Kripto Piyasa Görüşü
🔶Bitcoin (BTC) 66.200$ , Ethereum (ETH) 3.340$ ve Solana (SOL) 188$ seviyesinde bulunuyor ve diğer kripto varlıklarda çekilme devam ediyor. CoinMarketCap’e göre toplam piyasa değeri 2.57 trilyon dolar.
Bitcoin fiyatı, Mart ayında tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 73.836 dolardan %10’dan fazla bir düşüşe işaret ederek 66.000 dolar eşiğin de hareketini sürdürmektedir.
🔶En büyük 100 kripto para birimi arasında haftanın en çok kazanan üç altcoin’i %243 ile Core(CORE), %33 ile Mantle (MNT) ve %24 ile Pendle (PENDLE) oldu.
🔶Haftanın en çok kaybeden üç altcoin’i %-28 ile Conflux (CFX) , %-26 ile KuCoin Token (KCS) ve %-25 ile Worldcoin (WLD) oldu.
ETF’lere fon akışında tekrar yükselişler başladı. Spot Bitcoin ETF’leri, Bitcoin fiyat düşüşüyle beraber Mart ayı ortasında satış dalgası ile karşılaşsa da son günlerde tekrar toparlayıcı bir ivme kaydetti.
28 Mart Perşembe haftalık kapanış verilerine göre, ETF’lerin son durumuna biraz daha yakından bakalım 👇
- SoSoValue raporlarına göre, cuma günü Bitcoin spot ETF’sinden toplamda 183,00 milyon ABD doları tutarında net giriş gerçekleşti. Geçen haftaki net çıkışların ardından geçtiğimiz hafta tekrar girişler hız kazandı.
- Blackrock’un Spot Bitcoin ETF’i, Ishares Bitcoin Trust (IBIT), 252.011 BTC’yi aşan ve yaklaşık 18 milyar dolarlık Bitcoin ile sektörde lider konuma gelmeye başladı. Bu önemli artış sonrası, CEO’nun ilk beklentilerini bile aşan, büyük bir yatırımcı talebi ile karşılaşıldı.
- Grayscale ETF GBTC’den, sadece tek bir günde 104,85 milyon dolarlık net çıkış gözlendi.
- BlackRock ETF IBIT’e, bir günde 95,12 milyon dolarlık net giriş gerçekleşti.
- Fidelity’nin FBTC’si, hafta kapanışında yine 68,89 milyon dolarlık net giriş ile 3. sıradaki yerini koruyor.
- Bitcoin ETF’lerinde bulunan toplam net varlıkların miktarı ise 29 Mart itibariyle 59,12 milyar dolara ulaştı. Geçtiğimiz haftaya göre yüzde 10’nun üzerinde bir artış ise dikkat çekti.
Sonuç olarak, kripto varlık piyasasında yaşanan gelişmeler ve makroekonomik göstergeler ve temel analiz faktörleri yatırımcılar için çeşitli fırsatları ve riskleri beraberinde getiriyor. Ancak, her yatırımcının kendi stratejisini oluşturmadan önce piyasa koşullarını dikkatlice değerlendirmesi ve riskleri anlaması önemlidir. Biz de Radyo Kripto olarak sizlere bir bakış açısı kazandırmak için eğitim tadındaki araştırma içeriklerini her hafta sunmaya devam ediyoruz.
⚠️ Bu hafta değindiğimiz ZIGUSDT Teknik Analizini incelediniz mi? İncelemek için “BURAYA” tıklayınız.
Net Akış Tablosu
İtibari, stabil ve kripto para birimlerinin kendi aralarındaki akışlarını incelediğimizde özellikle hangi ülkelerin vatandaşları ne kadarlık miktarlarda işlemlere giriş yapıyor, hangi para birimleri arasında transferlerde artış gözleniyor gibi bilgilere ulaşabiliyoruz.
Tabii ki tüm borsalardan alınmış verileri kapsayamadığı için sadece örnek teşkil edebilecek yorumlarda bulunabiliyoruz.
- USD, KRW, TRY, EUR ve JPY para birimleri en yüksek satın alım net akış miktarlarından en düşük satın alım net akış miktarlarına doğru sıralanmaktadır.
- Son 24 saatlik akışlara göre TRY üzerinden toplamda 88.1 milyon dolarlık USDT alımı gerçekleştirildi. Geçen haftaya göre artış gözleniyor.
- Son 24 saatlik akışlara göre USD üzerinden toplamda 1.6 milyar dolarlık transferler gerçekleştirildi.
- Bitcoin’den itibari para ve stabil coinlere geçişi incelersek toplam 8.3 milyar dolarlık bir akış gözlenmektedir.
Toplam Likidasyon Verileri
- Son 24 saat içerisinde 143.837 yatırımcı tasfiye oldu.
- Toplam tasfiye miktarı ise 461.19 milyon dolara ulaştı.
- Tekte en büyük Liq olan emir 7.48 Milyon dolarlık emir ile OKX — ETH-USD-SWAP‘de gerçekleşti.
- Son 24 saatlik veriler ışığında en büyük tasfiye 141.21 milyon dolar ile Bitcoin’de gerçekleşirken; sırasıyla 100.69 milyon dolar ile ETH 2. sırada, 15.48 milyon dolar ile SOL 3. sırada, 14.98 milyon dolarla DOGE 4. sırada yer almaktadır.
Bitcoin Dominans Analizi
Yukarıdaki görselde yer alan analizler özellikle kısa vadeli işlemler için geçerlidir. Anlık veriler ışığında yukarıdaki tabloyu sizler de işlemleriniz öncesinde değerlendirebilirsiniz.
Burada ilk önce ‘Bitcoin Dominans’ verisine bakıyoruz ve yönü belirliyoruz. Daha sonrasında Bitcoin fiyatını inceleyip tekrar yönü belirliyoruz. Çıkan sonuca göre altcoinlerde kısa vadeli işlemler açısından fiyat yönü hakkında bilgi alıyoruz.
Bu veriler her daim kesin sonuç vermese de analizleriniz ve işlemleriniz öncesinde değerlendirilebilir.
Tabloyu aktif kullanabilmek için TradingView verilerini inceliyorum. (Saat: 14.30)
- Bitcoin Dominans %0,25 oranında Düşüş’te
- Bitcoin Fiyatı %6,25 oranında Düşüş’te
- O halde ilerleyen süre içerisinde Altcoinlerde Bitcoin’e benzer hareketlilik gözlenebilir. Bu süreç içerisinde özellikle dominansın yönünü de takip etmek gerekir.
⚠️ Bitcoin fiyatı yükselişe geçer ve dominans düşüşe devam ederse altcoinlerde Bitcoin’e nazaran çok daha hızlı yükselişler gözlenebilir.
⭐ Hafta içerisinde bu tabloyu kullanarak analizlerinizi değerlendirebilirsiniz.
Uyarı: Bu bültende yer alan her türlü bilgi, veri ile haberin doğruluğunu ve yeterli olduğunu garanti etmemektedir. Eksik bilgi, güncelleme ve herhangi hatalı bilgi de ortaya çıkabilecek zararlardan sorumluluk kabul etmemektedir. Bültendeki bilgiler hiçbir şekil ve surette ön ihtar ve/veya ön ihbara gerek kalmaksızın değiştirebilir ya da yayından kaldırabilir. Kripto para piyasaları hakkında genel bir bilgi vermek amacıyla hazırlanan bu bültendeki veri ve bilgiler hiçbir şekilde bu bültenin herhangi bir taahhüdünü kapsamamakla beraber tüzel/gerçek kişiler tarafından alınacak karar ve riskler bu kişilere ait olacaktır. Bültende yer alan analizlerin hiçbir surette yeterliliği ve doğruluğu garanti edilmemektedir. Oluşabilecek zarardan da sorumlu olmamakla beraber oluşabilecek herhangi bir zarar talep edilemez. Bülten’de yer alan yazılar asla yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Sadece piyasalara ilişkin genel bir bilgi ve yorum içerir. Bültendeki yazıları izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır.