela, tüm ekonomik adımları takip ediyoruz. Sonuçta daha regülatif adımlarda tam atılabilmiş değil. 

Globale baktığımızda ise özellikle pandemi sonrası kurulmaya çalışılan yeni düzenin getirdiği zorluklarla mücadele hala sürüyor. Pandemi dönemi bol keseden dağıtılan desteklerin sonuçlarını hala enflasyon ve faiz düzleminde gündemimizde tutmaya devam ediyoruz. 

Özellikle bu açıdan da FED’in açıklamalarını takipte kalacağız. Her ne kadar kurumsalların yoğun yönelimi ile FED haberlerinin piyasaya olan etkisi sıradanlaşsa da regülatif gündem sebebi ile hala takibimizi sürdürüyoruz. 

En yeni haberlere göre ise, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, faiz indirimlerine başlamak için doğru zamanı seçmeye çalıştıklarını belirterek, dikkatli hareket edeceklerini ifade etti. Son yani 4. toplantıda da faizler değiştirilmeyerek 22 yılın zirvesinde kaldı. 

FED başkanı Jerome Powell, Mart’ta faiz indirim beklentisine dair “FED’in Mart ayına kadar faiz indirimi konusunda yeterli güvene sahip olması olası değil” dedi. 

Küresel diğer gelişmelere bakışımızı çevirirsek…

Dünya genelinde ABD ve Avrupa’nın ekonomik baskısı ve gücünü azaltabilmek için yeni güçler ortaya çıkmaya devam ediyor. Özellikle bu hususta da geçmişte askeri olarak harplar yapılırken, yerini daha siber saldırılar almıştı fakat kripto varlıkların hayatımıza girmeyle beraber de yeni finansal düzenler ve ekonomik savaşlarda yolda…

Bildiğiniz üzere BRICS ülkeleri esasında Rusya ve Çin’in birliği ile kurulmuştu. Spn ekonomik ve siyasal dengeleri ele aldığımızda ise dünya da büyük güç savaşları yaşanıyor. 

Son gelen haber akışlarında ise BRICS ülkeleri arasına 1 Ocak 2024’te Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de katıldı. Etkisini arttıran ve artık yeni isminin BRICS + olması beklenen bu güç, finansal açıdan da yeni adımlar atma kararı aldı.

Ekim 2024’te yapılması planlanan 16. BRICS zirvesinde ise yeni bir gündem maddesi bulunuyor. Rusya Merkez Bankası Başkanı “uluslar üstü” bir BRICS derecelendirme kuruluşunu öneriyor.

Ayrıca Rusya’nın ev sahipliğinde yapılacak 16. BRICS zirvesinde önemli konuların da masaya yatırılması bekleniyor. Gündem maddelerine göre ise bu bülten içeriğini de oluşturan dijital ve finansal alanları kapsayan bir dizi yenilikte ortaya çıkıyor. İnternet ağından, yeni finansal özgürlük esaslarına kadar gündemin genişlemesi de bekleniyor.

Sonuç olarak, kripto varlık piyasasında yaşanan gelişmeler, makroekonomik göstergeler ve temel analiz faktörleri yatırımcılar için çeşitli fırsatları ve riskleri beraberinde getiriyor. Ancak, her yatırımcının kendi stratejisini oluşturmadan önce piyasa koşullarını dikkatlice değerlendirmesi ve riskleri anlaması önemlidir. Biz de Radyo Kripto olarak sizlere bir bakış açısı kazandırmak için eğitim tadındaki araştırma içeriklerini her hafta sunmaya devam ediyoruz.

⭐ Haftalık Kripto Varlık Takviminden beklenen gelişmeleri inceleyebilirsiniz ⭐

Kripto Varlık Alanında Gelişmeler

  • Coinpedia, Ocak 2024 NFT Piyasa Raporunu paylaştı. Raporun özet verilerine göre:

🔸Küresel NFT piyasa değeri Ocak 2024’te 193,84 milyar dolara ulaştı.

🔸NFT satışları 2021 yılı Eylül ayındayaklaşık 881 milyon ABD doları ile zirveye ulaşırken, takip eden dönemde sürekli bir düşüş trendi yaşandı.

🔸Ocak 2024 itibariyle 30 günlük toplam satış değeri 11,8 milyon dolar olarak gerçekleşti.

  • Tether 2023’ün son çeyreğinde 2,9 milyar dolarlık rekor net kar açıkladı. Fazla rezervlerini 2,2 milyar dolarlık artışla 5,4 milyar dolara çıkaran Tether, güçlü performansıyla piyasada heyecan yarattı.

Nakit ve nakit benzeri varlıklarla desteklenen tokenlerini yüzde 90 gibi etkileyici bir orana çıkararak likiditeyi koruma hususundaki kararlılığını da vurguladı.

Bugün açıkladığı yeni haber doğrultusunda da A Serisi finansman turunda olan ve 25 milyon dolarlık yatırımla kapatan mobil ödeme uygulaması Oobit’e yatırım yaptığını duyurdu.

Raporun detayları için buraya tıklayınız!

  • Neredeyse ilk kurulduğu günden bu yana DEX piyasasının hakimiyetini Ethereum tabanlı Uniswap (UNI) oluşturuyordu. Fakat Solana tabanlı Jüpiter’in (JUP) hızlı yükselişi sonrasında birinci sıraya Jupiter yerleşti.

29 Ocak tarihinde Jüpiter’in işlem hacmi 500 milyon doların üzerine çıkarak, o günkü DEX işlem hacminde pazar payının %18’ine hakim oldu. Uniswap ise 443 milyon dolarla ikinci sıraya geriledi.

Tabii ki bu denli hızlı artığın en büyük sebeplerinden birisini ise JUP airdrobu oluşturdu. (coin-turk)

  • Ocak ayında GBTC’nin 132.195 Bitcoin (BTC) sattığı görüldü. Cointelegraph tarafından takip edilen verilere göre, GBTC’nin Bitcoin varlığını %21 oranında yani 132.195 BTC azaltarak 31 Ocak’ta 487.025 BTC’ye düşürdüğü gözlendi. 

Diğer dokuz fon ise, ilk işlem gününden itibaren toplamda 151.006 Bitcoin ekledi ve varlıklarını yüzde 700’e varan artışla 169.396 BTC’ye yükseltti. 

GBTC’nin agresif satışlarına rağmen, 10 spot Bitcoin ETF’inin toplamında tutulan Bitcoin miktarı %3 oranında artarak Ocak sonunda 656.421 BTC’ye ulaştı ve değeri 27.7 milyar dolara erişti. (cointelegraph)

  • Şubat ayı içerisinde çeşitli kripto varlık projelerinin kilitli tuttukları varlıklarının kilidini açmasıyla beraber ekosisteme 900 milyon dolarlık varlığın sürülmesi bekleniyor.

Piyasaya sürülecek varlıklar bazıları arasında Avalanche, Aptos (APT), The Sandbox (SAND), Optimism (OP) ve Sui (SUI) yer alıyor. 

Avalanche 9,5 milyon coinin kilidini açmaya hazırlanırken, Aptos 24,8 milyon varlığın kilidini açmayı planlıyor. Sandbox’ın 209 milyon tokenin kilidini açması planlanıyor. Optimism ve Sui de katılarak sırasıyla 24 milyon OP ‘un ve 53 milyon SUI’nin kilidini açacak. (cointelegraph)

  • Bu haftanın bir diğer önemli gelişmeleri ise FTX’in yaptığı açıklamalar oluşturdu. Son alınan kararlara göre FTX borsasının yeniden açılmasının planlanmadığı açıklansa da yatırımcılarına olan ödemelerin tamamının yapılacağı aktarıldı. 
  • Arjantin’de yönetimin değişmesiyle beraber kripto düzenlemelerine olan olumlu bakış açısı tekrar yön değiştirdi. 

Yeni ekonomik reforma eklenmesi planlanan ve çeşitli vergilendirme usullerini içeren kripto reformu iptal edildi. 

  • ABD, Binance‘e olan yaptırımlarını arttırabilmek için elinden gelen her şeyi yapıyor. Son olarak ise ABD’de Binance’e yeni bir dava daha açıldı. Bu sefer davacı koltuğunda ise İsrain Filistin arasında yaşanan savaş sebebiyle Hamas tarafından esir alınmış ve sonrasında serbest bırakılmış birisi var. 

Davanın konusunu ise Hamas’a yapılan kripto varlık transferlerinin Binance üzerinde yapılması ve Hamas’ın elini güçlendirmesi oluşturuyor. 

Fakat daha savaşın ilk günlerinden bu yana asıl ambargo Hamas’a gönderilen kripto varlık cüzdanlarına uygulanıyordu. Binance’i daha da sıkıştırmak isteyen odaklar bir taşla iki kuş vuralım diyerek kara para ve kripto regülasyonlarında da daha sert kararlar almayı planlıyor. (beincrypto)

  • Geçmiş yıllarda kripto paraların paylaşılması dahi sosyal medya hesaplarının kapanmasına yol açabiliyorken, kurumsalların kripto varlıklara yönelmesi ile birlikte bu baskılarda ortadan kalkmaya başlamıştı.

Son gelişmelere göre ise, Facebook ve Instagram’ın spot Bitcoin ETF’lerinin tanıtımına ve reklamlarına izin vermeyi planladığı bildiriliyor. Her ne kadar GBTC haberleri ile sanki ETF’ler için olumsuz bir senaryo varmış gibi lanse edilmeye çalışılsa da, bu hamle, Bitcoin ETF’lerinin artan başarısıyla paralellik gösteriyor. (beincrypto)

Haftalık Investing Ekonomik Takvim

Haftalık Investing Ekonomik Takvim

05.02.2024, Pazartesi

  • TRY, saat 10.00’da Türkiye – Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Aylık) verisi açıklanacak. 
  • TRY, saat 10.00’da Türkiye – Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) verisi açıklanacak.
  • USD, saat 17.45’de ABD – Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) verisi açıklanacak. Beklenti: 52,90
  • USD, saat 18.00’da ABD – ISM İmalat Dışı Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) verisi açıklanacak.

07.02.2024, Çarşamba

  • USD, saat 18.30’da ABD – Ham Petrol Stokları verisi açıklanacak.

08.02.2024, Perşembe

  • USD, saat 16.30’daABD – İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları verisi açıklanacak.

09.02.2024, Cuma

  • CNY, Çin Yeni Yılı sebebi ile piyasalar tüm gün tatil.
  • EUR, saat 10.00’da Almanya — Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Aylık) verisi açıklanacak. Beklenti: %0,20

Haftalık Kripto Varlık Takvimi

06.02.2024, Salı

  • Invesco Galaxy’in Ethereum ETF başvurusu için SEC’ten açıklama yapılacak.
  • Polygon (MATIC), Etrog yükseltmesi yapılacak. Polygon zkEVM’nin bu yükseltmesi, ağı etkili bir şekilde Tip 2 ZK-EVM haline getirecek.

Tüm detaylar için buraya tıklayınız!

  • Stratis (STRAX), 6 Şubat 2024’te Stratis EVM test ağının lansmanını duyurulacak. Bu lansman kapsamında çeşitli görevleri tamamlayan kullanıcılara toplamda 500.000 STRAX dağıtılacak.
  • Astar (ASTR), Astar Network, DApp Staking v3’ü başlatıyor.

Tüm detaylar için buraya tıklayınız!

09.02.2024, Cuma

  • Stepn (GMT) Kilit Açılımı: 87.9 Milyon GMT

11.02.2024, Pazar

  • Internet Computer (ICP) Kilit Açılımı: 3.3 Milyon ICP

Güncel On-Chain Verileri

LookIntoBitcoin verilerine göre:

  • Her hafta gelenekselleşen analizimiz olan Bitcoin Altın Oran’a göre hedef seviyeleri inceleyelim.

Şu anki seviyelere bakacak olursak yeşil seviyenin altında fiyatlanma gözleniyor. Özellikle yeşil rengi yani biriktirme seviyesini temsil eden 50.077$ direnci yukarı yönlü kırılırsa bir sonraki büyüme serisi olan kırmızı rengi temsil eden 62.596$ direncine doğru hareketlilik gözlenebilir.

Aksi takdirde olası takip edilebilecek destek seviyelerine sonraki ochain analizlerimizde değineceğiz. 

Bitcoin Altın Oran Çarpanı

Altın Oran Çarpanı, fiyatın orta ve uzun vadeli zaman dilimlerinde nasıl davranabileceğini anlamak için Bitcoin’in benimsenme eğrisini ve piyasa döngülerini araştıran bir Bitcoin grafiğidir.

Glassnode verilerine göre:

  • Glassnode verilerine göre, Spot ETF onayının ardından Bitcoin Aktif Adres sayısında geri çekilme gözlendi. 

Son günlerde Bitcoin fiyatında güçlü bir performans görülmesine rağmen piyasadaki aktif Bitcoin adres sayısında geri çekilme gözlendi. Bitcoin fiyatındaki bu yükselişin yatırımcı sayısıyla aynı oranda artmadığını ortaya çıkarmaktadır.

  • Glassnode’a göre Bitcoin, son 3 yılın en önemli birikim dönemlerinden birini yaşıyor. 

Özellikle ETF onayı öncesinde bile HODL eden yatırımcıların oranlarına, karda olan yatırımcıların oranlarına fazlasıyla değinmiştik.

Birikim ne kadar uzun olursa, büyümenin de bir o kadar uzun olması beklenmektedir.

  • Bir diğer analize göre Bitcoin’lerin ortalama maliyetlerini inceleyelim. Degen Station güzel bir analize değindi.👇
Kaynak: Degen Station (X)

Verilere göre, tüm Bitcoin’lerin ortalama maliyeti 33.3 bin dolar civarında fiyatlanıyor. Fakat daha kısa vadeli hareketlilikleri baz aldığımızda ise bu ortalama daha da artabiliyor. 

Kısa vadeli yatırımcıların (STH) ortalama maliyet tabanı ise yaklaşık 38,4 bin dolar seviyesinde gözleniyor.

Glassnode’a göre bu bölgeden bir inceleme yaparsak, Bitcoin’de 38,4 bin dolar desteği aşağı yönlü kırılırsa, kısa vadeli yatırımcılar risklerini minimalize edebilmek amacıyla satışa yönelebilirler. Bu hareketlilik sonucunda da Bitcoin fiyatı kolayca 33,3 bin dolarlık bölgeye geri çekilebilir. Ancak 38,4 bin dolarlık alan korunduğu sürece satış baskısı gündeme gelmeyecektir.

  • Glassnode: Trend Accumulation Score by Cohort (Kohort’a Göre Trend Birikim Puanı)

Bir varlık veya finansal enstrümanın belirli bir zaman dilimindeki fiyat eğilimini ölçmek için kullanılan bir analitik araçtır. Bu puan, varlığın fiyat hareketlerini kümeler halinde (kohortlar olarak adlandırılır) değerlendirerek oluşturulur.

Her kohort, belirli bir kriter veya özellik setine göre belirlenir. Örneğin, bir kohort belirli bir zaman diliminde alım yapan yatırımcıları temsil edebilirken (Mavi Renk), başka bir kohort aynı dönemde satış yapanları (Kırmızı Renk) temsil edebilir. Kohortlar genellikle belirli bir fiyat aralığına veya ticaret hacmine göre de tanımlanabilir.

Belirli bir zaman dilimindeki toplam alım veya satım hacmini ölçer. Bu, belirli bir kohortun o dönemde ne kadar güçlü bir şekilde biriktirme veya dağıtma davranışı sergilediğini gösterir. Bu puanlar, belirli bir zaman dilimindeki belirli kohortların fiyat eğilimine olan katkısını anlamak için kullanılabilir.

Bu analiz, yatırımcıların ve analistlerin piyasadaki alım satım eğilimlerini daha derinlemesine anlamalarına yardımcı olabilir ve gelecekteki fiyat hareketlerini tahmin etmelerine yardımcı olabilir.

Bitcoin açısından özet bir inceleme yaparsak👇

Trend Accumulation Score by Cohort (Kohort’a Göre Trend Birikim Puanı)

Son zamanlarda özellikle küçük ve orta büyüklükteki yatırımcılar Bitcoin satışlarına devam ederken balinaların yani büyük ölçekteği yatırımcıların biriktirmeye devam ettiği gözlenmektedir.

Bu analizde dikkat edilemesi gereken noktalardan birisi ise, borsaların ve madencilerin bu analizde yer almadığıdır. 

Tarihsel aralıklara göre bir inceleme yaparsak👇

Tarihsel Örnek: Kohort’a Göre Trend Birikim Puanı

Sermaye hareketlerinin en şeffaf şekilde takip edilebileceği analiz yöntemlerinden bir tanesidir. Özellikle bu verilerde ağırlıklı olarak panik süreçlerinde küçük yatırımcılar satışa odaklanırken daha büyük yatırımcılar bu satışlardan toplama yapmaktadır.

Özellikle yukarıdaki tabloda da belli dönemlerdeki hareketlerin renk dağılımı fiyat yönü hakkında bize veriler sunmaktadır. 

Normalde kırmızı renk satışı, mavi ise fiyat yükselişini temsil etmektedir. Belli dönemler aralığındaki hareketin yönünü göstermektedir.

Mesela pandemi sürecinde neden renk ağırlığı mavi?

Pandemi döneminde, mavi renk tonları genellikle öne çıkan bir trenddi. Çünkü birçok yatırımcı belirsizliklerle başa çıkmak için güvenli liman arayışına girmişti. Bu süreçte de Altın ve kripto varlıkların tercihi ön plana çıktı.

Net Akış Tablosu

Net Akış Tablosu

İtibari, stabil ve kripto para birimlerinin kendi aralarındaki akışlarını incelediğimizde özellikle hangi ülkelerin vatandaşları ne kadarlık miktarlarda işlemlere giriş yapıyor, hangi para birimleri arasında transferlerde artış gözleniyor gibi bilgilere ulaşabiliyoruz.

Tabii ki tüm borsalardan alınmış verileri kapsayamadığı için sadece örnek teşkil edebilecek yorumlarda bulunabiliyoruz.

  • USD, KRW, TRY, EUR ve JPY para birimleri en yüksek satın alım net akış miktarlarından en düşük satın alım net akış miktarlarına doğru sıralanmaktadır.
  • Son 24 saatlik akışlara göre TRY üzerinden toplamda 57.5 milyon dolarlık USDT gerçekleştirildi.
  • Son 24 saatlik akışlara göre USD üzerinden toplamda 626.1 milyon dolarlık transferler gerçekleştirildi. 
Satış Akış Tablosu
  • Bitcoin’den itibari para ve stabil coinlere geçişi incelersek toplam 3.1 milyar dolarlık bir akış gözlenmektedir.
  • USDT’den TRY’ye satış akışlarını incelersek toplam 46.1 milyon dolarlık bir akış gözlenmektedir.

Toplam Likidasyon Verileri

24 Saatlik Toplam Likidasyon Verileri
  • Son 24 saat içerisinde 29.430 yatırımcı tasfiye oldu.
  • Toplam tasfiye miktarı ise 74.22 milyon dolara ulaştı.
  • Tekte en büyük Liq olan emir 1.32 Milyon dolarlık emir ile Bitmex — XBTUSD‘de gerçekleşti.
  • Son 24 saatlik veriler ışığında en büyük tasfiye 22.95 milyon dolar ile BTC’de gerçekleşirken; sırasıyla 13.03 milyon dolar ile ETH 2. sırada, 4.31 milyon dolar ile SOL 3. sırada, 2.83 milyon dolarla LINK 4. sırada, 2.40 milyon dolar ile SUI 5. sırada yer almaktadır.

Bitcoin Dominans Analizi

Bitcoin Dominans Analizi

Yukarıdaki görselde yer alan analizler özellikle kısa vadeli işlemler için geçerlidir. Anlık veriler ışığında yukarıdaki tabloyu sizler de işlemleriniz öncesinde değerlendirebilirsiniz.

Burada ilk önce ‘Bitcoin Dominans’ verisine bakıyoruz ve yönü belirliyoruz. Daha sonrasında Bitcoin fiyatını inceleyip tekrar yönü belirliyoruz. Çıkan sonuca göre altcoinlerde kısa vadeli işlemler açısından fiyat yönü hakkında bilgi alıyoruz.

Bu veriler her daim kesin sonuç vermese de analizleriniz ve işlemleriniz öncesinde değerlendirilebilir.

Tabloyu aktif kullanabilmek için TradingView verilerini inceliyorum. (Saat: 11.40) Günlük Periyotta 👇

  • Bitcoin Dominans %0,05 oranında Yükseliş’te
  • Bitcoin Fiyatı %0,75 oranında Yükseliş’te
  • O halde ilerleyen süre içerisinde Altcoinlerde Bitcoin’e nazaran geri çekilmeler gözlenebilir. Bu süreç içerisinde özellikle dominansın yönünü de takip etmek gerekir.

⚠️ Bitcoin fiyatı yükselişe devam eder ve dominans düşüşe geçerse, altcoinlerde Bitcoin’e nazaran daha hızlı yükselişler gözlenebilir.

⭐ Hafta içerisinde bu tabloyu kullanarak analizlerinizi değerlendirebilirsiniz.

Uyarı: Bu bültende yer alan her türlü bilgi, veri ile haberin doğruluğunu ve yeterli olduğunu garanti etmemektedir. Eksik bilgi, güncelleme ve herhangi hatalı bilgi de ortaya çıkabilecek zararlardan sorumluluk kabul etmemektedir. Bültendeki bilgiler hiçbir şekil ve surette ön ihtar ve/veya ön ihbara gerek kalmaksızın değiştirebilir ya da yayından kaldırabilir. Kripto para piyasaları hakkında genel bir bilgi vermek amacıyla hazırlanan bu bültendeki veri ve bilgiler hiçbir şekilde bu bültenin herhangi bir taahhüdünü kapsamamakla beraber tüzel/gerçek kişiler tarafından alınacak karar ve riskler bu kişilere ait olacaktır. Bültende yer alan analizlerin hiçbir surette yeterliliği ve doğruluğu garanti edilmemektedir. Oluşabilecek zarardan da sorumlu olmamakla beraber oluşabilecek herhangi bir zarar talep edilemez. Bülten’de yer alan yazılar asla yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Sadece piyasalara ilişkin genel bir bilgi ve yorum içerir. Bültendeki yazıları izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır.