Haftaya Başlarken Piyasa Görüşü

  • Kripto borsa cüzdanlarındaki balina hareketliliğinde artış gözlendi.

Bitcoin’deki hızlı yükselişin ardından balinalarda kar satışlarını hızlandırdı. geçtiğimiz hafta içerisinde 21.401 BTC’nin borsalardaki kar realizasyonu gerçekleşti.

Özellikle perşembe günü 752 milyon dolar değerinde Bitcoin satışının gözlenmesi ve ÜFE raporunun açıklanmasıyla cuma günü piyasada düşüşü daha etkili bir şekilde de gözlemledik. BTC %7’nin üzerinde düştü ve düşüş eğilimi tüm kripto para piyasasına yayıldı.

Kripto veri platformu olan Into The Block verilerine göre, perşembe günkü çıkış, Mayıs 2023’ten bu yana en yüksek tek günlük para çekim işlemi oldu. 

Biraz da ETF güncellemelerine geçelim. ETF’lere fon akışı sürerken, demokrat senatörler sorun çıkarmaya devam ediyor. SEC’in kripto tabanlı ETF’lerin onayını durdurmasını isteyerek yeni bir tartışma yarattılar. Ama istedikleri kadar tartışma yaratsınlar veriler ortada. Sadece geçtiğimiz hafta küçük eri çekilmeler gözlendi. O da oran bazlı bakarsak. 

ABD spot Bitcoin ETF’lerine net giriş, Bitcoin fiyatının tüm zamanların en yüksek seviyesinden hızlı bir şekilde gerilemesiyle Perşembe günü bu ayın en düşük seviyesine geriledi.

ETF’lerin son durumuna biraz daha yakından bakalım 👇

SoSoValue Bitcoin ETF Verileri
  • SoSoValue raporlarına göre, cuma günü Bitcoin spot ETF’sinden toplamda 198,89 milyon ABD doları tutarında net giriş gerçekleşti.
  • Spot Bitcoin ETF’lerine haftalık girişlerde kayda değer bir artışa tanık oldu ve 15 Mart sonunda 2,5 milyar dolara ulaştı.
  • Grayscale ETF GBTC’den, sadece tek bir günde 139 milyon dolarlık net çıkış gözlendi.
  • BlackRock ETF IBIT’e, bir günde 139 milyon dolarlık net giriş gerçekleşti. 
  • Fidelity’nin FBTC’si, hafta kapanışında yine 155 milyon dolarlık net giriş ile en yüksek girişi kaydederek 3. sıradaki yerini koruyor. 
  • Bitcoin ETF’lerinde bulunan toplam net varlıkların miktarı ise 8 Mart itibariyle 58,00 milyar dolara ulaştı.

Sonuç olarak, kripto varlık piyasasında yaşanan gelişmeler ve makroekonomik göstergeler ve temel analiz faktörleri yatırımcılar için çeşitli fırsatları ve riskleri beraberinde getiriyor. Ancak, her yatırımcının kendi stratejisini oluşturmadan önce piyasa koşullarını dikkatlice değerlendirmesi ve riskleri anlaması önemlidir. Biz de Radyo Kripto olarak sizlere bir bakış açısı kazandırmak için eğitim tadındaki araştırma içeriklerini her hafta sunmaya devam ediyoruz.

⚠️ Bu hafta değindiğimiz ATOM Teknik Analizini incelediniz mi? İncelemek için “BURAYA” tıklayınız.

Kripto Varlık Alanında Gelişmeler

  • CoinTürk’ün haberine göre, Crypto com CEO’su Kris Marzsalek, Bitcoin yükselişinin temel olarak Bitcoin ETF’lerinden gelen akışlardan kaynaklandığına dair inancını paylaştı.

Yalnızca 12 Mart’ta spot Bitcoin ETF fonlarına net giriş 1 milyar doları aştığını belirtirken, Bitcoin’in fiyatının tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 73.000 dolardan yaklaşık 65.000 dolara geri çekilmesiyle ilgili olarak Marzsalek, bunun sistemdeki birikmiş vadeli işlem pozisyonlarından bazılarını ortadan kaldıran sağlıklı bir hareket olduğuna inanıyor.

Bireysel katılımcıların Bitcoin’in mevcut piyasa dinamiklerindeki rolü sorulduğunda Marzsalek, bu döngüde hala gidilecek bir yol olduğuna inandığını ifade ediyor. Ona göre, 2020–2021 döngüsü incelendiğinde, bireysel yatırımcı tarafından bir sinyal olarak muhtemelen Aralık 2020 veya Ocak 2021 aşamasında olduğu sonucu da çıkıyor. Bu seviyelerde bir önceki boğa döneminin başı olan hatta kritik 20.000$ seviyelerinin aşıldığı döneme de geliyor. 

  • Demokrat senatörler Reed ve Butler, kripto topluluğu içinde sorun çıkartarak, SEC’in kripto tabanlı ETF’lerin onayını durdurmasını isteyerek tartışma yarattılar. (cryptodaily)
  • Hollanda Merkez Bankası, Crypto.com’u kayıt yasalarını ihlal ettiği iddialarıyla ilgili olarak 3 milyon dolarlık bir ceza ile cezalandırdı.(cryptodaily)
  • El Salvador, uluslararası yatırım çekmek amacıyla yurt dışından yapılan yatırımlarda ve para transferlerinde gelir vergisini kaldırdığını duyurdu.(cryptodaily)

Dev kripto varlık yönetimi şirketi Grayscale Investments (GBTC), yakın zamanda spot Ethereum ETF için Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile olan başvurusunu revize etti. (wallstreetpit)

Bitcoin Dominans Analizi

Bitcoin Dominans Analizi

Yukarıdaki görselde yer alan analizler özellikle kısa vadeli işlemler için geçerlidir. Anlık veriler ışığında yukarıdaki tabloyu sizler de işlemleriniz öncesinde değerlendirebilirsiniz.

Burada ilk önce ‘Bitcoin Dominans’ verisine bakıyoruz ve yönü belirliyoruz. Daha sonrasında Bitcoin fiyatını inceleyip tekrar yönü belirliyoruz. Çıkan sonuca göre altcoinlerde kısa vadeli işlemler açısından fiyat yönü hakkında bilgi alıyoruz.

Bu veriler her daim kesin sonuç vermese de analizleriniz ve işlemleriniz öncesinde değerlendirilebilir.

Tabloyu aktif kullanabilmek için TradingView verilerini inceliyorum. (Saat: 16.50)

  • Bitcoin Dominans %0,75 oranında Yükseliş’te
  • Bitcoin Fiyatı %1 oranında Düşüş’te
  • O halde ilerleyen süre içerisinde Altcoinlerde Bitcoin’e nazaran daha hızlı çekilmeler gözlenebilir. Bu süreç içerisinde özellikle dominansın yönünü de takip etmek gerekir.

⚠️ Bitcoin fiyatı yükselişe devam eder ve dominans düşüşe geçerse altcoinlerde Bitcoin’e nazaran daha hızlı yükselişler gözlenebilir.

⭐ Hafta içerisinde bu tabloyu kullanarak kripto analizlerinizi değerlendirebilirsiniz.

Uyarı: Bu bültende yer alan her türlü bilgi, veri ile haberin doğruluğunu ve yeterli olduğunu garanti etmemektedir. Eksik bilgi, güncelleme ve herhangi hatalı bilgi de ortaya çıkabilecek zararlardan sorumluluk kabul etmemektedir. Bültendeki bilgiler hiçbir şekil ve surette ön ihtar ve/veya ön ihbara gerek kalmaksızın değiştirebilir ya da yayından kaldırabilir. Kripto para piyasaları hakkında genel bir bilgi vermek amacıyla hazırlanan bu bültendeki veri ve bilgiler hiçbir şekilde bu bültenin herhangi bir taahhüdünü kapsamamakla beraber tüzel/gerçek kişiler tarafından alınacak karar ve riskler bu kişilere ait olacaktır. Bültende yer alan analizlerin hiçbir surette yeterliliği ve doğruluğu garanti edilmemektedir. Oluşabilecek zarardan da sorumlu olmamakla beraber oluşabilecek herhangi bir zarar talep edilemez. Bülten’de yer alan yazılar asla yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Sadece piyasalara ilişkin genel bir bilgi ve yorum içerir. Bültendeki yazıları izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır.