Piyasa Görüşü

🔶Bitcoin (BTC) 59.170$ , Ethereum (ETH) 3.346$ ve XRP 0,5870$ seviyesinde bulunuyor. CoinMarketCap’e göre toplam piyasa değeri 2,21 trilyon dolar.

Geçtiğimiz haftaki içeriğimizde Bitcoin ve Ethereum ETF’lerine değinirken aynı zamanda da Bitcoin’in fiyatına etki eden haber ve içerikleri incelemiştik. Özellikle haberlerin beklentilerinin artmasıyla beraber piyasada da beklentiyle önceden fiyatlamaların gerçekleştiğinin farkındasınızdır. 

Geçmişte de aynı buna benzer birçok hareketlilik yaşanmış olsa da son dönemlerde Bitcoin’e olan ilginin daha çok kurumsallar çerçevesinde şekillenmesi de bu hareketliliklerin dengesini bozmaya başladı.

Bakalım ETF’lerde nasıl bir değişim meydana gelmiş. Hatta bugün twitt olarakta bu paylaşımı yapmıştık.

Geçen hafta 8 ETF portföyüne toplamda 18,477 BTC (951M $) ekledi. 12–16 Şubat tarihleri arasındaki haftada ise portföylerine 47,961 BTC (2.47B $) eklemişti. Grayscale’in portföyünden ise geçen hafta 9,557 BTC (492M $) azaldı.

Kaynak: lookonchain

Burada şunu da gözlemliyoruz özellikle ilk dönemlerde Grayscale’in baskısı çok yüksekken son dönemlerde diğer şirketlerin hakimiyetinde artış gözlendi. 6 haftalık verilere baktığımızda ise mesela Ocak ayı başında ETF haberleri sonrasında Grayscale’den 50.106 BTC çıkışı olurken, diğer ETF’lerde ise 61.149 BTC girişi oldu.

Tüm bu verilerin yanında ise hafta sonu Grayscale’in transferleri de olası satış baskısına karşı yatırımcılarda bir hareketliliğe neden oldu.

Grayscale, değeri 175 milyon doların üzerinde olan 3.443,1 Bitcoin’i Coinbase Borsası’yla ilişkili bir adrese aktardı. Tam da piyasadaki volatilitenin yükseldiği şu dönemde bir borsaya bu denli bir transferin olması da satış baskılarını kısa süreli de olsa hızlandırabilir. Ama sizler de biliyorsunuz ki piyasada fırsatlar ve riskler hiç bir zaman bitmez.

Crypto News’in haberindeki uzman fikirlerine göre de, Grayscale’in gelecekte piyasaya olan etkisini daha da azaltacağı için olumsuz baskılarda azalma gözlenebilir. Ayrıca, satışların Bitcoin üzerinden gerçekleşmesi nedeniyle bu satış yönlü işlemlerin etkilerinin dengelenebileceğini de öne sürüyor.

Pekii Grayscale’in yönetimi altında ne kadar varlık kaldı? Yani gerçekten de riskler azalıyor mu?

Bu önemli trasferin ardından Grayscale’in varlıkları şu anda 449.834 Bitcoin ile 23 milyar doların üzerinde bulunuyor. Şirketin portföyünde Bitcoin’in dışında ise, 2. sırada Ethereum (ETH) ve 3. sırada Livepeer (LPT) bulunurken, Uniswap (UNI), Chainlink (LINK) ve Avalanche (AVAX) gibi diğer önemli varlıkları da kapsamaktadır. Tüm bunların toplam değeri ise 31 milyar doları aşmaktadır.

Geçtiğimiz hafta ETF’lerde de çeşitlilik yaşanabileceğinden bahsetmiştik. İlk çeşitlilik adımları ise Valkyrie’den geldi. Valkyrie Investments, CME Bitcoin Vadeli İşlemler endeksinin günlük performansını iki katına çıkarmayı amaçlayan 2 kat kaldıraçlı Bitcoin vadeli işlem ETF’si BTFX’i tanıttı.

BTFX, bu hedefe doğrudan Bitcoin yerine Bitcoin vadeli işlem sözleşmelerine yatırım yaparak ulaşmayı hedefliyor. Aslında bu fikri uzun zamandır geliştirmeyi planlayan Valkyrie, 2021’deki Bitcoin Vadeli İşlemler ETF lansmandan bu yana bu fikri geliştiriyor.

Bankacılık devi JP Morgan’da bu konuyla ilgili bir görüş bildirdi. JP Morgan analistlerine göre Nisan ayında gerçekleşmesi beklenen Bitcoin Halving zaten fiyatlandı!

JPMorgan analistleri, Bitcoin’in yaklaşan Bitcoin ödül yarılanma etkilerinin halihazırda 50.000 ila 52.000 dolar arasındaki mevcut fiyat aralığına yansıdığını iddia ediyor.

Analistlerin diğer görüşlerine göre ise 👇

Kurumsal yatırımcılar, Bitcoin ve Ethereum’daki son yükselişlerin de etkisiyle kripto varlıklara yönelimini arttırmış olsa da daha küçük hacimli Bitcoin cüzdanlarındaki akış, Bitcoin ETF’lerine rağmen kurumsal yatırımcıların oluşturduğu akışın önüne geçiyor.

Global piyasalar bazında CoinOtag çok güzel bir içerik hazırlamış hemen size de bahsedeyim. 👇

Ocak ayı Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) ve Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) verilerinin öne çıkardığı enflasyon artışı piyasada endişelere yol açtı. ÜFE’de beklentilerin üzerinde belirgin bir toparlanma yaşanırken, TÜFE’de enflasyon beklentinin üzerinde gerçekleşti.

Hep bahsediyoruz kurumsalların bu denli kriptolara yönelmesiyle beraber bu veriler sadece geleneksel finans aktörlerini değil, kripto varlık piyasasındaki aktörler için de önemli sonuçlara yol açmaktadır. Mesela, Bitcoin’in TÜFE duyurusu sonrasındaki fiyat hareketinin de gösterdiği gibi. Artan enflasyon baskıları ve piyasa duyarlılığının geleceğe yönelik olduğu bir dönemde, Fed’in faiz oranlarına ilişkin duruşuna ilişkin spekülasyonlar yoğunlaşıyor. Daha önce beklenen faiz indirimi beklentilerine rağmen, son veriler Fed’in yaklaşımında bir değişikliğe işaret ederek analist tahminlerinde revizyona yol açtı.

Sonuç olarak, kripto varlık piyasasında yaşanan gelişmeler, makroekonomik göstergeler ve temel analiz faktörleri yatırımcılar için çeşitli fırsatları ve riskleri beraberinde getiriyor. Ancak, her yatırımcının kendi stratejisini oluşturmadan önce piyasa koşullarını dikkatlice değerlendirmesi ve riskleri anlaması önemlidir. Biz de Radyo Kripto olarak sizlere bir bakış açısı kazandırmak için eğitim tadındaki araştırma içeriklerini her hafta sunmaya devam ediyoruz.

Kripto Varlık Alanında Gelişmeler

  • Her hafta kripto paraların likiditasyon verilerini sizinle paylaşıyoruz. Yatırımcıların da ağırlıklı olarak hangi coinler üzerinde işlem döndürdüklerini de yine bu veriler aracılığıyla öğrenebiliyoruz. 

Son dönemlerdeki verilerde Solana ön plana çıkarken kendi ağı üzerindeki NFT verileriyle de ileriki süreçte kendisinden fazlasıyla bahsettirecek duruyor. 

Bitcoinworld’ün haberine göre, Solana’nın NFT satış hacmi, tüm zamanların ticari faaliyetlerinde 5 milyar doları aşarak muazzam bir büyüme gösterdi.

Solana alt tabanına sahip NFT’ler, tüm zamanların toplam satış hacminde 5 milyar doları aşarak yeni bir dönüm noktasına ulaştı. 

Özellikle, Temmuz ve Ekim 2023 dönemleri arasında aylık satış hacimlerinin 40 milyon doları dahi aşamayan pazar, Kasım ayında ETF beklentileri ile yükselişe geçen piyasanında da etkisiyle toparlanmaya başladı. (Bitcoinworld)

  • Tarihin en büyük Bitcoin transferi gerçekleştirildi. Financefeeds’in haberine göre 26.139 BTC’yi kapsayan büyük bir transfer hafta sonu gerçekleştirildi.

23 Şubat 2024 saat 16:05:43’te yaklaşık 1.347 milyar dolar değerinde olan 26.139.38974287 BTC’nin transferi yapıldı. Geçmiş yıllarda ise tabii ki Bitcoin’in değerine nazaran çok daha fazla adette Bitcoin transferi ile karşılaştık.

Mesela, 

Nisan 2020’de gerçekleşen ve daha sonra USDT CTO’su Paolo Ardoino tarafından onaylanan, iki Bitfinex adresini içeren yaklaşık 1,1 milyar dolar değerindeki 161.500 BTC transferi dikkat çekmişti. Ayrıca 2019 ve 2020 boyunca 491 milyon dolardan 1,033 milyar dolara kadar değişen diğer önemli transferler yaşanmıştı. 

Cüzdan detaylarına geçecek olursak da 👇

Bu transfer için ödenen komisyon miktarı ise oldukça düşük. 4,0 bin Sats (Satoshis), bu da 2,06 dolara denk geliyor. Sadece bu işlem bile Bitcoin ağı içindeki büyük ölçekli işlemlerin ne kadar verimli ve uygun maliyetli hale geldiğini gösteriyor.

  • Son zamanlarda Donald Trump, Bitcoin’e karşı duruşunda bir değişiklik yaparak kripto para sektörü hakkında yorumlarda bulundu. Buna tamamen karşı olduğu zamanı hatırlıyor musun? Şey, işler değişiyor gibi görünüyor. Trump artık Bitcoin’e olumlu bakıyor ve bu, piyasada yaklaşan seçimlerde kendisinden beklenenlerin bir göstergesi olabilir.

Finansal özgürlük adına Bitcoin’i övmeye başlayan Trump, seçim yaklaşırken geçmişteki söylemlerinin üzerine bir çizgi çekmişe benziyor.

Net Akış Tablosu

Net Akış Tablosu

İtibari, stabil ve kripto para birimlerinin kendi aralarındaki akışlarını incelediğimizde özellikle hangi ülkelerin vatandaşları ne kadarlık miktarlarda işlemlere giriş yapıyor, hangi para birimleri arasında transferlerde artış gözleniyor gibi bilgilere ulaşabiliyoruz.

Tabii ki tüm borsalardan alınmış verileri kapsayamadığı için sadece örnek teşkil edebilecek yorumlarda bulunabiliyoruz.

  • USD, KRW, EUR, JPY ve TRY para birimleri en yüksek satın alım net akış miktarlarından en düşük satın alım net akış miktarlarına doğru sıralanmaktadır.
  • Son 24 saatlik akışlara göre TRY üzerinden toplamda 84.4 milyon dolarlık USDT gerçekleştirildi.
  • Son 24 saatlik akışlara göre USD üzerinden toplamda 1.9 milyar dolarlık transferler gerçekleştirildi.
Satış Akış Tablosu
  • Bitcoin’den itibari para ve stabil coinlere geçişi incelersek toplam 6.8 milyar dolarlık bir akış gözlenmektedir.
  • USDT’den TRY’ye satış akışlarını incelersek toplam 67.9 milyon dolarlık bir akış gözlenmektedir.

Toplam Likidasyon Verileri

24 Saatlik Toplam Likidasyon Verileri
  • Son 24 saat içerisinde 98.430 yatırımcı tasfiye oldu.
  • Toplam tasfiye miktarı ise 298.58 milyon dolara ulaştı.
  • Tekte en büyük Liq olan emir 8.34 Milyon dolarlık emir ile Bitmex — XBTUSD‘de gerçekleşti.
  • Son 24 saatlik veriler ışığında en büyük tasfiye 101.68 milyon dolar ile BTC’de gerçekleşirken; sırasıyla 47.73 milyon dolar ile ETH 2. sırada, 10.83 milyon dolar ile PEPE 3. sırada, 9.81 milyon dolarla SOL 4. sırada, 9.42 milyon dolar ile 1000PEPE 5. sırada yer almaktadır.

Bitcoin Dominans Analizi

Bitcoin Dominans Analizi

Yukarıdaki görselde yer alan analizler özellikle kısa vadeli işlemler için geçerlidir. Anlık veriler ışığında yukarıdaki tabloyu sizler de işlemleriniz öncesinde değerlendirebilirsiniz.

Burada ilk önce ‘Bitcoin Dominans’ verisine bakıyoruz ve yönü belirliyoruz. Daha sonrasında Bitcoin fiyatını inceleyip tekrar yönü belirliyoruz. Çıkan sonuca göre altcoinlerde kısa vadeli işlemler açısından fiyat yönü hakkında bilgi alıyoruz.

Bu veriler her daim kesin sonuç vermese de analizleriniz ve işlemleriniz öncesinde değerlendirilebilir.

Tabloyu aktif kullanabilmek için TradingView verilerini inceliyorum. (Saat: 15.50) Günlük Periyotta 👇

  • Bitcoin Dominans %0,95 oranında Yükseliş’te
  • Bitcoin Fiyatı %4,00 oranında Yükseliş’te
  • O halde ilerleyen süre içerisinde Altcoinlerde Bitcoin’e nazaran geri çekilmeler gözlenebilir. Bu süreç içerisinde özellikle dominansın yönünü de takip etmek gerekir.

⚠️ Bitcoin fiyatı yükselişe devam eder ve dominans düşüşe geçerse, altcoinlerde Bitcoin’e nazaran daha hızlı yükselişler gözlenebilir.

⭐ Hafta içerisinde bu tabloyu kullanarak analizlerinizi değerlendirebilirsiniz.

Uyarı: Bu bültende yer alan her türlü bilgi, veri ile haberin doğruluğunu ve yeterli olduğunu garanti etmemektedir. Eksik bilgi, güncelleme ve herhangi hatalı bilgi de ortaya çıkabilecek zararlardan sorumluluk kabul etmemektedir. Bültendeki bilgiler hiçbir şekil ve surette ön ihtar ve/veya ön ihbara gerek kalmaksızın değiştirebilir ya da yayından kaldırabilir. Kripto para piyasaları hakkında genel bir bilgi vermek amacıyla hazırlanan bu bültendeki veri ve bilgiler hiçbir şekilde bu bültenin herhangi bir taahhüdünü kapsamamakla beraber tüzel/gerçek kişiler tarafından alınacak karar ve riskler bu kişilere ait olacaktır. Bültende yer alan analizlerin hiçbir surette yeterliliği ve doğruluğu garanti edilmemektedir. Oluşabilecek zarardan da sorumlu olmamakla beraber oluşabilecek herhangi bir zarar talep edilemez. Bülten’de yer alan yazılar asla yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Sadece piyasalara ilişkin genel bir bilgi ve yorum içerir. Bültendeki yazıları izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır.