Piyasa Görüşü
🔶Haftalık Kripto Varlık ve Blockchain Bülteni’ne geçmeden önce öne çıkan verilere göz atalım. Bitcoin (BTC) 65.500$ , Ethereum (ETH) 3.490$ ve Solana (SOL) 131$ seviyesinde bulunuyor. CoinMarketCap’e göre toplam piyasa değeri 2.44 trilyon dolar. Son 1 hafta içerisinde ise yüzde 25 oranında bir büyüme gerçekleşti.
🔶En büyük 100 kripto para birimi arasında haftanın en çok kazanan üç altcoin’i %400 ile Pepe (PEPE) , %340 ile dogwifhat (WIF) ve %330 ile FLOKI (FLOKI) oldu.
🔶Haftanın en çok kaybeden üç altcoin’i %-9,60 ile Flare (FLR) , %-8,70 ile Bitget Token (BGB) ve %-6,60 ile Sui (SUI) oldu.
Artık neredeyse her hafta Bitcoin ETF verilerini takip ederek günümüzü geçirir olduk. Çünkü bu denli hızlı bir yükseliş bu kadar erken beklenmiyordu. Bitcoin’deki ve haliyle de altcoinlerdeki hızlı yükselişin ana sebebi Bitcoin ETF’leridir.
Nedenini sorduğunuzu düşünüyorum 🙂 Özetle açıklamak gerekirse 👇
Bitcoin arzı kıt bir varlıktır. Bitcoin üzerinde işlem yapanların yaygınlığı da diğer varlıklar kadar yüksek değildir. Önceki bültenlerde de belirttiğimiz gibi yatırımcıların büyük bir çoğunluğu varlıklarını işleme döndürmek yerine elinde tutmaktadır. Yani piyasa dili ile HODL etmektedir.
ETF’lerden gelen talep ne kadar fazla artış gösterirse piyasaya hareketliliğinde de o denli bir artış gözlenecektir. Bununla birlikte dalgalanma ne kadar etkilenirse fiyat da artar, bu da daha fazla talep yaratmaktadır.
Son dönemlerde de şirketler üzerinden yatırımcıların Bitcoin ETF’ine olan talebinde çok ciddi bir artış gözlendi. Eee haliyle Bitcoin ETF’lerinin altı boş olmadığı için şirketler de bünyesinde buna karşılık olması için Bitcoin tutmaktadır.
Son yükselişlerde aslında tam bu sebepten dolayı gerçekleşti. Şirketler önce madencilerin ürettiği Bitcoin’lere yöneldi. Fakat halvingin de yaklaştığı bu dönemde toplam talebi yeni ortaya çıkan arz karşılayamadı. Bu sebeple de oluşan ETF talebini dengeleyebilmek için borsalardan Bitcoin alımları hız kazandı.
Peki ETF’lere bu kadar talep varken Grayscale’in GBTC’sinde neden uzun süre çıkışlar gözlendi?
Aslında sebebi komisyon oranlarında saklı. İlk ETF açıklamaları öncesinde şirketler fee ücreti yarışına girmişken, en yüksek olan Grayscale’e aitti. Bu sebeple de yatırımcılar Grayscale yerine başka fonları tercih etti.
Popüler bir fon olan Grayscale Bitcoin Trust’tan, sadece bu hafta 400 milyon dolardan fazla çıkış kaydedildi.
❓Benim de merak ettiğim bir husus var Bitcoin Halvingi sonrasında Bitcoin’deki veya diğer kripto varlıklardaki beklediğiniz seviyeler nelerdir?
Bu sorunun cevabı yine ETF talebiyle paralel şekilleniyor. Çünkü madencilerin ürettiği Bitcoin’leri çıkarmak hem zorlaşacak hem de ödül miktarında azalma gözlenecek. Mesela bir günde 900 Bitcoin üretiliyorsa halving sonrasında 900 Bitcoin üretilemeyecek. Bu sebeple de şirketler Bitcoin talebini karşılayabilmek için borsaları tercih edecek.
Ama tüm bu verilere rağmen benim dikkatimi çeken önemli bir husus daha var ki o da halka açık madencilik şirketlerinin piyasa verileri…
Bitcoin’in değerindeki hızlı artış, tek bir istisna dışında Bitcoin madenciliğiyle ilgilenen şirketlere yansımadı.
Halka açık madencilik şirketleri, 2024’ün başından bu yana hisse senetlerinde ya sabit bir görünüm ya da alçalan bir görünümle karşılaştı. Örneğin, Riot Platforms (RIOT) %6,2’lik bir düşüş yaşarken, Iris Energy (IREN) %11’lik kayda değer bir düşüş yaşadı. Bitfarms (BITF) ve Marathon Digital (MARA) gibi madencilik devleri bir miktar değer kazansa da sırasıyla %5 ve %17 ile nispeten bu fiyat yükselişleri karşısında çok minimalde kaldı.
Sadece bir madencilik şirketinde ciddi bir yükseliş gözlendi. 👇
CleanSpark, bu yıl BTC’den daha iyi performans göstererek halka açık Bitcoin madencileri arasında öne çıktı. Hisseleri yılbaşından bu yana %64 artış göstererek geçen ayki değerini iki katından fazla artırdı.
Geçtiğimiz 12 ay boyunca CLSK, %603 artışla Bitcoin’den büyük ölçüde daha iyi performans gösterdi.
Pekii Bitcoin ETF’lerinden yatırımcılar çıkmaya başlarsa yeni bir satış dalgasıyla karşılaşır mıyız? Sizce şirketlerin tutumu nasıl olur?
ETF’lerin son durumuna biraz bakalım 👇
Son haftalarda ETF’lere girişler hız kazanmış ve bu sebeple de Bitcoin’e artan taleple beraber fiyatında da yükseliş gözlenmişti.
Ancak son bir haftalık yükseliş serisi bu hafta biraz kırıldı. Borsada işlem gören fonlarda Cuma günü küçük çıkışlar gördü. Hafif oynaklığa rağmen BlackRock ETF IBIT, yıl sonuna kadar Bloomberg’in giriş tahminlerine ulaşma yolunda ilerlemeye devam ediyor.
- SoSoValue raporlarına göre, cuma günü Bitcoin spot ETF’sinden toplamda 139 milyon ABD doları tutarında ilk net çıkış gerçekleşti.
- Grayscale ETF GBTC’den, sadece tek bir günde 492 milyon dolarlık net çıkış gözlendi.
- BlackRock ETF IBIT’e, bir günde 202 milyon dolarlık net giriş gerçekleşti. Son veriler itibariyle de toplam 7,96 milyar dolarlık tarihsel net girişe sahip oldu.
- Geçen ay %45 oranında yükselen Bitcoin fiyatı, son günlerde yatay seyrini sürdürüyor.
Bloomberg Kıdemli ETF Analisti Eric Balchunas, ETF’lere son dönemdeki giriş seviyeleri aynı hızda artış gösterseydi yıl içinde yaklaşık 150 milyar dolarlık giriş olacaktı; bu da tahminlerinin on katı kadardı. “Bu çılgınlık olurdu” dedi.
Ayrıca analist, ETF’lerin 10–15 milyar dolarlık bir üst bant girişi göreceğini tahmin etmişti. Şu ana kadar bu ETF’ler zaten 7 milyar dolara ulaştı ve üzerinden yalnızca bir ay geçti.
Bu da demek oluyor ki bir süre Bitcoin’de durgunluk gözlenebilir. Ama bugünkü yükselişlerle beraber bu algı kırılacak gibi de duruyor.
Sonuç olarak, kripto varlık piyasasında yaşanan gelişmeler ve makroekonomik göstergeler ve temel analiz faktörleri yatırımcılar için çeşitli fırsatları ve riskleri beraberinde getiriyor. Ancak, her yatırımcının kendi stratejisini oluşturmadan önce piyasa koşullarını dikkatlice değerlendirmesi ve riskleri anlaması önemlidir. Biz de Radyo Kripto olarak sizlere bir bakış açısı kazandırmak için eğitim tadındaki araştırma içeriklerini her hafta sunmaya devam ediyoruz.
⚠️ Bu hafta değindiğimiz 3 farklı Teknik Analizi incelediniz mi? 👇 Hemen üzerine tıkla ve analize git 🙌
Bitcoin Korku ve Açgözlülük Endeksi
Bitcoin Korku ve Açgözlülük Endeksi 3 Mart Pazar günü 80 seviyesinden 83’e yükseldi. Şimdi ise 82 seviyesinde bulunuyor. Endeks Aşırı Açgözlülük bölgesinin sonlarına doğru ilerlemeyi sürdürüyor.
Aşırı Açgözlülük, yatırımcıların açgözlülüğünün arttığının sinyalini vererek olası bir fiyat düzeltmesine işaret ediyor olabilir. Ancak BTC ETF piyasası akışları fiyat trendlerini etkilemeye devam edecek gibi de görünüyor.
Kripto Varlık Alanında Gelişmeler
- NFT piyasasında art arda 3 hafta güçlü büyüme gözlendi. 👇
Cryptoslam.io tarafından derlenen verilere göre Bitcoin, NFT işlemlerinde baskın güç olarak ön plana çıkmaktadır. Aynı zamanda da, %79,30’luk kayda değer bir artışı temsil eden 161.40 milyon dolarlık NFT satışları ile ilk sırada yer aldı.
Ethereum (ETH), 159,10 milyon dolarlık işlemle Bitcoin’i yakından takip ederek ETH tabanlı NFT satışlarıyla %13,91’lik kayda değer bir artış kaydetti.
Solana (SOL), BNB Chain (BNB) ve Mythos Chain (MYTH) dahil olmak üzere diğer önemli blockchainler de bu dönemde NFT işlemlerinde önemli bir büyüme yaşandı.
Cryptoslam’in verileri, Solana’nın haftalık satışlarda yaklaşık 65,655 milyon dolar elde ettiğini, BNB Chain ve Mythos’un ise yedi günü sırasıyla 9,054 milyon dolar ve 7,716 milyon dolarlık satışlarla tamamladığını gösteriyor.
Teknik Analiz: Fincan Kulp Formasyonu
🎯 Piyasada hisse ve kripto analizlerinizde karşınıza çıkan FİNCAN-KULP FORMASYONU ilerideki işlemleriniz için ışık tutabilir.
🎙️ Fincan kulp formasyonu borsada fiat analiz için kullanılan, yön tayininde yardımcı olan, uzun vadede ve yavaş hareketle oluşan mum grafiği formasyonudur.
🎙️ Trendlerin önce bir çanak ve sonrasında çanağın 3’de 1’i kadar küçük çanak yapması ve aynı tepelere ulaşması sonucu oluşur.
🎙️ Bir yükseliş trendi içinde yaşanan düzeltmenin ardından U-dönüşü ile yeniden tepeye kadar bir yükseliş gelir ve yükseliş önceki tepe civarında satışla karşılaşır. Ancak bu satış o kadar zayıftır ki, fiyatı ciddi oranlarda aşağıya itemez.
🎙️ Hedef Fiyatı belirlerken ise “% Derinlik” ile belirtilen kısımdan taban ile yükseliş aralığı arasından yani çanak bölgesinde bir trend gibi yükseklik (uzunluk) belirten bir çubuk oluşturunuz. Aynı çubuğu kulp tarafından yukarıya doğru eklediğimizde ise hedef fiyat karşımıza çıkmaktadır.
⭐ İlerideki işlemleriniz için ışık tutabilir. Sizler de incelediğiniz grafiklerde kolaylıkla uygulayabilirsiniz.
Güncel Kripto Varlık On-Chain Verileri
LookIntoBitcoin verilerine göre:
- Her hafta gelenekselleşen analizimiz olan Bitcoin Altın Oran’a göre hedef seviyeleri inceleyelim.
Şu anki seviyelere bakacak olursak yeşil seviyenin üzerinde fiyatlanma gözleniyor. Özellikle yeşil rengi yani biriktirme seviyesini temsil eden 53.652$ desteğinin üzerinde bir fiyatlamaya sahip olan Bitcoin, bir sonraki büyüme serisi olan kırmızı rengi temsil eden 67.065$ direncine doğru hareketlilik gözlenebilir.
Altın Oran Çarpanı, fiyatın orta ve uzun vadeli zaman dilimlerinde nasıl davranabileceğini anlamak için Bitcoin’in benimsenme eğrisini ve piyasa döngülerini araştıran bir Bitcoin grafiğidir. Kripto analizlerinde öne verilen bir başlıktır.
Chainalysis verilerine göre:
Bitcoin
- Son 24 saat içerisinde yatırımcıların kişisel cüzdanlarından borsa cüzdanlarına transfer ettikleri Bitcoin miktarı düne göre yüzde 7 oranında artış gösterirken, borsalarda saklanan BTC miktarında da yüzde 3 oranında azalış gözlenmektedir.
- Borsalara BTC girişi son 7 günde ortalama 6,53 bin BTC artarak 38 günün en büyük artışını yaşadı.
- Son gün borsalara BTC akışı 133,31 bin BTC ile 35 günün en yüksek seviyesine ulaştı.
Bitcoin fiyatındaki ETF baskısıyla beraber gözlenen hızlı yükselişin ardından cuma günü ETF’e olan talebin azalmasıyla beraber yatırımcılarda da borsa cüzdanlarındaki hareketlilikte artış gözlendi.
Ethereum
- Yatırımcıların bir yıldan daha uzun süredir cüzdanlarında sakladıkları Ethereum miktarı 281,24 bin ETH düşerek 80,25 milyon ETH’ye geri çekildi. Son 5 haftanın en büyük bir haftalık düşüşü yaşandı.
- Son 24 saat içerisinde yatırımcıların kişisel cüzdanlarından borsa cüzdanlarına transfer ettikleri Bitcoin miktarı düne göre yüzde 16 oranında düşüş gözlenirken, borsalarda saklanan BTC miktarında da yüzde 3 oranında artış gözlenmektedir.
Ethereum ETF beklentileriyle beraber Ethereum ekosistemindeki büyüme hala devam etmektedir.
Kripto Varlık Net Akış Tablosu
İtibari, stabil ve kripto para birimlerinin kendi aralarındaki akışlarını incelediğimizde özellikle hangi ülkelerin vatandaşları ne kadarlık miktarlarda işlemlere giriş yapıyor, hangi para birimleri arasında transferlerde artış gözleniyor gibi bilgilere ulaşabiliyoruz.
Tabii ki tüm borsalardan alınmış verileri kapsayamadığı için sadece örnek teşkil edebilecek yorumlarda bulunabiliyoruz.
- USD, EUR, TRY, KRW ve JPY para birimleri en yüksek satın alım net akış miktarlarından en düşük satın alım net akış miktarlarına doğru sıralanmaktadır.
- Son 24 saatlik akışlara göre TRY üzerinden toplamda 113.7 milyon dolarlık USDT alımı gerçekleştirildi. Geçen haftaya göre artış gözleniyor.
- Son 24 saatlik akışlara göre USD üzerinden toplamda 1.8 milyar dolarlık transferler gerçekleştirildi. Geçen haftaya göre azalış gösteriyor.
- Bitcoin’den itibari para ve stabil coinlere geçişi incelersek toplam 6.6 milyar dolarlık bir akış gözlenmektedir.
- USDT’den TRY’ye 87.4 milyon dolarlık satış akışı gözlenmektedir.
Kripto Varlık Toplam Likidasyon Verileri
- Son 24 saat içerisinde 97.148 yatırımcı tasfiye oldu.
- Toplam tasfiye miktarı ise 270.01 milyon dolara ulaştı.
- Tekte en büyük Liq olan kripto emri 2.45 Milyon dolarlık emir ile Bitmex — DOGEUSD‘de gerçekleşti.
- Son 24 saatlik veriler ışığında en büyük tasfiye 83.41 milyon dolar ile Bitcoin’de gerçekleşirken; sırasıyla 30.70 milyon dolar ile ETH 2. sırada, 20.14 milyon dolar ile DOGE 3. sırada, 12.66 milyon dolarla PEPE 4. sırada, 9.75 milyon dolar ile 1000PEPE 5. sırada yer almaktadır.
Bitcoin Dominans Analizi
Yukarıdaki görselde yer alan analizler özelliklekripto paraların kısa vadeli işlemleri için geçerlidir. Anlık veriler ışığında yukarıdaki tabloyu sizler de işlemleriniz öncesinde değerlendirebilirsiniz.
Burada ilk önce ‘Bitcoin Dominans’ verisine bakıyoruz ve yönü belirliyoruz. Daha sonrasında Bitcoin fiyatını inceleyip tekrar yönü belirliyoruz. Çıkan sonuca göre altcoinlerde kısa vadeli işlemler açısından fiyat yönü hakkında bilgi alıyoruz.
Bu veriler her daim kesin sonuç vermese de analizleriniz ve işlemleriniz öncesinde değerlendirilebilir.
Tabloyu aktif kullanabilmek için TradingView verilerini inceliyorum. (Saat: 16.50)
- Bitcoin Dominans %1,10 oranında Yükseliş’te
- Bitcoin Fiyatı %3,40 oranında Yükseliş’te
- O halde ilerleyen süre içerisinde Altcoinlerde Bitcoin’e nazaran geri çekilmeler gözlenebilir. Bu süreç içerisinde özellikle dominansın yönünü de takip etmek gerekir.
⚠️ Bitcoin fiyatı yükselişe devam eder ve dominans düşüşe geçerse altcoinlerde Bitcoin’e nazaran daha hızlı yükselişler gözlenebilir.
⭐ Hafta içerisinde bu tabloyu kullanarak analizlerinizi değerlendirebilirsiniz.
Uyarı: Bu bültende yer alan her türlü bilgi, veri ile haberin doğruluğunu ve yeterli olduğunu garanti etmemektedir. Eksik bilgi, güncelleme ve herhangi hatalı bilgi de ortaya çıkabilecek zararlardan sorumluluk kabul etmemektedir. Bültendeki bilgiler hiçbir şekil ve surette ön ihtar ve/veya ön ihbara gerek kalmaksızın değiştirebilir ya da yayından kaldırabilir. Kripto para piyasaları hakkında genel bir bilgi vermek amacıyla hazırlanan bu bültendeki veri ve bilgiler hiçbir şekilde bu bültenin herhangi bir taahhüdünü kapsamamakla beraber tüzel/gerçek kişiler tarafından alınacak karar ve riskler bu kişilere ait olacaktır. Bültende yer alan analizlerin hiçbir surette yeterliliği ve doğruluğu garanti edilmemektedir. Oluşabilecek zarardan da sorumlu olmamakla beraber oluşabilecek herhangi bir zarar talep edilemez. Bülten’de yer alan yazılar asla yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Sadece piyasalara ilişkin genel bir bilgi ve yorum içerir. Bültendeki yazıları izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır.