Likidite ısı haritası, bir kripto para biriminin veya bir finansal varlığın farklı borsalardaki likidite düzeyini gösteren bir grafik veya harita türüdür. Bu harita, bir varlığın alım satımının kolay veya zor olduğunu göstermek için kullanılır.

  1. Sıcak Renkler (Örneğin, Kırmızı): Sıcak renkler, yüksek likiditeye ve yoğunluğa işaret eder. Bu bölgelerde daha fazla tasfiye seviyesi bulunabilir ve fiyat hareketlerinin daha yoğun olduğu düşünülebilir.
  2. Soğuk Renkler (Örneğin, Mavi): Soğuk renkler, düşük likiditeye ve yoğunluğa işaret eder. Bu bölgelerde tasfiye seviyelerinin daha az olabileceği ve fiyat hareketlerinin daha az yoğun olduğu düşünülebilir.

Renk aralığı kripto grafiklerinde genellikle mordan sarıya doğru değişir. Sarı, çok sayıda öngörülen tasfiye seviyesini temsil eder ve yatırımcılara yüksek likiditeye sahip alanları belirleme imkanı tanır. Bu nedenle, genellikle kırmızı veya sarı renkler, özellikle yüksek likiditeye sahip bölgelerde daha fazla önem taşır.

Likidite ısı haritaları, kripto yatırımcılarının varlıklarını belirli bir borsada alıp satmak istediklerinde hangi borsaların daha iyi likidite sağladığını görmelerine de yardımcı olabilir. Bu da yatırımcıların daha iyi işlem fiyatları ve daha hızlı işlem gerçekleştirmeleri için faydalı olabilir.

Güncel verilere göre yorumlamak gerekirse de⤵️

Binance BTC/USDT Likidasyonu Isı Haritası

Bitcoin üzerinden bir inceleme yaparsak; 63.942$ bandına olası bir yükselişte ısı haritalarına göre ilk etapta 15,68 milyon dolarlık bir tasfiye ön görülürken, bir sonraki direnç olarak kabul edilebilecek 64.412$ seviyesinde ise 22,48 milyon dolarlık tasfiye ön görülmektedir. 

Pekii, bunu nasıl gözlemliyoruz?

Yukarıda da gözlendiği üzere kripto varlıkların fiyat ve tasfiye oranlarına kolayca ulaşabiliyorsunuz. 

Destek bölgesine doğru bir inceleme gerçekleştirirsek de 62.897$ desteğine olası bir geri çekilmede ilk etapta 8,22 milyon dolarlık bir tasfiye ön görülürken, 62.688$ desteğinde ise 20,49 milyon dolarlık tasfiye ön görülmektedir.

Bu destek ve direnç arasında gözlenen mor alanlar ise mıknatıs bölge olarak kabul edilmektedir. Zaten grafik üzerinden gözlemlediğiniz üzere de mor bölge ile sarı alanlar arasında fiyat grafiğinin dalgalandığını görebilirsiniz. 

Bu tarz verileri bir nevi onay mekanizması olarak kullanabilirsiniz. Aynı kripto varlıkların grafik analizlerinde kullanılan osilatör ve indikatörlerde olduğu gibi… Tek başına bir mana ifade etmemektedir. Bu sebeple tek bir veriye bakarak işleme girmemek gerekir. 

Mesela aşağıdaki grafikten likidasyon bölgesinin aşağı yönlü mü yoksa yukarı yönlü hedeflere göre mi ilerlemesi gerekiyor daha net görebiliyoruz ve inceleyebiliyoruz. ⤵️

Binance BTC/USDT Likidasyonu Isı Haritası

Beyaz daireli alanlarda da görüleceği üzere hep kendisine yakın olan bölgelerdeki likidasyon seviyeleri gerçekleşiyor. Burada biraz da borsaların MarketMaker’ı gibi düşünmek gerekiyor. Daha yakın seviyeler üzerinden ya hızlı bir yükseliş ile ya da hızlı bir düşüş mumu ile yatırımcıların likidasyonu gerçekleşiyor. 

Aşağı veya yukarı yönlü olarak likidasyon edilebilecek miktar ne kadar fazla ise o bölgelere doğru hareketliliğin yoğunlaşabileceği üzerinde de bilgi vermektedir. 

⚠️ Güncel Piyasa Yorumları ve Realized Cap incelediniz mi? Hemen okumak için “BURAYA” tıklayınız.

Uyarı: Bu bültende yer alan her türlü bilgi, veri ile haberin doğruluğunu ve yeterli olduğunu garanti etmemektedir. Eksik bilgi, güncelleme ve herhangi hatalı bilgi de ortaya çıkabilecek zararlardan sorumluluk kabul etmemektedir. Bültendeki bilgiler hiçbir şekil ve surette ön ihtar ve/veya ön ihbara gerek kalmaksızın değiştirebilir ya da yayından kaldırabilir. Kripto para piyasaları hakkında genel bir bilgi vermek amacıyla hazırlanan bu bültendeki veri ve bilgiler hiçbir şekilde bu bültenin herhangi bir taahhüdünü kapsamamakla beraber tüzel/gerçek kişiler tarafından alınacak karar ve riskler bu kişilere ait olacaktır. Bültende yer alan analizlerin hiçbir surette yeterliliği ve doğruluğu garanti edilmemektedir. Oluşabilecek zarardan da sorumlu olmamakla beraber oluşabilecek herhangi bir zarar talep edilemez. Bülten’de yer alan yazılar asla yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Sadece piyasalara ilişkin genel bir bilgi ve yorum içerir. Bültendeki yazıları izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır.