Piyasa Görüşü

🔶Bitcoin (BTC) 72.100$ , Ethereum (ETH) 4.053$ ve Solana (SOL) 148$ seviyesinde bulunuyor. CoinMarketCap’e göre kripto toplam piyasa değeri 2.71 trilyon dolar. Geçtiğimiz haftaya göre yüzde 10’luk bir büyüme gözlenmektedir.

🔶En büyük 100 kripto para birimi arasında haftanın en çok kazanan üç altcoin’i %78 ile FLOKI (FLOKI), %63 ile Render (RNDR) ve %62 ile THORChain (RUNE) oldu.

🔶Haftanın en çok kaybeden üç altcoin’i %-15 ile SATS (1000SATS) , %-14 ile ORDI (ORDI) ve %-12 ile Bonk (BONK) oldu.

Hatta hemen hazır coinlerden bahsetmişken analizimizi biraz daha derinleştirerek SP500’ü de dahil edelim. Birbirleri arasındaki korelasyona dikkat edersek 👇

Son yükselişleri baz aldığımızda ise; BTC’de %10, ETH’de %14,7, S&P 500’de ise %0,5’lik bir yükseliş göze çarpıyor. 

Bitcoin — Ethereum — SP500

Görselde yer alan analizi baz alırsak; S&P 500 endeksi ile Bitcoin ve Ethereum arasında belirgin bir korelasyon eksikliği olduğu görülüyor. Bu, geleneksel hisse senetleri piyasasının, kripto varlıklardan bağımsız hareket ettiğini gösteriyor.

Özellikle son birkaç haftadır Bitcoin ve Ethereum gibi kripto varlıklarda artan boğa trendi, bu verileri de baz aldığımızda daha net kendisini gösteriyor. Bitcoin ETF’leriyle beraber kripto varlıklara artan ilgi ilerleyen dönemlerde daha fazla varlık girişini de öne sürebilir. Geleneksel varlıklardan çıkışların artıp kripto varlıklara yönelimin arttığı bir senaryoda ise daha uzun soluklu hareketlilikte gözlenebilir. 

Piyasanın bu denli yükselişinin mimarı olan Bitcoin ETF’lerine yönümüzü çevirelim. 

Bitcoin ETF’lerine net giriş her geçen gün artış gösteriyor. Geçen haftada belirttiğimiz üzere Arzı kıt olup 21 milyon ile sınırlı Bitcoin’de bir de halving dönemine gireceğimiz şu günlerde şirketler ETF’lere olan talebi karşılamakta güçlük çekiyor. İlk önce madencilerin ürettiği Bitcoinler alınıyor. Fakat talep arzı karşılayamadığı için de borsalardan Bitcoin alımları hız kazanıyor. Bu durum da haliyle arz talep dengesi gereği fiyatın yükselişi olarak yansıyor. 

ETF’lerin son durumuna biraz bakalım 👇

SoSoValue Bitcoin ETF Verileri
  • SoSoValue raporlarına göre, cuma günü Bitcoin spot ETF’sinden toplamda 222,99 milyon ABD doları tutarında net giriş gerçekleşti.
  • Grayscale ETF GBTC’den, sadece tek bir günde 302 milyon dolarlık net çıkış gözlendi.
  • BlackRock ETF IBIT’e, bir günde 336 milyon dolarlık net giriş gerçekleşti. Son veriler itibariyle de toplam 7,69 milyar dolarlık net girişe sahip oldu.
  • Fidelity’nin FBTC’si, 7 Mart’taki lansmanından bu yana 473,4 milyon dolar veya 7.030,2 BTC tutarındaki en yüksek girişi kaydederek öne çıktı.
  • Bitcoin ETF’lerinde bulunan toplam net varlıkların miktarı ise 8 Mart itibariyle 55,50 milyar dolara ulaştı.

Sonuç olarak, kripto varlık piyasasında yaşanan gelişmeler ve makroekonomik göstergeler ve temel analiz faktörleri yatırımcılar için çeşitli fırsatları ve riskleri beraberinde getiriyor. Ancak, her yatırımcının kendi stratejisini oluşturmadan önce piyasa koşullarını dikkatlice değerlendirmesi ve riskleri anlaması önemlidir. Biz de Radyo Kripto olarak sizlere bir bakış açısı kazandırmak için eğitim tadındaki araştırma içeriklerini her hafta sunmaya devam ediyoruz.

⚠️ Bu hafta değindiğimiz ZIG Teknik Analizini incelediniz mi? İncelemek için “Buraya” tıkla!

Bitcoin Korku ve Açgözlülük Endeksi

Bitcoin Korku ve Açgözlülük Endeksi 10 Mart Pazar günü 84 seviyesinden 79’a geriledi. geçtiğimiz haftaki verilere göre endekste geri çekilme devam ediyor. 

BTC Korku ve Açgözlülük Endeksi 10/03/24

Kripto Varlık Alanında Gelişmeler

  • Geçtiğimiz hafta özellikle yapay zeka, DeFi ve Web3 odaklı coinlerde ciddi yükselişler gözlendi. Pazar hakimiyeti açısından pazarın %4,30’unu elinde bulunduran DeFi protokollerini incelememiz gerekirse 👇

DefiLlama tarafından derlenen verilere göre ilk 20 DeFi Protokolü aşağıda listelenmiştir. 

DeFi Protokolü

İlk 3 sırada Liquid Staking kategorisinden Lido, Restaking kategorisinden EigenLayer ve Lending kategorisinden AAVE oluşturuyor. Bunların dışında ise bilinen protokollerden Curve Finance 13. sırada, Pancakeswap 17. sırada ve Venus ise 20. sırada bulunuyor. 

Kısaca DeFi (Decentralized Finance), merkeziyetsiz finans anlamına gelir ve geleneksel finansal araçlarının yerine blockchain ve kripto teknolojilerini kullanarak finansal hizmetlerin sunulduğu bir ekosistemdir. 

DeFi protokolleri; kredi, takas, likidite havuzları, türevler ve daha fazlası gibi çeşitli finansal işlemleri gerçekleştirmek için akıllı kontratlarla çalışır. Bu, kullanıcıların merkezi bir aracıya ihtiyaç duymadan finansal hizmetlere erişebilmesini sağlar. Bu da daha düşük maliyetler, daha yüksek erişilebilirlik ve daha büyük finansal özgürlük sağlar. 

Protokollerin bulunduğu kategorileri biraz örnek vermek gerekirse de 👇

  1. Kredi (Lending) Protokolleri: Kullanıcıların kripto varlıklarını teminat olarak göstererek kredi alabildiği veya verdiği protokollerdir. Örneğin, Compound, Aave, Venus, ve MakerDAO gibi platformlar bu kategoride yer alır.
  2. Yeniden Değerlendirme (Restaking) Protokolleri: Kullanıcıların varlıklarını stake ederek, ağın güvenliğine katkı sağladığı veya getiri elde ettiği protokollerdir. Örneğin, staking hizmeti sunan Ethereum 2.0 ve Tezos gibi platformlar bu kategoriye dahildir.
  3. Hizmetler (Services) Protokolleri: DeFi ekosisteminde farklı hizmetleri sunan protokollerdir. Bu kategori altında, likidite havuzları, token takası, risk yönetimi gibi çeşitli hizmetler yer alabilir. Örneğin, Uniswap, SushiSwap, Curve ve Balancer gibi platformlar bu kategoriye örnek olarak verilebilir.

Güncel On-Chain Verileri

Chainalysis verilerine göre:

Bitcoin

  • Son 24 saat içerisinde borsa cüzdanlarına transfer edilen Bitcoin miktarı 153,96 bin BTC ile 54 günün en yüksek seviyesine ulaşırken düne oranla yüzde 32’lik bir artış göstermektedir.
  • Borsa cüzdanlarında saklanan Bitcoin miktarında ise düne oranla yüzde 65’lik bir artış gözlenirken, bu değişim son 6 aylık ortalamaların da üzerinde seyretmektedir. 

Bitcoin fiyatındaki ETF baskısıyla beraber gözlenen hızlı yükselişin ardından borsa cüzdanlarındaki hareketlilikte artış gözlendi.

Ethereum

  • Yatırımcıların bir yıldan daha uzun süredir cüzdanlarında sakladıkları Ethereum miktarı 538,46 bin ETH artarak 80,6 milyon ETH’ye yükselerek 15 haftanın en büyük bir haftalık artışını yaşadı.
Saklanan Ethereum Süresi
  • Son 24 saat içerisinde yatırımcıların kişisel cüzdanlarından borsa cüzdanlarına transfer ettikleri Ethereum miktarında düne göre yüzde 22 oranında düşüş gözlenirken, borsalarda saklanan ETH miktarında da yüzde 8 oranında artış gözlenmektedir.

Ethereum ETF beklentileriyle beraber Ethereum ekosistemindeki büyüme hala devam etmektedir.

Kripto Net Akış Tablosu

Kripto Net Akış Tablosu

İtibari, stabil ve kripto para birimlerinin kendi aralarındaki akışlarını incelediğimizde özellikle hangi ülkelerin vatandaşları ne kadarlık miktarlarda işlemlere giriş yapıyor, hangi para birimleri arasında transferlerde artış gözleniyor gibi bilgilere ulaşabiliyoruz.

Tabii ki tüm borsalardan alınmış verileri kapsayamadığı için sadece örnek teşkil edebilecek yorumlarda bulunabiliyoruz.

  • USD, TRY, EUR, KRW ve JPY para birimleri en yüksek satın alım net akış miktarlarından en düşük satın alım net akış miktarlarına doğru sıralanmaktadır.
  • Son 24 saatlik akışlara göre TRY üzerinden toplamda 116.5 milyon dolarlık USDT alımı gerçekleştirildi. Geçen haftaya göre artış gözleniyor.
  • Son 24 saatlik akışlara göre USD üzerinden toplamda 2.1 milyar dolarlık transferler gerçekleştirildi.
  • Bitcoin’den itibari para ve stabil coinlere geçişi incelersek toplam 9.1 milyar dolarlık bir akış gözlenmektedir.
  • USDT’den TRY’ye 103.5 milyon dolarlık satış akışı gözlenmektedir.

Kripto Toplam Likidasyon Verileri

24 Saatlik Kripto Likidasyon Haritası
  • Son 24 saat içerisinde 110.410 yatırımcı tasfiye oldu.
  • Toplam tasfiye miktarı ise 353.80 milyon dolara ulaştı.
  • Tekte en büyük Liq olan emir 8.88 Milyon dolarlık emir ile Bybit — BTCUSD‘de gerçekleşti.
  • Son 24 saatlik veriler ışığında en büyük tasfiye 125.83 milyon dolar ile Bitcoin’de gerçekleşirken; sırasıyla 59.12 milyon dolar ile ETH 2. sırada, 10.65 milyon dolar ile SOL 3. sırada, 10.02 milyon dolarla DOGE 4. sırada, 8.64 milyon dolar ile GALA 5. sırada yer almaktadır.

Bitcoin Dominans Analizi

Bitcoin Dominans Analizi

Yukarıdaki görselde yer alan analizler özellikle kısa vadeli işlemler için geçerlidir. Anlık veriler ışığında yukarıdaki tabloyu sizler de işlemleriniz öncesinde değerlendirebilirsiniz.

Burada ilk önce ‘Bitcoin Dominans’ verisine bakıyoruz ve yönü belirliyoruz. Daha sonrasında Bitcoin fiyatını inceleyip tekrar yönü belirliyoruz. Çıkan sonuca göre altcoinlerde kısa vadeli işlemler açısından fiyat yönü hakkında bilgi alıyoruz.

Bu veriler her daim kesin sonuç vermese de analizleriniz ve işlemleriniz öncesinde değerlendirilebilir.

Tabloyu aktif kullanabilmek için TradingView verilerini inceliyorum. (Saat: 16.50)

  • Bitcoin Dominans %0,75 oranında Yükseliş’te
  • Bitcoin Fiyatı %4,66 oranında Yükseliş’te
  • O halde ilerleyen süre içerisinde Altcoinlerde Bitcoin’e nazaran geri çekilmeler gözlenebilir. Bu süreç içerisinde özellikle dominansın yönünü de takip etmek gerekir.

⚠️ Bitcoin fiyatı yükselişe devam eder ve dominans düşüşe geçerse altcoinlerde Bitcoin’e nazaran daha hızlı yükselişler gözlenebilir.

⭐ Hafta içerisinde bu tabloyu kullanarak analizlerinizi değerlendirebilirsiniz.

Uyarı: Bu bültende yer alan her türlü bilgi, veri ile haberin doğruluğunu ve yeterli olduğunu garanti etmemektedir. Eksik bilgi, güncelleme ve herhangi hatalı bilgi de ortaya çıkabilecek zararlardan sorumluluk kabul etmemektedir. Bültendeki bilgiler hiçbir şekil ve surette ön ihtar ve/veya ön ihbara gerek kalmaksızın değiştirebilir ya da yayından kaldırabilir. Kripto para piyasaları hakkında genel bir bilgi vermek amacıyla hazırlanan bu bültendeki veri ve bilgiler hiçbir şekilde bu bültenin herhangi bir taahhüdünü kapsamamakla beraber tüzel/gerçek kişiler tarafından alınacak karar ve riskler bu kişilere ait olacaktır. Bültende yer alan analizlerin hiçbir surette yeterliliği ve doğruluğu garanti edilmemektedir. Oluşabilecek zarardan da sorumlu olmamakla beraber oluşabilecek herhangi bir zarar talep edilemez. Bülten’de yer alan yazılar asla yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Sadece piyasalara ilişkin genel bir bilgi ve yorum içerir. Bültendeki yazıları izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır.