Piyasa Görüşü
🔶Bitcoin (BTC) 52.360$ , Ethereum (ETH) 2.910$ ve Solana (SOL) 112$ seviyesinde bulunuyor. CoinMarketCap’e göre toplam piyasa değeri 1,98 trilyon dolar. Son 2 hafta içerisinde ise yüzde 20 oranında bir büyüme gerçekleşti.
🔶En büyük 100 kripto para birimi arasında haftanın en çok kazanan üç altcoin’i %200 ile Worldcoin (WLD) , %62 ile The Graph (GRT) ve %59 ile Bitget Token (BGB) oldu.
🔶Haftanın en çok kaybeden üç altcoin’i %-3,5 ile Bitcoin Cash (BCH) , %-2,9 ile Astar (ASTR) ve %-2 ile Chainlink (LINK) oldu.
Geçtiğimiz haftalarda piyasa görüşü köşesinde Bitcoin ETF ve Ethereum ETF konularını ele almıştık. Bu hafta da yine ETF verileri ve global değerlendirmeleri ele alacağız.
Bitcoin ETF’inin onayının ardından kurumsal yatırımcıların güven beslediği bir diğer coin ise Ethereum. Mart ayı içerisinde Ethereum ETF beklentilerinin artmasıyla beraber Ethereum’da da yükseliş devamlılığını sürdürüyor.
Şu anki bilgilere göre, ARK Invest ve 7 diğer kuruluş Spot Ethereum ETF’leri için düzenleyicilerden onay arayışını sürdürüyor.
Bazı analistler her ne kadar, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) Bitcoin ve Ethereum dışındaki diğer kripto paralar için spot ürünleri onaylama olasılığının düşük olduğunu söylese de ben bu görüşe katılmıyorum.
Özellikle bu konuda Ripple’da masaya yatırılması gereken coinler arasında yer alıyor. SEC’e karşı Ripple’ın kazandığı zafer, yatırımcılarda da ETF beklentileri arttıran nedenler arasında yer aldı.
Peki Ripple’ın bu zaferinin önemi nedir? 2 madde de özet geçmek gerekirse:
🔸XRP’nin SEC davasını kazanması, kripto varlık piyasasındaki düzenleyici belirsizliğin azaldığına işaret etmektedir.
🔸Mahkemenin Ripple’ın menkul kıymet olmadığı yönünde karar çıkarması, kripto paraların yasal statüsüne ilişkin önemli bir örnek teşkil etmektedir.
Bu haftaki ETF verilerine kısa bir göz atalım:
- Geçen hafta, Bitcoin ETF’lerinde olağanüstü bir artış yaşandı ve 2,2 milyar doların üzerinde akış gerçekleşti.
- BlackRock’un IBIT’i, yalnızca geçen hafta içinde 1,6 milyar doların üzerinde akış çekerek toplam net akışlarını etkileyici 5,2 milyar dolara çıkardı. Bu, BlackRock’un 417 ETF’lik bir havuzdan toplam net ETF akışının %50’sini oluşturuyor.
- Fidelity’nin FBTC’si, 12–16 Şubat tarihleri arasında yaklaşık 648,5 milyon dolarlık net akışla dikkat çekiyor. Ark Invest’in BTCO’si, ABD’de spot Bitcoin ETF’lerinin işlem görmeye başlamasından bu yana toplam akışlarında 1,3 milyar doların üzerinde birikim sağlayarak üçüncü sırayı alıyor.
- tüm Bitcoin yatırım ürünlerinin pozitif akışlar yaşamadığını belirtmek gerekir. Grayscale’in GBTC’si, geçen hafta toplam yaklaşık 623 milyon dolarlık bir çıkış gördü ve bu, önceki haftaya kıyasla bir artışı temsil ediyor.
- Bitcoin ETF’lerine bu önemli akışların etkisi zaten kripto paranın fiyatında görülebilir durumda. 15 Şubat’ta 52.000 doların üzerine çıkarak iki yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
Ayrıca, Bitcoin ETF’lerinin işlem hacmindeki artış, son fiyat hareketinin önemli bir itici gücü olmuştur. Santiment’in zincir analizi, Şubat ayının ilk yarısında en dikkate değer yedi spot ETF’nin toplam günlük işlem hacminin 1,8 milyar doları aştığını göstermektedir. Santiment, bu işlem hacmindeki artışın özellikle Bitcoin’in 50.000 dolarlık seviyeyi aşmasıyla birlikte kripto paranın fiyatına güçlü destek sağladığını öne sürüyor.
Makroekonomik faktörlerin Bitcoin üzerindeki etkisine geçecek olursak:
TÜFE yani Tüketici Fiyat Endeksi verileri gibi faktörler Bitcoin’in fiyat hareketleri üzerindeki etkisini daha da arttırmaya başladı. Özellikle kurumsalların ve şirketlerin daha yoğun bir şekilde BitcoinETF’lerine yönelmeye başlaması finansal beklentiler açısından olumlu gelişmelere yol açsa da merkeziyetsizlik kavramı açısından sorunlar oluşturmaya başladı.
Olumsuz makroekonomik gelişmelerin Bitcoin fiyatında hızlı bir düşüş eğilimini tetikleyebileceğinden dolayı artık global piyasaları daha yoğun takip etmemize yol açtı. Bu konuda da tanınmış kripto para analisti Michaël van de Poppe, şöyle bir yorumda bulunuyor; “Dürüst olmak gerekirse, makroekonomik olayların biraz olumsuz olduğu anda, bir düzeltme göreceğimizi düşünüyorum.”
Sadece TÜFE değil, aynı zamanda ÜFE yani Üretici Fiyat Endeksi verileri de Bitcoin fiyatı üzerinde ani oynaklıklara yol açabiliyor.
Sonuç olarak, kripto varlık piyasasında yaşanan gelişmeler, makroekonomik göstergeler ve temel analiz faktörleri yatırımcılar için çeşitli fırsatları ve riskleri beraberinde getiriyor. Ancak, her yatırımcının kendi stratejisini oluşturmadan önce piyasa koşullarını dikkatlice değerlendirmesi ve riskleri anlaması önemlidir. Biz de Radyo Kripto olarak sizlere bir bakış açısı kazandırmak için eğitim tadındaki araştırma içeriklerini her hafta sunmaya devam ediyoruz.
⭐ Haftalık Kripto Varlık Takviminden beklenen gelişmeleri inceleyebilirsiniz ⭐
Kripto Varlık Alanında Gelişmeler
- Financial Times’ın haberine göre Londra merkezli varlık yöneticisi Jupiter Asset Management, uyumluluk sorunları nedeniyle XRP yatırımını iptal etti.
Şirketin, İrlandalı yetkililerin Devredilebilir Menkul Kıymetlerde Kolektif Yatırım Taahhütleri anlamına gelen UCITS kapsamında yönetilen fonlarda kripto riskine izin vermemesi nedeniyle XRP ETP yatırımını iptal ettiği bildirildi.
Jupiter’in İrlanda merkezli Altın ve Gümüş fonu, 2023’ün ilk yarısında 21Shares’in Ripple XRP ETP’sinden 2,57 milyon dolar satın aldı.
Yatırım daha sonra şirketin rutin ‘gözetim süreci’ sırasında düzenleyiciler tarafından tespit edildi ve ardından şirketin uyum ekibi, fona XRP varlıklarını elden çıkarma talimatı verdi. (bitcoinworld)
- AVAX’ta 383 milyon dolarlık kilit açılımına hazır mısınız?
CoinTürk’ün hazırladığı habere göre 22 Şubat tarihinde AVAX’ın dolaşımdaki arzının yüzde 2,6’sına denk gelen 9,54 milyon AVAX’ın kilidi açılıyor.
Takım, kilidi açılan coinlerin %47’sini alacak. Ayrıca AVAX’ın stratejik ortakları ve vakıf hazineleri sırasıyla 2,25 milyon ve 1,67 milyon AVAX alacak.
Buradaki uzun vadeli korku ise kuruluşların oluşturabileceği satış baskıları… Malum geçtiğimiz dönemlerde bazı borsaların batış süreçlerinde en büyük hasarı protföylerinde bulundurdukları coinler almıştı. (coinTürk)
- (Bitcoin’de yeni ATH hedefiniz kaç? ve Bu hedefiniz öncesinde bir düşüş dalgası gelir mi?)
Analistler arasında özellikle ETF haberi sonrasında 38bin ve 32bin dolar seviyelerine kadar geri çekilmeler bekleniyordu. Fakat son dönemlerde ETF’lere yönelik talebin hızlı artmasıyla beraber Bitcoin’deki 50.000$ majör direnci de yukarı yönlü kırıldı.
Hala bazı analistlerin düşüncesine göre Bitcoin’deki beklenen yeni ATH seviyesi olan 130.000$-150.000$ aralığına gelmeden önce yüzde 20 ile 40 gibi bir geri çekilmeyle 40bin veya 32bin dolar seviyesine kadar düşüşler gözlenebilir. Ardından hedef seviyelere çıkacağı da konuşulan senaryolar arasında yer alıyor.
Bu kadar fazla senaryo piyasada dolanırken işlemlere girerken stoplu ilerlemek yatırımcıların risklerini de küçültecektir.
- VanEck, 2021 yılında sosyal medya odaklı bir borsa yatırım fonu (ETF) başlatmasıyla ilgili ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından yapılan suçlamaları çözmek için 1,75 milyon dolarlık bir ceza ödeyecek.
Bu ETF, sosyal medya ve diğer veri kaynaklarından gelen “olumlu görüşler” ile bir endeksi takip etmeyi amaçlıyordu, ancak SEC, VanEck’in fonun başarısını artırmak ve çekiciliğini artırmak için sosyal medya üzerinden etkili bir şekilde tanıtım yapmaya çalıştığını keşfetti. (cointelegraph)
Haftalık Kripto Varlık Takvimi
20.02.2024, Salı
- dYdX(DYDX) Kilit Açılımı: 6.3 Milyon DYDX
22.02.2024, Perşembe
- Avalanche (AVAX) Kilit Açılımı: 9.54 milyon AVAX
23.02.2024, Cuma
- Immutable (IMX) Kilit Açılımı: 36.8 Milyon IMX
Güncel On-Chain Verileri
LookIntoBitcoin verilerine göre:
- Her hafta gelenekselleşen analizimiz olan Bitcoin Altın Oran’a göre önceki yayınlarda belirttiğimiz hedef seviyeler gerçekleşti. Bu haftaki analize göre bir sonraki hedef seviye aşağıdaki analizde 👇
Şu anki seviyelere bakacak olursak yeşil seviyenin üzerinde trende paralel bir fiyatlanma gözleniyor.
Özellikle yeşil rengi yani biriktirme seviyesini temsil eden 51.744$ direnci yukarı yönlü kırılmıştı. Biriştirme alanından sırada ise gözler Altın Oran’ın bir çarpanının iki katı olarak temsil edilen kırmızı trende çevrildi. Yeşil üzerinde tutunmaya devam ederse altın orana göre 64.680$ direncine doğru hareketlilik gözlenebilir.
Aksi takdirde olası takip edilebilecek destek seviyelerine sonraki ochain analizlerimizde değineceğiz.
Altın Oran Çarpanı, fiyatın orta ve uzun vadeli zaman dilimlerinde nasıl davranabileceğini anlamak için Bitcoin’in benimsenme eğrisini ve piyasa döngülerini araştıran bir Bitcoin grafiğidir.
Chainalysis verilerine göre:
- Yatırımcıların borsa cüzdanlarında sakladıkları Bitcoin miktarında düne oranla yüzde 28 geri çekilme gözlenirken, borsalarda tutulan BTC’de son gün değişimi 6 aylık ortalamanın üzerinde 29,85 bin BTC oldu.
Özellikle hafta sonu gözlenen geri çekilmenin ardından tekrar alım baskısıyla karşılaşılan Bitcoin’de, yatırımcılar üzerindeki satış baskısı azaldı. Bitcoin’e olan güvenin artmasıyla kişisel cüzdanlara olan transferlerde de artış gözlendi.
- Yatırımcıların kişisel cüzdanlarından borsa cüzdanlarına transfer ettikleri Ethereum miktarında düne göre yüzde 40 oranında geri çekilme gözlendi.
Tabii, piyasa bu kadar yükselmişken hala bazı yatırımcılar borsa cüzdanlarında Ethereum saklamaya devam ediyor. Borsalarda muhafaza edilen Ethereum miktarı son 6 aylık ortalamaların üzerinde seyrediyor.
Ethereum’un hızlı yükselişiyle beraber yatırımcılarda da daha uzun vadeli beklentilerin arttığı da gözleniyor.
Net Akış Tablosu
İtibari, stabil ve kripto para birimlerinin kendi aralarındaki akışlarını incelediğimizde özellikle hangi ülkelerin vatandaşları ne kadarlık miktarlarda işlemlere giriş yapıyor, hangi para birimleri arasında transferlerde artış gözleniyor gibi bilgilere ulaşabiliyoruz.
Tabii ki tüm borsalardan alınmış verileri kapsayamadığı için sadece örnek teşkil edebilecek yorumlarda bulunabiliyoruz.
- USD, KRW, TRY ve EUR para birimleri en yüksek satın alım net akış miktarlarından en düşük satın alım net akış miktarlarına doğru sıralanmaktadır.
- Son 24 saatlik akışlara göre TRY üzerinden toplamda 70.2 milyon dolarlık USDT gerçekleştirildi.
- Son 24 saatlik akışlara göre USD üzerinden toplamda 545.3 milyon dolarlık transferler gerçekleştirildi.
- Bitcoin’den itibari para ve stabil coinlere geçişi incelersek toplam 2.5 milyar dolarlık bir akış gözlenmektedir.
- USDT’den TRY’ye satış akışlarını incelersek toplam 59.7 milyon dolarlık bir akış gözlenmektedir.
Toplam Likidasyon Verileri
- Son 24 saat içerisinde 49.270 yatırımcı tasfiye oldu.
- Toplam tasfiye miktarı ise 125.30 milyon dolara ulaştı.
- Tekte en büyük Liq olan emir 3.92 Milyon dolarlık emir ile Binance — BTCUSDT‘de gerçekleşti.
- Son 24 saatlik veriler ışığında en büyük tasfiye 27.70 milyon dolar ile BTC’de gerçekleşirken; sırasıyla 25.10 milyon dolar ile ETH 2. sırada, 10.14 milyon dolar ile WLD 3. sırada, 4.62 milyon dolarla SOL 4. sırada, 3.97 milyon dolar ile LPT 5. sırada yer almaktadır.
Bitcoin Dominans Analizi
Yukarıdaki görselde yer alan analizler özellikle kısa vadeli işlemler için geçerlidir. Anlık veriler ışığında yukarıdaki tabloyu sizler de işlemleriniz öncesinde değerlendirebilirsiniz.
Burada ilk önce ‘Bitcoin Dominans’ verisine bakıyoruz ve yönü belirliyoruz. Daha sonrasında Bitcoin fiyatını inceleyip tekrar yönü belirliyoruz. Çıkan sonuca göre altcoinlerde kısa vadeli işlemler açısından fiyat yönü hakkında bilgi alıyoruz.
Bu veriler her daim kesin sonuç vermese de analizleriniz ve işlemleriniz öncesinde değerlendirilebilir.
Tabloyu aktif kullanabilmek için TradingView verilerini inceliyorum. (Saat: 17.30) Günlük Periyotta 👇
- Bitcoin Dominans %0,25 oranında Düşüş’te
- Bitcoin Fiyatı %0,07 oranında Düşüş’te
- O halde ilerleyen süre içerisinde Altcoinlerde Bitcoin’e benzer oranda hareketlilik gözlenebilir. Bu süreç içerisinde özellikle dominansın yönünü de takip etmek gerekir.
⚠️ Bitcoin fiyatı tekrardan yükselişe geçer ve dominans düşüşe devam ederse, altcoinlerde Bitcoin’e nazaran daha hızlı yükselişler gözlenebilir.
⭐ Hafta içerisinde bu tabloyu kullanarak analizlerinizi değerlendirebilirsiniz.
Uyarı: Bu bültende yer alan her türlü bilgi, veri ile haberin doğruluğunu ve yeterli olduğunu garanti etmemektedir. Eksik bilgi, güncelleme ve herhangi hatalı bilgi de ortaya çıkabilecek zararlardan sorumluluk kabul etmemektedir. Bültendeki bilgiler hiçbir şekil ve surette ön ihtar ve/veya ön ihbara gerek kalmaksızın değiştirebilir ya da yayından kaldırabilir. Kripto para piyasaları hakkında genel bir bilgi vermek amacıyla hazırlanan bu bültendeki veri ve bilgiler hiçbir şekilde bu bültenin herhangi bir taahhüdünü kapsamamakla beraber tüzel/gerçek kişiler tarafından alınacak karar ve riskler bu kişilere ait olacaktır. Bültende yer alan analizlerin hiçbir surette yeterliliği ve doğruluğu garanti edilmemektedir. Oluşabilecek zarardan da sorumlu olmamakla beraber oluşabilecek herhangi bir zarar talep edilemez. Bülten’de yer alan yazılar asla yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Sadece piyasalara ilişkin genel bir bilgi ve yorum içerir. Bültendeki yazıları izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır.