Kripto Piyasa Görüşü
Haftalık Kripto Varlık ve Blockchain Bülteni’ne göre ETF’lere fon akışında geri çekilmeler başladı. Spot Bitcoin ETF’leri, Bitcoin fiyat düşüşüyle beraber art arda beş gün boyunca yaklaşık 900 milyon dolarlık net çıkış kaydetti. Özellikle cuma günü ilk defa negatif bir kapanış gözlendi. Bu çıkışlara en büyük katkıyı sağlayan, Ocak 2024 lansmanından bu yana toplam 14 milyar dolarlık şaşırtıcı çıkışlar gören Grayscale Bitcoin ETF (GBTC) oldu.
Diğer fonlarda giriş oranları geçtiğimiz haftalara göre minimumda kaldı.
Bu çıkışlara en büyük katkıyı sağlayan, Ocak 2024 lansmanından bu yana toplam 14 milyar dolarlık şaşırtıcı çıkışlar gören Grayscale Bitcoin ETF (GBTC) oldu.
22 Mart Cuma haftalık kapanış verilerine göre, ETF’lerin son durumuna biraz daha yakından bakalım 👇
- SoSoValue raporlarına göre, cuma günü Bitcoin spot ETF’sinden toplamda 51,60 milyon ABD doları tutarında net çıkış gerçekleşti.
- Grayscale ETF GBTC’den, sadece tek bir günde 169,94 milyon dolarlık net çıkış gözlendi.
- BlackRock ETF IBIT’e, bir günde 18,89 milyon dolarlık net giriş gerçekleşti.
- Fidelity’nin FBTC’si, hafta kapanışında yine 18,13 milyon dolarlık net giriş ile 3. sıradaki yerini koruyor.
- Hafta kapanışında NASDAQ ve CBOE’ye girişler ön plana çıktı.
- Bitcoin ETF’lerinde bulunan toplam net varlıkların miktarı ise 22 Mart itibariyle 52,54 milyar dolara ulaştı. Geçtiğimiz haftaya göre yüzde 10’luk bir azalış ise dikkat çekti.
Sonuç olarak, kripto varlık piyasasında yaşanan gelişmeler ve makroekonomik göstergeler ve temel analiz faktörleri yatırımcılar için çeşitli fırsatları ve riskleri beraberinde getiriyor. Ancak, her yatırımcının kendi stratejisini oluşturmadan önce piyasa koşullarını dikkatlice değerlendirmesi ve riskleri anlaması önemlidir. Biz de Radyo Kripto olarak sizlere bir bakış açısı kazandırmak için eğitim tadındaki araştırma içeriklerini her hafta sunmaya devam ediyoruz.
⚠️ Bu hafta değindiğimiz ATOM Teknik Analizini incelediniz mi? İncelemek için “BURAYA” tıklayınız.
Kripto Varlık Alanında Gelişmeler
- Kripto ETF’lerine ilgi her geçen gün artmaya devam ediyor. Özellikle ABD’nin ardından diğer ülkelerde de Spot Bitcoin ETF’lere olan ilgi ve düzenlemelerde de artış gözlenmeye başladı.
Kraken Birleşik Krallık genel müdürü Bivu Das, Birleşik Krallık’ta Bitcoin ETF‘inin başlatılması çağrısında bulundu.
2021 yılında Birleşik Krallık Mali Davranış Otoritesi (FCA), kripto tarafından desteklenen borsada işlem gören ürünler (ETP’ler) dahil olmak üzere dijital varlık türevlerinin perakende satışını yasaklamıştı.
Ancak Das, o zamandan bu yana finansal ortamın düzenleyici açıdan çarpıcı biçimde değiştiğini savunuyor. Yatırımcının dayanak varlığa doğrudan sahip olmaması nedeniyle Bitcoin ETF’lerinin düzenleyici kaygıları azaltabileceğini belirtti. (crypto.news)
- CryptoQuant CEO’su Ki Young Ju, özellikle kripto para biriminin fiyatı düşerse, Bitcoin ETF’lerine net akışların artma potansiyeline dikkat çekti.
Young Ju, Bitcoin destek seviyelerine yaklaştıkça, Bitcoin ETF’lerine olan talebin tarihsel olarak arttığına ve son net akışların yatırımcı duyarlılığının değiştiğini gösterdiğine dikkat çekti.
Young Ju, bu yatırımcıların zincir içi maliyet bazının yaklaşık 56.000 dolar olduğunu, bunun da ETF pazarına potansiyel sermaye akışı için bir eşik olduğunu öne sürdüğünü belirtti. Bitcoin’in fiyatı 62.000 ila 68.000 dolar arasında seyrederken, daha fazla düşüş olasılığı makul olmaya devam ediyor ve düzeltmeler genellikle %30 civarında maksimum bir düşüş görüyor. (cryptopolitan)
- EThereum ETF’leri beklenirken SEC yeni bir hamle ile Ethereum’u baskılamaya çalışıyor.
SEC, dünyanın en büyük ikinci kripto para birimi olan ETH’yi menkul kıymet olarak sınıflandırmaya çalışıyor. Galaxy Digital Araştırma Müdürü Alex Thorn, SEC’in açtığı dava süreci sebebiyle Mayıs ayında bir Spot Ethereum ETF’inin pek olası olmadığını öne sürdü. (cryptodaily)
- Ethereum, Dencun Yükseltmesinin Mainnet’e Gelmesiyle Yeni Bir Döneme Başlıyor.
Bitcoin ve meme coinlerin fazlasıyla konuşulduğu bu süreçte Ethereum’un yeni güncellemesi de hayata geçti.
Dencun Yükseltmesinin kısaca özelliklerine değinirsek⤵️
📌 Ağ Verimliliği ve Ölçeklenebilirlik: Danksharding adlı yeni bir ölçeklenebilirlik çözümü olan Dencun yükseltmesi, ağın işlem kapasitesini büyük ölçüde artırır. Bu sayede ağ daha fazla işlemi işleyebilir hale gelir.
📌 Zincir Üstü Veri Maliyetlerinin Azaltılması: Yükseltme, Layer 2 verilerinin Ethereum ana ağına aktarılması için gaz ücretlerini düşürür. Özellikle Rollup tabanlı çözümler için, veri aktarımı maliyetleri önemli ölçüde azalır.
📌 Kullanıcı Deneyiminin İyileştirilmesi: Daha düşük gaz ücretleri ve yüksek işlem hızları, Layer 2 ağlarının potansiyelini artırır. Bu da özellikle yüksek işlem ihtiyacı olan alanlarda, örneğin oyun endüstrisinde, daha fazla kullanım durumu sağlar.
📌 Yatırımcı Güveninin Artırılması: Yükseltme, Ethereum’un faydasını artırır ve ağın konumunu güçlendirir. Aynı zamanda, Layer 2 protokollerine ve ekosistemlerine de katkı sağlar. Bu da Ethereum ekosisteminin çeşitlenmesini teşvik eder ve gelişmiş veri kullanılabilirliğiyle ZK ekosistemini daha kullanılabilir hale getirir.
Güncel On-Chain Verileri
Chainalysis verilerine göre:
Bitcoin
- Son 24 saat içerisinde borsa cüzdanlarına transfer edilen Bitcoin miktarı 86,12 bin BTC ile son 6 aylık ortalamaların üzerine ulaşırken düne oranla yüzde 12’lik bir artış göstermektedir.
- Borsa cüzdanlarında saklanan Bitcoin miktarında ise düne oranla yüzde 55’lik bir düşüş gözlenirken, bu değişim son 6 aylık ortalamaların da üzerinde seyretmektedir.
Ethereum
- Son 24 saat içerisinde yatırımcıların kişisel cüzdanlarından borsa cüzdanlarına transfer ettikleri Ethereum miktarında düne göre yüzde 3 oranında düşüş gözlenirken, borsalarda saklanan ETH miktarında da yüzde 31 oranında artış gözlenmektedir.
Net Akış Tablosu
İtibari, stabil ve kripto para birimlerinin kendi aralarındaki akışlarını incelediğimizde özellikle hangi ülkelerin vatandaşları ne kadarlık miktarlarda işlemlere giriş yapıyor, hangi para birimleri arasında transferlerde artış gözleniyor gibi bilgilere ulaşabiliyoruz.
Tabii ki tüm borsalardan alınmış verileri kapsayamadığı için sadece örnek teşkil edebilecek yorumlarda bulunabiliyoruz.
- USD, EUR, JPY, TRY ve KRW para birimleri en yüksek satın alım net akış miktarlarından en düşük satın alım net akış miktarlarına doğru sıralanmaktadır.
- Son 24 saatlik akışlara göre TRY üzerinden toplamda 76.1 milyon dolarlık USDT alımı gerçekleştirildi. Geçen haftaya göre artış gözleniyor.
- Son 24 saatlik akışlara göre USD üzerinden toplamda 1.7 milyar dolarlık transferler gerçekleştirildi.
- Bitcoin’den itibari para ve stabil coinlere geçişi incelersek toplam 6.7 milyar dolarlık bir akış gözlenmektedir.
Toplam Likidasyon Verileri
- Son 24 saat içerisinde 72.105 yatırımcı tasfiye oldu.
- Toplam tasfiye miktarı ise 189.56 milyon dolara ulaştı.
- Tekte en büyük Liq olan emir 1.87 Milyon dolarlık emir ile Bybit — BTCUSDT‘de gerçekleşti.
- Son 24 saatlik veriler ışığında en büyük tasfiye 66.25 milyon dolar ile Bitcoin’de gerçekleşirken; sırasıyla 25.37 milyon dolar ile ETH 2. sırada, 8.36 milyon dolar ile SOL 3. sırada, 7.04 milyon dolarla DOGE 4. sırada, 3.83 milyon dolar ile CVC 5. sırada yer almaktadır.
Bitcoin Dominans Analizi
Yukarıdaki görselde yer alan analizler özellikle kısa vadeli işlemler için geçerlidir. Anlık veriler ışığında yukarıdaki tabloyu sizler de işlemleriniz öncesinde değerlendirebilirsiniz.
Burada ilk önce ‘Bitcoin Dominans’ verisine bakıyoruz ve yönü belirliyoruz. Daha sonrasında Bitcoin fiyatını inceleyip tekrar yönü belirliyoruz. Çıkan sonuca göre altcoinlerde kısa vadeli işlemler açısından fiyat yönü hakkında bilgi alıyoruz.
Bu veriler her daim kesin sonuç vermese de analizleriniz ve işlemleriniz öncesinde değerlendirilebilir.
Tabloyu aktif kullanabilmek için TradingView verilerini inceliyorum. (Saat: 21.20)
- Bitcoin Dominans %0,20 oranında Yükseliş’te
- Bitcoin Fiyatı %0,50 oranında Düşüş’te
- O halde ilerleyen süre içerisinde Altcoinlerde Bitcoin’e nazaran daha hızlı geri çekilmeler gözlenebilir. Bu süreç içerisinde özellikle dominansın yönünü de takip etmek gerekir.
⚠️ Bitcoin fiyatı yükselişe devam eder ve dominans düşüşe geçerse altcoinlerde Bitcoin’e nazaran daha hızlı yükselişler gözlenebilir.
⭐ Hafta içerisinde bu tabloyu kullanarak analizlerinizi değerlendirebilirsiniz.
Uyarı: Bu bültende yer alan her türlü bilgi, veri ile haberin doğruluğunu ve yeterli olduğunu garanti etmemektedir. Eksik bilgi, güncelleme ve herhangi hatalı bilgi de ortaya çıkabilecek zararlardan sorumluluk kabul etmemektedir. Bültendeki bilgiler hiçbir şekil ve surette ön ihtar ve/veya ön ihbara gerek kalmaksızın değiştirebilir ya da yayından kaldırabilir. Kripto para piyasaları hakkında genel bir bilgi vermek amacıyla hazırlanan bu bültendeki veri ve bilgiler hiçbir şekilde bu bültenin herhangi bir taahhüdünü kapsamamakla beraber tüzel/gerçek kişiler tarafından alınacak karar ve riskler bu kişilere ait olacaktır. Bültende yer alan analizlerin hiçbir surette yeterliliği ve doğruluğu garanti edilmemektedir. Oluşabilecek zarardan da sorumlu olmamakla beraber oluşabilecek herhangi bir zarar talep edilemez. Bülten’de yer alan yazılar asla yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Sadece piyasalara ilişkin genel bir bilgi ve yorum içerir. Bültendeki yazıları izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır.